Кърменето защитава децата от недохранване и затлъстяване и действа като първа ваксина за новородените, предпазвайки ги от редица често срещани детски заболявания.

Някои производители на изкуствено мляко обаче са се възползвали от пандемията и са използвали търговска заблуда, за да представят свои продукти като по-безопасна алтернатива на кърменето.

Това посочват в своето съвместно изявление изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе и генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус по повод Световната седмица на кърменето, която се отбелязва от 1 до 7 август.

Започването на кърмене в рамките на първия час след раждането, последвано от изключително кърмене в продължение на шест месеца и кърмене до втората година, предлага силна защита срещу всички форми на недохранване и затлъстяване при децата.

Данните на СЗО и УНИЦЕФ показват, че през последните четири десетилетия делът на бебетата, които са изключително кърмени, се е повишил с 50% в световен мащаб.

Пандемията от ковид-19 обаче е подчертала крехкостта на този напредък. В много страни тя е затруднила услугите за подпомагане на кърменето, а няколко държави дори са подали сигнал, че производители на бебешки храни са се възползвали от неоснователните опасения, че ковид-19 може да се предаде при кърмене, за да рекламират своите продукти като по-безопасна алтернатива.

Според СЗО и УНИЦЕФ мерките за постигане на благоприятна за кърмене среда включват:

  • Въвеждане на Международен кодекс за маркетинг на заместители на кърмата,  който да защити майките от агресивните практики на производителите на бебешки храни.
  • Осигуряване на необходимите ресурси и информация на здравните работници, за да оказват ефективна подкрепа на майките при кърмене.
  • Работодателите да предоставят на майките времето и пространството, от които се нуждаят, за да кърмят, включително по-дълъг платен отпуск по майчинство, места за кърмене на работното място, достъп до качествени грижи за децата, детски надбавки и адекватно заплащане.

В България делът на кърмените бебета остава малък в сравнение с данните за други страни по света, като само 10% от новородените закускват през първия час след раждането си, а под 20% от бебетата до 4-6 месечна възраст са изключително на кърма.

По повод Световната седмица на кърменето Клиниката по акушерство и гинекология в Пловдив предоставя безплатни консултации по кърмене, а в редица градове в страната ще се проведат лекции и дискусии за кърменето, организирани от Националната асоциация за подкрепа на кърменето.