Омега-3 и омега-6 мастните киселини от риба подобряват постиженията на децата в училище, като оказват благоприятно въздействие върху способностите им да четат и да се концентрират, пише в. “Дейли мейл”.
Изследването беше направено от диетолога д-р Ема Дърбишър и учени от университета в Южен Уелс. Те анализираха 29 проучвания от изминалите пет години, в които на деца са били давани различни количества мастни киселини. От наблюденията върху включените над 3000 деца са установени забележителни ползи за ученето, концентрирането и поведението.
“Имайки предвид, че около 60% от човешкия мозък е съставена от мазнини, има логика да допуснем, че нивото и типът мазнини в тялото ни ще повлияят на функциите и представянето на мозъка”, казват експерите.
“Изследването ни ясно показа, че повишаването на приема на омега-3 и омега-6 мастни киселини има положителен ефект върху способностите им да учат, да се държат добре и да внимават. Тези хранителни добавки помогнаха при понижаването на хиперактивността и агресията”.
Според учените омега-3 и омега-6 са подходящи за онези деца, които изпитват затруднения в училище или за страдащите от хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието.
Източник: dariknews.bg
Снимска: freeimages.com