Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

НМД вече обединява 109 организации

НМД вече обединява 109 организации

Управителният съвет на Национална мрежа за децата се събра на заседание на 19 септември 2012 г. Важна точка от дневния ред беше разглеждането на кандидатури за членове на Мрежата. Бихме искали да поздравим с „Добре дошли!” трите нови организации, които вече са част от Национална мрежа за децата. С тях Мрежата вече обединява 109 организации. Нека ви ги представим:

     - Център Динамика от гр. Русе, който оказва психо-социална подкрепа на уязвими групи. Към сдружението функционира консултативен център за подкрепа на пострадалите от насилие, предоставящ програми за директно подпомагане на жертвите. Организацията има и младежки клуб, който работи активно в училищата за превенция на насилие и ХИВ/ СПИН;

     - Асоциация Интегра България е регистрирана в Бургас и работи в сферата на образованието за пълноценната интеграция на деца, млади хора и етнически малцинства.

     - Общинско училищно настоятелство – Болярово обединява училищата в община Болярово и работи заедно с учители, ученици и родители за подобряване на образователния процес.

Сигурни сме, че и трите организации ще се включат активно в работата на Мрежата, и ще допринесат много за постигането на нашите общи каузи.

През 2011 година Мрежата е достигнала до над 112 хиляди деца и 13 хиляди семейства. Надяваме се, че заедно с новите членове ще успеем да помогнем на много повече!

Национална мрежа за децата в цифри:

През 2011 година Мрежата за деца е достигнала до

- 112 453 деца

- 13 639 семейства

7 637 професионалисти, работещи с деца и семейства са били обучени

В сравнение с миналата година, Мрежата е обхванала почти двойно повече деца (58 163 деца за 2010 г.). Това се дължи както на нарасналия брой на организациите-членове, така и на по-големия брой на децата, до които те достигат.

Електроният бюлетин на Мрежата се издава всяка седмица. Междувременно можете да получавате актуални новини за децата в България от нашата фейсбук страница и туитър профил.

Новини от офиса на НМД

Нов колега в екипа на мрежата

Нов колега в екипа на мрежата

Днес ви представяме Маруся Цветкова, експерт проекти и програми. Всъщност тя е част от екипа ни от края на пролетта на тази година, но до сега не сме ви я представяли официално. Маруся Цветкова завършва магистърска степен по управление на човешки ресурси в УНСС, София. Има над 8 годишен опит в разработването, управлението, оценка и отчитане на проекти от различни донори. Работила е в общинска администрация и Национално сдружение на общините в Република България. Като част от екипа на Национална мрежа за децата Маруся отговаря за кандидатстване за проекти, които да подпомагат дейнсотта на мрежата. За контакти: marusia.tsvetkova@nmd.bg

Последeн Регионален комитет на програма ПРОКОПИЛ

От 8 до 12 октомври представители на Национална мрежа за децата ще вземат участие в последния Регионален комитет на програма ПРОКОПИЛ, който ще се проведе в Кишинев, Молдова. Това са Георги Богданов - изпълнителен директно на НМД, Невена Маджарова - председател на Управителния съвет на НМД, Ана Коларова - директор набиране на средства и Иво Божков - координатор комуникации.

Екипът на Мрежата ще използва пътуването до Молдова, за да се срещне с активните български общности и сдружения в страната. Очаквайте подробен репортаж от срещите ни с бесарабските българи зад граница.

Форум „Да си сътрудничим“ ще сближи общини и НПО-та

На 14 октомври в рамките на Годишната среща на местните власти НМД съвместно с Посолство на Франция в България организира Форум „Да си сътрудничим! Сътрудничество за успех и високи постижения на местните власти и неправителствените организации”. Форумът ще покаже различни добри практики на партньорство между общини и неправителствени организации, които правят успешна социалната политика на местно ниво. В събитието ще бъде представен чужд и български опит; предвижда се и споделяне на опит от страна на клиенти на социални услуги. Форумът се ползва с голям интерес при предварителните записвания. 

НМД в социалните мрежи

Ако искате да получавате актуална информация за децата в България, моля харесайте нашата страница във FACEBOOK и/или ни последвайте в TWITTER 

Институции и деца в България

342 деца осиновени за първите 6 месеца от годината

342 деца осиновени за първите 6 месеца от годината

342 деца са осиновени от началото на годината до 30 юни, информираха експерти от Агенцията за социално подпомагане. За същия период (януари – юни) през 2011 г. са осиновени 494 деца. През 2011 г. от български граждани са осиновени 91 деца с увреждания. Агенцията за социално подпомагане не разполага с официална статистика деца в коя възрастова група най-често се осиновяват, но наблюденията показват, че кандидат-осиновителите заявяват желание да осиновяват деца в по-ниска възраст. Международните осиновявания у нас стават все повече, отбеляза Милена Първанова – директор на дирекция „Международни осиновявания“ към Министерството на правосъдието. В края на 2011 година във всички 31 домове в страната е имало 3 800 деца, от които момчетата са повече. Една трета са бебета, отчете Първанова. Едва два процента са сираците, допълни тя. През последните три години най-много деца са осиновени в Италия – средно по сто на година. Повече информация тук.

Заявленията за лечение на 78 деца са одобрени

На последното заседание на Обществения съвет към Център “Фонд за лечение на деца” от 19.09.2012г. бяха одобрени заявленията на 78 деца.

Три деца ще заминат за първи път за лечение в чужбина, 16 деца ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина, а 53 деца ще бъдат подпомогнати за лечение в България, съгласно Правилника за дейността и организацията на работа на Център“Фонд за лечение на деца”. Бяха разгледани и одобрени 6 случая за доплащане на лечението. Пет заявления не бяха одобрени за лечение в чужбина – 2, поради отрицателни медицински становища и 3, тъй като не попадат в обхвата на дейността на Фонда.

Обща гласувана сума в размер на 790 374.28 лв. – в това число за лечение в чужбина – 268 386.54 лв.; за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина – 191 275.93 лв.; за лечение в България – 212 450 лв.; за доплащане на лечението – 118 261.81 лв.

Ние от Национална мрежа за децата се надяваме един ден държавата да поеме изцяло грижата за лечението на децата ни, както чрез Фонда за лечение, така и чрез здравната каса, за да спрем да виждаме кампании за набиране на пари от страдащи родители и близки.

550 училища с бележници онлайн

Родители , учители и ученици вече може да си общуват 24 часа в денонощието. И закъснението на детето вече не може да остане скрито с дни от майката, защото още щом учителят го нанесе в дневника, всеки родител може да го види.

Това става с помощта на електронното училище – www.bgclass.net. Системата е разработена от родители , които са софтуерни специалисти. Използват я вече над 550 училища. Всеки ученик си има нещо като фейсбук, но с много повече функции.

Системата е безплатна за всички, може да се ползва от работещите с нея навсякъде, където има интернет, обясняват авторите Анастас Костенаров и Светослав Сотиров, които са създали фондация „Електронно училище в България“. Те за първи път я въвеждат в столичната 35-а гимназия. Електронният дневник е малка, но важна част от електронното училище. Учителят нанася в дневника оценките от направеното контролно и те автоматично се пренасят в електронните бележници на целия клас. Става само с едно кликване. Цялата статия тук.

Родители на недоносени се сдружават, ще си помагат

В България 10,3% от бебетата идват на бял свят преди термина, а тенденцията е към увеличаване, обявиха майки, които днес учредяват пациентска организация "Нашите недоносени деца". Годишно от около 6750 такива новородени половината остават със сериозни увреждания. Едно на 10 развива трайно увреждане като заболяване на белия дроб, церебрална парализа, слепота или глухота. Новата пациентска организация е основана от три майки на недоносени деца -Нина Николова, Надя Дренска и Вили Бакалова. Целта им е да информират и подпомагат родителите с техния проблем за възможностите за лечение и рехабилитация. Организацията ще поддържа и връзки с центрове и клиники за лечение и рехабилитация на деца с проблеми извън България. 

Българските неонатолози се канят да представят единно становище, в което те ще настояват недоносените деца да бъдат консултирани и наблюдавани от неонатолог до 5 г. след раждането им, а не както сега от личния лекар. Това съобщи д-р Валентина Гергинова, неонатолог в АГ-болница “Шейново” при представянето на новата неправителствена организация.

Източник: 24 Часа

Освобождаването от ДДС на даренията чрез есемеси се бави заради спорни въпроси

Половин месец след като Министерството на финансите написа указание към НАП за освобождаване на дарителските есемеси от ДДС, се оказва, че промяната все още не е факт, тъй като има редица неизяснени въпроси, а и е нужно техническо време на телекомуникационните оператори за пренастройка на системите им за фактуриране, показа проверка на Mediapool.

Дарителски организации, както и Национална мрежа за децата от години настояват за отпадането на данъка, защото дарението с есемес не е телекомуникационна услуга. По този начин всички набрани средства ще отиват за благотворителните каузи, а дарителят не е натоварван с данък. Самите телекомуникационни оператори, които играят ролята на посредник в изпращането на парите от дарителите в дарителските организации, обаче се опасяваха, че без изрично указание това ще бъде санкционирано от данъчните инспектори. Прочетете целия текст тук.

Децата и семействата в медиите

Възрастова граница за мама и татко

Възрастова граница за мама и татко

Голямата възрастова разлика между родителите и осиновените деца на по-късен етап понякога води до кризи в семейството. В най-тежките случаи се стига до дела по разсиновяване, което нанася огромна травма на подрастващите. През 2011 г. е имало 36 такива случая.

Практиката на отделите за закрила на детето показва, че това най-често се случва при родители , които са над 60 години, чиито деца са в пубертета. За да се предотвратят подобни проблеми, в проекта на новия Закон за детето, се предлага да се въведе допустима възрастова разлика между осиновителите и децата.

Според някои експерти тя трябва да е 50 години, а според други – не повече от 45 г. Заради многобройните критики към проекта социалното министерство отказа да го внесе в правителството. Статистиката показва, че кандидат-осиновителите у нас най-често са във възрастовия диапазон между 35 и 55 години. Статията тук.

Децата не трябва да бъдат използвани за разрешаване спорове на възрастни

В миналия ни бюлетин отразихме публикациите относно крайната мизерия, на която е подложена самотна варненска майка и нейните тризнаци. Можете да прочетете статията тук.

Получихме реакции от наши членове на Мрежата относно обективността на отразяване на реалната ситуация с тази майка и истинските подбуди за подобно отразяване. Нейният съпруг Стоян Колев е обвиняем от Бургаска окръжна прокуратура. Притесненията са породени от факта, че се спекулира с децата в рамките на взаимотношенията на семейството с правосъдието. Национална мрежа за децата е против използването от страна на родители и възрастни на деца в разрешеване на каквито и да е техни конфлики или проблеми. Оставяме българското и европейското правосъдие безпристрастно да си свършат работата.

Европа плаща за бавачка

Родителите на децата до една година ще могат да наемат детегледачка с пари от Европа. До края на 2013 г. ще действат нови облекчения по европрограмата „Отново на работа“. Досега по нея се поемаха разходите за детегледачи за деца от 1 до 3-годишна възраст, за да се върне родителят, ползващ отпуск по майчинство , на работа. От нея се възползваха 500 семейства в страната. Сега обаче със средства ще бъдат подпомогнати много повече семейства, тъй като възрастовата граница за хлапетата пада.

С евросредства вече ще могат да се поемат и пътните разходи на всички работещи в една фирма, които живеят в отдалечено селище. Досега право на това имаха само новонаети работници. Владимир Серафимов, който има фирма за събиране на отпадъци например, ще наеме още работници от съседни селища. Ще кандидатства по програмата, тъй като не може да поеме пътните разходи на всички. Цялата новина тук.

Приключи проект „Вече съм готов за първи клас“

15 деца от кварталите „Бялата пръст“ и „Витоша“ участваха в програмата на Семейно консултативния център в Шумен „Вече съм готов за първи клас“. Целта на проекта бе малките момичета и момчета, на които предстои да станат първолаци, да получат подготовка в рамките на месец, за да се справят успешно в училище. Децата усвоиха умения, свързани с писане, цветови усещания и правилен говор, както и запознаване с правилата на училищния живот. Програмата бе закрита в петък, а децата получиха грамоти и малки поощрителни награди.

Семейно-консултативният център бе открит в Шумен по проекта на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете“. Той предлага консултации, индивидуална и групова подкрепа на семейства с малки деца в риск. Освен това, центърът подготвя подрастващи и млади хора за семеен живот с консултации по семейно планиране и превенция на нежелана бременност. Основен фокус в дейността му е работата по превенция на изоставянето на деца и настаняването им в институции. Повече тук.

Политики за деца в Европа

Европейският парламент дава тласък на правата на децата в Европейския социален фонд

Европейският парламент дава тласък на правата на децата в Европейския социален фонд

Европейската мрежа Юрочайлд (Eurochild) е доволна, че позицията на Комитета по заетостта и социалните въпроси на Европейския парламент включва допълнително предимство за насърчаване на правата на децата и благосъстоянието, за да се защитят децата в риск и да се бори детската бедност в рамките на Европейския социален фонд (ЕСФ) 2014-2020.
Комитета по заетостта и социалните въпроси също зае ясна позиция за запазване на ЕСФ срещу макроикономическите условности (възможност за намаляване на финансирането за страни-членки на ЕС неотговарящи на правилата за дълг и дефицит), както и подкрепа на минимална сума за социалното приобщаване в рамките на ЕСФ, за което отдавна Юрочайлд води кампания заедно с други европейски мрежи отдавна.

Повече информация за работата Eurochild по многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 можете да прочетете тук.

Комисар Рединг призовава европейските страни да осигурят образованието на ромските деца

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг призова европейските страни да осигурят образование за ромските деца, за да се избегне повторение на проблемите на ромите в бъдеще.
"Ако не се осигурят тези деца с образованието, след десет години те ще бъдат следващаото изгубено поколение - с едни и същи проблеми", каза Рединг във връзка с пречките за предоставяне на образование на близо 7000 деца от ромски произход във Франция.
За да прочетете повече кликнете тук.  (Източник: АФП)

Новини от членовете и от други организации

Как да говорим с децата си за секс

Как да говорим с децата си за секс

България е на трето място в Европа по брой аборти, направени от момичета на възраст между 15 и 19 години. Тъжната статистика сочи 100 000 аборта на година.

Цвета Брестничка, председател на асоциация „Родители“, Борислава Крендева психолог и д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране обсъдиха темата в националния ефир.

Цвета Брестничка: "Oсновният проблем е, че родителите се притесняват да говорят за секс, защото те самите не са водили този разговор. От друга страна децата са атакувани отвсякъде с послания, които ги сексуализират твърде рано."

Д-р Стаменкова посъветва да се избягват изреченията от типа: „Като пораснеш, ще разбереш“; „Първо ти имай деца, тогава ще разбереш“; „На това ли ви учат в училище“ и „По-късно ще ти отговоря“, защото те само отлагат разговора. Освен родителите, влияние оказва и училището. Според гостите трябва да се въведат часове с такава насоченост. Цялата статия тук.

Фондация „За Нашите Деца” е домакин на международна конференция по приемна грижа

Фондация „За Нашите Деца” е организатор и домакин на тазгодишната регионалната конференция на Международната организация по приемна грижа (IFCO), която ще се проведе в София между 21 и 24 октомври.

В ход е регистрацията за участие за престижния международен форум. Срокът за регистрация в конференцията е до 19 октомври вкл. В сайта на конференцията има подробна информация за начина и условията на регистрация.

Таксите за участие за български делегати са преференциални. При регистрация до 30 септември, за възрастни и младежи участието във всички дни на конференцията (21-ви до 24-ти октомври) е 270 лева, а цената за един ден – 90 лева. Таксата за участие при регистрация между 1ви и 19ти октомври е 300 лв. Повече информация тук.

Благотворителна кампания "На училище с Каритас"

„Каритас Русе” започва едномесечна благотворителна кампания „На училище с „Каритас”.

Кампанията има за цел да събере всичко необходимо за това, деца от бедни семействата в града да могат спокойно да ходят на училище: тетрадки, учебници, учебни помагала; книги и образователни игри; обувки, дрехи и хигиенни принадлежности. За тяхното набиране организаторите предлагат няколко забавни метода: типичната кампания „Кафе за помощ”, игра "Милион и едно желание", в която всеки желаещ може да изтегли едно детско желание и да опита да го сбъдне, благотворителна томбола с награди, за която може да закупиш билет и да опиташ да познаеш какъв ще е резултатът от едномесечната кампания. Прочетете повече за кампанията тук. Каритас помага, помагайте с нас!

Българските ученици изостават с две години от своите връстници в Европа

Изследване на неправителствената организация "Заедно в час" показва, че по-доброто качество на образование в България ще доведе до увеличение с 1,1 процентни пункта на годишния прираст на БВП в рамките на 15 години. Или казано на езика на парите, ако това се случи, държавата ще увеличи БВП с 3,5 млрд. лева до 2028-ма година.

Данните бяха оповестени на конференция днес на тема "Равен достъп до образование". От "Заедно в час" припомниха неприятната статистика от 2009-та година от изследването PISA, което показа, че децата у нас трябва да наваксват поне две години от образованието си, за да достигнат техните връстници в различните европейски държави. В България често различията са породени от социално-икономически причини. Добрите образователни системи залагат на учителя, много внимателен подбор на хората, които стават учители, и внимателно обучение през цялото време на тяхната работа в училище. Повече тук.

„Поход за независимост“ след Деня на независимостта

Стотици хора с увреждания заявиха на 24 септември категорично, че не желаят повече да живеят затворени и зависими в институции. Те се събраха пред Министерския съвет и нарекоха своя протест „Поход за независимост“, организиран неслучайно след Деня на независимостта на всички българи.

Те допълват, че има и друга гледна точка – да си затворен в институция струва адски много пари на държавата. Средно около 3500-3700 лева на година. А ако тези пари следваха човека, те са предостатъчни да се адаптира неговото лично жилище, да се наеме асистент. Повече снимки и информация тук.

Трайно безработни ще усвояват професиите продавач консултант и личен асистент

В офиса на сдружение "Верният настойник" в град Камено, бе проведено анкетиране на дългосрочно безработните, които желаят да се включат в проекта "Крачка напред в бъдещето" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Анкетирането се проведе от партньотите на проекта от сдружение "Свят без граници", г-н Ганчо Илиев и г-жа Милена Илиева. Желаещите да се включат в този проект са 71 човека, от град Камено и селата-Свобода, Кръстина и Винарско.
На 20.09.2012 година, комисия с представители от Дирекция "Бюро по труда", Агенция по заетостта, сдружение "Верният настойник" и "Естелла - 2005" ООД, ще одобрят 40 човека, които ще усвоят професиите продавач консултант и личен асистент.

Форум Ключ, 13 октомври 2012 г.

На малките доброволчески организации в България им трябва добър пример, за да се справят с прегарянето, което понякога се получава, трябват им контакти, идеи, а понякога малко вяра и побутване. На Форум КЛЮЧ те могат да получат всичко това. Това е мястото, на което ще видите много, ама много отдадени хора, които правят велики неща и не биха отказали подкрепа. Изключителни лектори – мотивиращи хора от гражданското общество в различни области, които имат своя социална кауза и отговорност.

Кои са те?

  • Любен Дилов-син – писател
  • Красимира Величкова – Директор на Български дарителски форум
  • Мария Донкова – Програмен директор на Фондация “Пайдея“
  • Мария Сотирова – основател на Работилница за СУПЕРГЕРОИ
  • Ива Колева – организатор на благотворителни инициативи от поредицата “Идея в действие”
  • Ренета Венева – управлява една от най-големите НПО мрежи в България – Национален алианс за работа с доброволци
  • Генади Кондарев – кампанира от името на Екологично сдружение “За Земята” и международната екологична мрежа CEE Bankwatch Network
  • Веселина Георгиева – част от екипа на “Спаси, дари на…”

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Швейцарско сътрудничество за България

Швейцарско сътрудничество за България

Краен срок за приемане на предложения за "Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество" (TF CSP): 16 ноември 2012

Краен срок за приемане на предложения за "Фонд за партньорства и експертна помощ" (TF PEF):  27 декември 2013 г.

Швейцарското сътрудничество за България в рамките на приносa към разширяването на ЕС (виж Suisse Contribution и EUFUNDS) включва двa тематични фондa, които предлагат възможност на българските организации да представят проекти за финансиране на дейности, които са определени в рамковото споразумение между България и Швейцария. Единият от тях е "Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество" (TF CSP), а другият "Фонд за партньорства и експертна помощ" (TF PEF). За повече информация посетете сайта тук.

Възможност за тригодишни стипендии

Документи можете да подавате до 15 октомври 2012.
Конкурс по програма „Стипендии” на ФРГИ и ПИБ подкрепя младежи в неравностойно положение (отглеждани от самотни родители, приемни семейства или специализирани институциии) да развият уменията си и да реализират потенциала си в избраната от тях професионална област, както и да им осигури професионално развитие чрез стаж, а на по-късен етап и възможност за работа по специалността.
Избраните студенти получават стипендия в продължение на 3 (три) години – втори, трети и четвърти курс от бакалавърската си степен. Това е първата и единствена в страната толкова дългосрочна подкрепа. Поцече информация тук.

Проекти за новата работна програма /2013-2015/ в рамките на Спогодбата за сътрудничество с Френската общност на Белгия

Краен срок: 10 октомври 2012 г.
Приоритетните теми в областта на образованието и науката са: научни изследвания и технологични иновации, професионално и продължаващо образование, европейски въпроси, социална политика, укрепване на връзките между образованието, науката и бизнеса, езиково и културно многообразие, подкрепа за Франкофонските образователни филиали в България и за разпространението на френския език.
Проектните предложения трябва да са на френски и на български език. Повече информация и формуляри тук.