30.6% от децата в първи клас у нас са с наднормено тегло, 17% от тях са със свръхтегло, а 15% са със затлъстяване. Това заяви старши научен сътрудник д-р Веселка Дулева от Националния център за опазване на общественото здраве.
Тя обясни още, че усилията за изграждането на култура на здравословно хранене трябва да идват от семейството и да не се разчита само на обучението на учениците по тези теми.
Проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика, посочи основните проблеми в храненето на подрастващите в Европа и у нас. Той обясни, че не се спазва препоръчителният 4-кратен режим на хранене и основната, а понякога и подкрепителната закуска. Той коментира, че закуските в училище са като подкрепителна храна и трябва децата да закусват сутрин обилно преди да отидат на училище. Той определи като проблем, че подрастващите обикновено възприемат модела на хранене на възрастните, който често е нездравословен. Като тревожна тенденция той определи нарастващата консумация на алкохол сред подрастващите. Проф. Попов обясни още, че заболяванията, които са в резултат на нездравословното хранене, се срещат повече сред подрастващите момичета. Според него е проблем анорексията при момичетата на възраст между 12 и 18 години. По неофициални данни от лечебните заведения на болничната и извънболничната медицинска помощ и диспансерите у нас са регистрирани около 150 000 момичета с диагноза анорексия и булимия. Като проблем той посочи и влиянието на родителите върху децата да прилагат диети.
От Българското дружество по хранене и диететика са насочили са действията си към общопрактикуващите лекари, тъй като те трябва да знаят риска от диетите и заради контакта им с родителите и децата.
Представителството на Европейската комисия в България и Европейското сдружение на професионалните готвачи Евро-Ток България организират за трети пореден път в София Европейски ден на здравословното хранене и готвене с деца. Инициативата се провежда в контекста на дейностите на Европейската комисия за насърчаване на по-балансиран хранителен режим и здравословни хранителни навици у децата и на Европейския ден на здравословното хранене и готвене с деца. Над 500 деца на възраст 9 – 12 години от столични училища и специализирани институции за деца с увреждания ще получат полезни уроци по здравословно хранене от първокласни шеф-готвачи на Евро-Ток.
Източник: КРОСС