С увеличаване на затлъстяването сред децата в последните години, в много европейски страни училищата могат да служат като защитена среда за придобиване на задравословни навици на хранене и начин на живот. Един по-подробен преглед на европейските политики на хранене в училищата би могъл да бъде от полза за програмните координатори, преподавателите и изследователите.
За създаването на този доклад са прегледани публични бази данни, доклади на ниво ЕС, национални уебсайтове на министерствата и научна литература, за да се съпоставят официалните училищни политики на хранене в цяла Европа. Представители на държавите членки провериха дали всички необходими документи (общо 34 политики) са били идентифицирани и съотнесени, като прегледаха и потвърдиха извлечените данни.
Задължителни стандарти са определени в 18 от политиките (53%), а в останалата част се предлагат доброволни насоки. Основните 3 политики целят да се подобри питетелността на храната за децата (97%), да бъдат придобити навици за здравословно хранене и начин на живот (94%), и да бъде намалено и предотвратено затлъстяването (88%). Вариациите са свързани основно с вида на таргетираните менюта (напр. обяд, закуска, следобедна закуска, вечеря); дали стандартите/препоръките да се изготвят на базата на питателност или на базата на храната; дали да се включват вендинг машини или повече варианти (павилиони в близост до училищате, пакетиран обяд, приготвен вкъщи и т.н.).
В доклада е представен един по-актуален обзор на европейските политики на хранене в училищата. Следващата стъпка ще бъде да се направи оценка на необходимостта и възможността за разработване на насоки за добри практики на училищните политики на хранене в Европа, като се имат предвид културните и структурните различия между отделните държави.
Доклад на ЕС за политиките на хранене в училищата (PDF, 1,93 MB)
Източник: ec.europa.eu
Снимка: rgbstock.com/woodsy