Във връзка с един от акцентите на българското европредседателство, ще се проведе конференция на 6 февруари на високо експертно ниво на тема „Здравословно хранене при децата”. Въпросът е приоритетен за Министерството на здравеопазването и ще бъде на дневен ред в периода на домакинство на страната ни.
Експерти от 19 държави от Европейския съюз са потвърдили участие, каза главният държавен здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев. Ще има представители на международни организации УНИЦЕФ, Световната здравна организация, Европейската комисия, на висши университети от Ланкастър, Ливърпул и др.
Проблем на европейско ниво, свързан с храненето при децата, са високите нива на мазнини, захари и сол в храните, а това е тенденция в производството не само в България, каза д-р Кунчев. Голяма част от това, което консумираме, е произведено в европейски страни и е внос тук, но подобно е и нашето производство. Важно е обаче не само какво се съдържа в храната, а и балансът между белтъчини, въглехидрати, мазнини, наличието на микроелементи, които са важни за растежа. Важен е начинът на прием на продуктите. Правилният прием не е, както сме свикнали, веднъж на ден в големи количества, а равномерното разпределение на храната като се започне със закуската. Това е заложено и в рецептурниците и в наредбите, които са приети за различните възрастови групи деца.
Източник: в. Труд