Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

8 национални детски мрежи обединиха усилия в борбата за по-добър живот на децата

8 национални детски мрежи обединиха усилия в борбата за по-добър живот на децата

Детските мрежи на България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Молдова, Румъния и Сърбия сключиха пакт за сътрудничество.

На 11 септември 2012 г. в София, Национална мрежа за децата (НМД) бе домакин на подписаното споразумение за създаване на регионална коалиция за защита на децата с име ChildPact между мрежови организации за деца от 8 страни от Черноморския регион. Главната цел на обединението е да се бори за правата на децата от региона, засилване ролята на неправителствения сектор за активно участие в политиките за деца и по-добро сътрудничество с властите на европейско и местно ниво. ChildPact ще работи и ще си сътрудничи активно с Организацията на черноморското икономическо сътрудничество (ОЧИС).

Председателите на обединението ще са на ротационен принцип с мандат от 6 месеца. Бордът ще се събира два пъти годишно, за да обсъжда постигнатото и да планира стратегиите за развитие. За първи председател бе избран Саша Стефанович от сръбската детска мрежа „Отворени клуб“ (OpenClub). Негови заместници ще са председателите на мрежите от Албания и Армения.

След подписването на документа, Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата заяви: „Обединяваме се, за да можем да си сътрудничим с държавните власти и политици, за да имат децата от региона по-добри политики и условия за живот. Наша цел ще бъде и ежедневното поставяне на темите за децата на дневен ред“.

Целите на пакта:

 1. Засилване на ролята и капацитета на гражданските организации при определянето и наблюдението на обществените политики свързани с деца, чрез подкрепа на техния принос в политическите процеси.
   
 2. Насърчаване на благоприятна среда за граждански коалиции, чрез изграждане на капацитет на национално равнище и застъпничество за устойчиви механизми за финансиране.
   
 3. Повишаване на обществената осведоменост относно правата на децата и проблемите на закрилата им, както и застъпничество за регионално сътрудничество.
   
 4. Укрепване на връзките между националните коалиции и насърчаване на инициативите за регионално сътрудничество и за застъпничество за уязвимите деца

Електроният бюлетин на НМД се издава всяка седмица. Междувременно можете да получавате актуални новини за децата в България от нашата фейсбук страница.

Новини от офиса на НМД

Честит Първи учебен ден!

Честит Първи учебен ден!

Честит първи учебен ден!
НМД пожелава една успешна година и много здраве на всички ученици, учители и родители! 

На добър час и не забравяйте да вярвате, да се надявате и да обичате, защото с Вяра, Надежда и Любов светът е по-красив, а ученето по-лесно!

Промени в НМД

Септември се превърна в месец на много промени в НМД. Михаил Стефанов и Михаела Попова потеглиха по свой нов път. Всички им благодарим за ползотворното и хубаво прекарано време заедно и им пожелаваме много успехи в новите начинания. Мишо е вече част от екипа на А21 - организация, която се бори с трафика на хоран. Той ни пожела:

"От цялото си сърце ви благодаря за приятелството, вдъхновението, мрежуването. Бяха три прекрасни години, в които научих много и се обогатих безкрайно - и то основно благодарение на чудесната ни съвместна работа.

За мен беше истинска чест да бъда част от създаването на нещо толкова вълнуващо като една национална мрежа на детски организации. Искрено вярвам в потенциала на НМД да променя и подобрява живота на нашите деца. Затова и оставам винаги верен фен на каузата!

Това не е сбогом, а просто довиждане - новата ми кауза е много тясно свързана с децата и семействата и ми се струва, че отново ще имаме чудесни възможности да работим заедно."

Михаела Попова замина да следва в Унгария. Пожелаваме й успех и да се върне някой ден в България! Нейното мило чао звучеше така: 

"Благодаря ви за всичко, за подкрепата, за шанса, който ми дадохте, за нещата, на които ме научихте, за всичко! Ако някой ден попадна в екип поне една стотна толкова уникален като този на НМД, само мога да се радвам!"

Комуникационният отдел се поема от Иво Божков с помоща на Ана Коларова.

НМД е домакин и съорганизатор на годишната конференция на Eurochild

Тази година НМД има честта да бъде домакин и съорганизатор на годишната конференция на Eurochild, която ще се проведе в София от 24 до 26 октомври. В момента тече трескава подготовка за това голямо събитие.

Темата на конференцията е „Популяризиране на правата на децата в алтернативни форми на грижа в Европа”. Събитието ще събере в София експерти, хора от научните среди и политици от цяла Европа, които ще обсъждат проблемите на децата и семействата в риск и децата, живеещи в алтернативна на родното семейство грижа и ще търсят отговори на въпроса как най-добре да бъдат защитени и популяризирани техните права.

Във връзка с конференцията, вечерта на 25 октомври, Президентът Росен Плевнелиев ще даде прием за делегатите, на който ще присъстват и посланици от различни европейски страни у нас.

Регистрационният формуляр, пълната програма на конференцията и допълнителна информация в детайли за събитието можете да откриете тук.

Детското участие е съществена част от работата на НМД

На 19.09.2012г. в офиса на НМД се проведе заседание на Управителния съвет на Мрежата, което събра членове на настоящия и бившия УС, на Контролния съвет и Секретариата. Те обсъдиха развитието на Мрежата, работата по застъпничество и комуникационните кампании. Наред с другите стратегически и организационни въпроси беше поставен и въпросът за активното включване на децата в работата на Мрежата. Към момента НМД провежда два пъти годишно събития, които събират деца от цялата страна. Освен това те са обединени и в онлайн група, в която общуват помежду си. Тя ще даде възможност на Мрежата да въвлече повече младите хора в обсъждането на различни въпроси, които ги касаят – независимо дали става дума за училищните тоалетни, или определена държавна политика.

„Ние разбираме детското участие не като отделна посока от нашата работа, а като интегриран във всички наши проекти и дейности процес, който протича и се развива непрекъснато и двупосочно - от децата към НМД и обратно.” каза Георги Богданов, изпълнителен директор на НМД. Затова и по-активната работа за създаването на пространство, в което деца и млади хора могат да споделят мнението си по въпроси, които ги вълнуват, е особено важно.

НМД в социалните мрежи

Ако искате да получавате актуална информация за децата в България, моля харесайте нашата страница във FACEBOOK или ни последвайте в TWITTER 

Институции и деца в България

Закрит е дом за деца в Добрич

Закрит е дом за деца в Добрич

Със Заповед на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане е закрит Домът за деца, лишени от родителска грижа „Дъга“ в Добрич.

Решението за закриване е взето на сесия на Общински съвет – Добрич, в изпълнение на Областната и общинската стратегия за развитие на социалните услуги в общността и в синхрон с държавната политика по деинституционализация. За девет деца от специализираната институция е предвидено да бъдат изведени в резидентни услуги. На територията на община Добрич функционират шест социални услуги в общността – три центъра за настаняване от семеен тип, преходно жилище и два центъра за обществена подкрепа. Цялата новина тук.

Децата не са стока

60 % от оставените за осиновяване са с увреждания. Българинът предпочита здраво дете с български произход, но е склонен и на отстъпки

Осиновяването все повече започва да излиза от рамките на темите табу. Подобно на многото наболели проблеми в страната ни, и тук нещата взеха да се случват. Наяве излизат перипетиите, през които минават страните – участници в процеса. Дава се повече гласност. Специалисти работят задълбочено в посока излизане на светло и приемане на осиновяването като нещо естествено и напълно в реда на нещата.

Изоставени, по една или друга причина, деца винаги е имало и ще има. Едновременно с това, обаче, съществуват и много родители , които повече от всичко искат да направят свое, нечие чуждо дете. На помощ тук застават различните държавни институции, фондации и форуми. Цялата статия тук.

4755 са децата, отглеждани в социални домове

В периода от 2009 г. до края на 2011 г. броят на децата, настанени в различните типове институции, намалява от 6730 на 4755.

Намаляват децата, отглеждани в специализираните домове, според разгледан днес от кабинета доклад „Визия за деинституционализация на децата в Република България“ за периода юни 2011 г. – юни 2012 г.

В края на миналата година започна проектът „Приеми дете. Създай бъдеще„, който ще финансира допълнително първите сто утвърдени приемни семейства, кандидатствали през 2012 г. Паричната помощ ще бъде предоставена на всяко от тях, когато приемат в дома си дете, лишено от родителски грижи.

Партньори на програмата са Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето и М-тел. Цялата новина тук.

7000 деца имат нужда от подкрепа, за да завършат основно училище

Точно преди началото на учебната година SOS Детски селища България обръща внимание върху сериозен проблем – хиляди деца от бедни семейства не ходят на училище и не получават необходимото образование. Докладът „Фокус върху семейството 2012″ на международната организация SOS Детски селища обяснява връзката между бедността и липсата на образование. Порочният кръг създава проблем за децата и младежите в училищна възраст.

Съгласно информация на Националния статистически институт (НСИ), над 7000 деца в България не ходят на училище. Според доклада „Фокус върху семейството 2012″, публикуван от международната организация SOS Детски селища в началото на лятото на 2012, главните причини за ниската посещаемост в училище, особено в селските райони, са разходите, трудностите с достъпа и ниското качество на обучение. Цялата статия тук.

Детски комуни изместват градините

Обединенията от родители са по-евтин и ефикасен начин за обучение на малчугани

Настъпи ли краят на лятото, десетки хиляди родители с плаха надежда се хвърлят в почти невъзможната мисия да запишат децата си в ясла или в градина. Около 28 хил. деца се борят за 8000 хил. места само в забавачките, а 16 хил. деца останаха „извън борда при първото класиране за столичните детски градини.

„Семейството от семейства“ е своеобразна бизнес организация, но тя не работи с цел да печели, а инвестира пари, труд и лично време за правилното развитие на групи деца до 5-годишна възраст. Това е класически пример за социално предприятие, организирано по схемата на търговските организации, което заема пазарен дял и продава услуги, но не за лично облагодетелстване на учредителите си. Цялата статия тук.

Децата и семействата в медиите

Глад и мизерия мъчат самотна майка с тризнаци

Глад и мизерия мъчат самотна майка с тризнаци

Глад и мизерия мъчат варненско семейство. 38-годишната Златина Колева и нейните тризнаци – Стоян, Никол и Цветелина, вече три години живеят в пълен недоимък. Жената разказва част от най-мъчителните моменти. Имало е дни, когато е разтваряла единствено степче, за да ги нахрани. Почти непосилно било да плаща таксата за детската градина. Заради социалното й положение сумата е намалена наполовина – общо 72 лева.

Причината – доходът й надвишавал прага с 20 лева. За доход от социалните служби приемат и помощта от ТЕЛК заради състоянието на малкия Стоян. През последните пет месеца жената не е плащала наем за дома си, за да купи дрешки на децата. Цялата история тук.

Всички деца имат право на игра

Познатата от екрана като тв водеща Цвета Кирилова има нова мисия. Тя е инициатор за създаването на сдружение „Азбукари“, което си е поставило за цел интеграцията на деца с увреждания. Пред „Стандарт“ тя разказа за детския фестивал „Вярвам в теб“, който ще се проведе на 28-30 септември в Южния парк в столицата.

Какво представлява фестивалът „Вярвам в теб“?

За първи път в България се прави фестивал за деца с увреждания и здрави деца. Не ги разделяме, а ги смесваме в едно. Така искаме да накараме децата да усетят възможността да помагат на връстници с проблеми. Важно е и участието на самите родители , за които също са подготвени игри. Цялото интервю тук

Политики за деца в Европа

Ратифициране на Факултативния протокол към Конвенцията за правата на детето

Ратифициране на Факултативния протокол към Конвенцията за правата на детето

От 24 до 26 септември 2012 г. и на 1 и 2 октомври 2012 г., ежегодно събитие на Организацията на обединените нации ще се проведе в седалището на ООН в Ню Йорк. Международната коалиция за Факултативния протокол към Конвенцията за правата на детето се обръща към държавите с призив да използват тази възможност, за да подпишат / ратифицират Факултативния протокол 3 към Конвенцията за правата на детето, като по този начин покажат своят ангажимент за насърчаване и защита на правата на децата.

Целеви писма до държавите-членки могат да бъдат намерени на английски, френски и испански език.

Писмо от генералния секретар на ООН, който призовава мисиите да подпишат договора по време на церемонията също ще бъде изпратено. Членовете на Юрочайлд (Eurochild) се насърчават да изпратят тези писма до министерствата на външните работи и официалното лице представляващо държавата с призив страната му да подпише / ратифицира факултативния протокол по време на церемонията. За повече информация тук.

Всеки пети 15 годишен, както и близо 75 милиона възрастни са неграмотни

Липсата на грамотност прави трудно млади хора и възрастни да си намерят работа и увеличава риска от бедност и социално изключване. Според групата експерти на високо равнище определени от Европейския комисар Андрула Васиолиу, Европейският съюз трябва да преразгледа подхода си към стандарти за подобряване на грамотността. Председател на експертната група, Нейно кралско височество принцеса Лаурентин от Холандия, дългогодишен активист в областта, описва доклада като много тревожен.

Докладът включва пакет от препоръки. Те включват съвети за родителите да създават култура на четене за удоволствие с децата си. Да се създават библиотеки в неконвенционални местонахождения, като търговски центрове. Също така необходимостта от привличане на повече мъже учители, които да действа като модел за подражание на момчетата, които четат много по-малко, отколкото момичетата. Министрите на образованието на ЕС са си поставили обща цел за намаляване на равнището от 20% до 15% до 2020 г. на 15-годишните, които имат минимални умения за четене и писане. За допълнителна информация кликнете тук.

Новини от членовете и от други организации

Лаборатория за родители организира срещи с родители на деца със специални образователни потребности

Лаборатория за родители организира срещи с родители на деца със специални образователни потребности

Център за приобщаващо образование и Община Габрово канят родители на деца със специални образователни потребности на неформални срещи-разговори, които ще се проведат на 21 септември от 18 до 19:30 ч. и на 22 септември от 10 до 11:30 ч. и от 13:30 до 15:00 ч. на адрес: Център за обществена подкрепа, Габрово, пл. Възраждане № 3 (Сградата на Община Габрово), страничен вход на зала Възраждане, ет.2.

Лабораторията за родители“ има за цел да подкрепи и да бъде в помощ на родители на децата със специални образователни потребности от община Габрово, които търсят начини и идеи за по-пълноценна подкрепа на своите деца. Под формата на неформални срещи, тренинги и консултации, Лабораторията ще предоставя на родителите полезни практически съвети за приобщаване на децата в учебния процес в училище и в детските общности на връстници – в училище, в квартала, по интереси, както и за подкрепа в семейството. Повече тук.

Учебната година ще започне с 25 детски школи по програмиране в страната

Безплатно обучение е достъпно за всички ученици от 4-ти до 6-ти клас

Ученици от цялата страна ще се обучават безплатно в Детската академия по програмиране – Telerik Kids Academy от септември 2012 г. 25 школи в общо петнадесет града ще отворят врати с началото на учебната година.

В рамките на учебната година деца от цяла България ще получат фундаментални знания по програмиране, ще участват в онлайн и национални състезания. Учениците редовно ще решават практически задачи и с помощта на индивидуално внимание от страна на преподавателите ще се готвят за състезания и олимпиади от национално ниво.

През изминалата година възпитаници на Академията си тръгнаха от финалния кръг на Националната олимпиада по информатика с 3 златни, един сребърен и един бронзов медал. Цялата новина тук.

Обяви за работа от Фондация "За нашите деца"

Фондация "За нашите деца" обявява подбор за позициите:

Ръководител направление „Резидентни форми на грижа за малки деца“, който да гарантира, че фондацията развива най-съвременните форми на семейна и резидентна грижа за деца в ранна възраст в синхрон с нейния стратегически план. Условията тук.

Ръководител проект „Детство у дома“, който да гарантира, че целта и подцелите на проект „Детство у дома“ се постигат и допринасят за устойчивото развитие на организацията в контекста на нейния стратегически план. Условията тук.

Институт по социални дейности и практики стартира три нови обучения

Институт по социални дейности и практики стартира три нови обучения за "Супервизори в социалната работа", "Работа с деца с поведенчески проблеми", "Интервюиране на деца", които ще се реализират в рамките на тази календарна година. Подробна програма за всеки модул и условия за участие ще намерите в прикачените файлове (програма и регистрационен формуляр). Новината тук.

Моля, за желаещите да участват в някое от обученията, да се свържат с ИСДП по имейл с попълнен регистрационен формуляр: sapi@sapibg.org

75% от родителите никога не са провеждали разговор с директора на училището на детето си

Боян Захариев, програмен директор „Образователни политики” в институт „Отворено общество” и Цвета Брестничка, председател на асоциация „Родители” в Хоризонт до обед по БНР.

Водещ: Повлияни от първия учебен ден вчера – разговор на училищна тема. 75% от родителите никога не са провеждали разговор с директора на училището на детето си. Това показва изследване на участието на родителите в училищния живот, проведено от „Отворено общество”. В следващите минути очакваме връзка с Боян Захариев, програмен директор „Образователни политики” в института, участвал в изготвянето на това проучване. Цвета Брестничка от асоциация „Родители ” обаче вече е на линия в ефир. Здравейте. 

Цвета Брестничка: Здравейте.
Водещ: Изненадаха ли ви данните от това проучване?
Цвета Брестничка: По-скоро дадоха цифров израз на това, което…
Водещ: Всички имахме като себеусещане за това, което се случва в училище.
Цвета Брестничка: Да.
Водещ: Тази незаинтересованост дали причините за нея са двустранни – от една страна и самото училище не знае как да ангажира родителите. Освен, че законодателно тази основа не беше поставена преди години, каква е причината според вас в родителите?
Цвета Брестничка: Наистина причините са и от двете страни. 


Цялото интервю тук.

"Верният настойник" проведе редица срещи по проекти

За поредна година в ЦДГ "Слънце" - град Камено на 10 септември се проведе работна среща по проект "Вече знам и мога". Този проект се изпълнява от сдружение "Верният настойник" и се финансира от финландската организация "FIDA International" с представител, г-н Петър Янев. Участници в срещата бяха директори и учители от общините - Созопол, Камено, Средец и Сунгурларе, които участват в проекта "Вече знам и мога". Чрез този проект се интегрират децата от малцинствени групи, като в него са включени 291 деца от 10 детски градини и 3 училища в областта.

Председателят на сдружение "Верният настойник", г-н Жельо Желев беше също така официален гост при откриването на първия учебен ден в ЦДГ-Кръстина на 11 септември. Той поздрави децата с пожелание за по-големи успехи през новата учебна година и сподели: "Ние ясно осъзнаваме, че работата с децата е тясно свързана и в работата ни с родителите, които играят определяща роля в съдбата на своите деца". От стартирането на тези благотворителни акции до сега в детската градина са привлечени 100% от децата на село Кръстина. 

В село Славянци община Сунгурларе, на 12 септември бе проведена работна среща по проект "Щедро сърце". В проекта участват 376 крайно бедни деца от общините-Бургас, Средец, Сунгурларе и Стралджа. Чрез проекта "Щедро сърце" се популяризира образованието сред лицата в неравностойно социално положение в крайно бедните райони на общините, като се подкрепят и социално слабите семейства. Този проект се изпълнява от сдружение "Верният настойник" и се финансира от финландската организация "FIDA International" с представител, г-н Петър Янев.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

УНИЦЕФ търси да назначи експерт консултант "Социална закрила" за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ)

УНИЦЕФ търси да назначи експерт консултант "Социална закрила" за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ)

Краен срок за кандидатстване: 25 септември 2012 г.

УНИЦЕФ търси да назначи експерт консултант "Социална закрила" в подкрепа на регионалната работа на УНИЦЕФ за социална закрила на децата в Централна и Източна Европа и Общността на независимите държави (ЦИЕ / ОНД)

Цялата информация относно критериите и условията за кандидатстване е тук.

„Знания за успех“, подкрепа за развитието на деца и младежи

Крайният срок за кандидастване е 1 октомври 2012.

„Знания за успех“ е съвместна програма на ФРГИ и SAP Labs България, чиято основна цел е да предостави нови възможности за развитие на деца и младежи чрез включването им в инициативи, подпомагащи тяхното представяне в училище, придобиване на нови знания и умения и ангажиране с дейности, които са полезни не само за самите участници в програмата, но и за общественото развитие.

Предимство ще имат училища от населени места под 50000 жители, както и такива номинирани от служители на САП. Финансиране ще получат минимум 5 училища. Повече информация тук

Възможност за тригодишни стипендии

Документи можете да подавате до 15 октомври 2012.

Конкурс по програма „Стипендии” на ФРГИ и ПИБ подкрепя младежи в неравностойно положение (отглеждани от самотни родители, приемни семейства или специализирани институциии) да развият уменията си и да реализират потенциала си в избраната от тях професионална област, както и да им осигури професионално развитие чрез стаж, а на по-късен етап и възможност за работа по специалността.

Избраните студенти получават стипендия в продължение на 3 (три) години – втори, трети и четвърти курс от бакалавърската си степен. Това е първата и единствена в страната толкова дългосрочна подкрепа. Поцече информация тук.

Представяне на програмите по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2009 – 2014 г.

Програмата за НПО е на обща стойност от 11,8 милиона евро. За оператор на програмата за НПО в България са определени Институт „Отворено общество” и Фондация „Работилница за граждански инициативи, които ще работят в партньорство.

Четири са основните направления, по които неправителствения сектор ще може да кандидатства с проектни предложения:

 1. Демокрация, човешки права и добро управление;
 2. Социално включване и овластяване на уязвими групи;
 3. Устойчиво развитие и опазване на околната среда;
 4. Изграждане на капацитет за НПО.

В рамките на програмата, която ще продължи до 2016 година ще бъдат организирани три отворени конкурса за набиране на проектни предложения, като първия ще бъде обявен през януари 2013г. Най-малко 10 % от ресурсите на програмата ще бъдат насочени за подкрепа към младежки проекти и инициативи. Цялата новина тук.

Програма Aflatoun търси партньори в България

Aflatoun е мрежа от партньорски организации със споделена мисия да подкрепят децата, за да могат да подобряват света, в който живеят и да реализират своя пълен потенциал. Чрез социално и финансово обучение програма Aflatoun овластява децата да постигнат положителна промяна в собствения си живот и в общността, в която живеят и да разчупят цикъла на бедността. Програмата се основава на вярването, че децата по света трябва да разбират правата и отговорностите си, както и да познават и да имат достъп до финансовите инструменти, които ще им помогнат да упражнят тези права. Цялата покана тук.

За повече информация, моля вижте тук.

Стратегията на Aflatoun можете да намерите тук.

В случай, че проявявате интерес към програмата, можете да пишете на vyara.ivanova@nmd.bg
 

ВНИМАНИЕ: ЗАБЛУЖДАВАЩ МЕЙЛ ЗА ГРАНТОВА СХЕМА!

Благодарение на фондация „Партньори Дупница“ и екипът на НПО портал разбрахме за подвеждащата и невярна информация относно възможност за финансиране по съвместна грантова процедура на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и УНИЦЕФ, която ние също разпространихме. Включено е искане за изпращане на пари от страна на кандидатите, което не съответства на официалните процедури на фондацията. При проверка на страницата на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ се установи, че подобни искания от страна на фондацията няма. Съжаляваме за невярната информация.