Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

Деца и представители на национални и местни власти станаха колеги за един ден.

Деца и представители на национални и местни власти станаха колеги за един ден.

Национална мрежа за децата проведе ежегодния си лагер за детско участие в Тополовград от 2 до 5 Септември 2012 г. В него се включиха 15 деца от организации, които са членове на Мрежата и още 4 от Тополовград. Те бяха придружени от 9 възрастни. Основна тема на заниманията на децата беше свободното изразяване на мнение. След два дни обсъждане на темата те имаха възможността да застанат на мястото на представители на общините от региона, да си разменят ролите за кратко, да кажат какво биха направили за своя град, ако те изпълняват кметските функции и така да въвлекат възрастните в своя свят. Водещи на заниманията бяха Анета Тенева, Михаил Стефанов и Дейвид Бисет.

От държавните и местни институции присъстваха Лазар Додев - директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране" към Министерството на образованието, младежта и науката, а югоизточния регион беше представен от председателя на общинския съвет на Тополовград Пламен Минчев, както и официални представители на общините Болярово, Любимец, Раднево и Свиленград. След срещата им с децата, те обсъдиха съвместно с представителите на неправителствените организации участващи в лагера проблемите в региона и в сектора на образованието и децата. 

За първа година партньори на нашия лагер бяха КонтурГлобал Марица Изток 3. Те поеха разноските по престоя на всички 34-ма участници. Сърдечно им благодарим за подкрепата и се надяваме, че в бъдеще ще имаме възможност да осъществим още по-интересни проекти заедно. 

Тази година участници в лагера бяха следните организации:

 • „Деца и семейства”, Хасково
 • „Болни от астма”, Ямбол
 • Български национален комитет „Заедно за децата”, Айтос
 • Областен ромски съюз, Бургас
 • „Деметра”, Бургас
 • Социални практики в общността, Пазарджик
 • „Свят без граници”, Стара Загора
 • „Самаряни”, Стара Загора
 • Деца и млади хора от Тополовград

Целите, които искаме да постигнем:

 • да се създадат добри практики за детско участие;
 • да се популяризира на всички обществени равнища правото на децата да участват във взимането на решения по въпроси, които ги засягат;
 • да се насърчи разбирането, уважението, толерантността и съпричастността между децата и младите хора;
 • да се осигурят възможности за действена проява на активната гражданска позиция на децата и младите хора, въвличайки ги в дейности с обществена значимост.
 • да се създаде активна общност от деца и млади хора на местно и национално ниво, ангажирани с каузите на НМД;
 • да се насърчат членовете на НМД да разработят своя политика за детско участие и да го прилагат във всички свои дейности;

Електроният бюлетин на НМД се издава всяка седмица. Междувременно можете да получавате актуални новини за децата в България от нашата фейсбук страница.

Новини от офиса на НМД

Георги Богданов: "В България един социален работник отговаря за 112 деца в риск, нечовешко е!"

Георги Богданов: "В България един социален работник отговаря за 112 деца в риск, нечовешко е!"

Интервю с Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата за argumenti-bg.com

- Според сега действащата нормативна база и начина, по който функционират всички ведомства, възможна ли е реалната закрила на децата?

- Ако Ви кажа еднозначно – „да”, няма да е честно. Ако Ви кажа „не”, пак ще е еднозначно и неправилно. Системата за закрила на децата е нова система, която работи в България от 10 г. Тя е изградена в Агенцията за социално подпомагане със своите Отдели за закрила на детето. Тези отдели, за съжаление, нямат достатъчно ресурс за поемане на всички случаи. В България един социален работник отговаря средно за около 112 случая на деца в риск, което е абсолютно недопустимо и нереално за задълбочена и същностна социална работа. В другите страни натовареността на социалния работник е между 20 и 30 случая на деца. Представете си това са 112 деца и семейства, с които един специалист трябва да работи.

Цялото интервю можете да прочетете тук

През август офиса не остана празен

По време на ваканционния период, офиса на НМД остана отворен и цяло лято приютяваше дехидратирани приятели и членове на мрежата. Екипът на НМД все пак успя да си почине и е зареден за големи есенни събития. Очаквайте новини за предстоящите ни дейности и събития тук

Вижте всички броеве на бюлетина на Национална мрежа за децата

Ако желаете да си прелистите стари броеве на електронния бюлетин на Национална мрежа за децата, за ваше удобство изградихме архивнa система с всички издания от новата електронна система. Прочетете старите броеве тук.

НМД в социалните мрежи

Ако искате да получавате актуална информация за децата в България, моля харесайте нашата страница във FACEBOOK или ни последвайте в TWITTER 

Институции и деца в България

Учител построи без пари волейболна пирамида

 Учител построи без пари волейболна пирамида

Това е една почти невероятна история. Разказва за хора, за които вестниците не пишат, а телевизиите не ги показват в сутрешните си блокове. Сигурно, защото в нея няма скандали, а просто добре свършена работа и много деца, с чийто имена може би ще се гордеем.

В далечната вече 2004 година българският национален отбор по волейбол за мъже пропуска олимпийските игри в Атина. За втори пореден път. По същото това време във варненското основно училище „Добри Чинтулов“ учителят по физическо възпитание Димо Стоянов събира в спортната зала малка група петокласници и им показва за първи път волейболна топка

Започва се като на шега, но на следващата година хлапетата от Варна побеждават връстниците си от Разлог, които са републикански шампиони. Победата си е нещо сериозно, но по-сериозна е амбицията, която тя поражда. И тя по думите на учителя Стоянов е „Да създадем клуб, който да обедини в групи, школи и секции деца, момчета и мъже за подготовката на базата на професионална основа и развитие на високо спортно майсторство.“ Цялата статия тук

Министерството на здравеопазването подкрепя социален проект на Шумен

Министерството на здравеопазването подкрепя проекта на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете“, който пилотно се реализира в Шумен и има за цел извеждане на децата от социалния дом и тяхното връщане в родните семейства или настаняването им при приемни родители .

Това съобщи за „Шуменска заря“ ръководителят на проекта Майя Грозданова, която цитира заместник-министъра на здравеопазването д-р Минчо Вичев. 

„Шумен се дава за пример и на много високо ниво се обсъжда, че благодарение не само на УНИЦЕФ , но и на добрата координация между местната власт и другите структури тук, проект „Семейство за всяко дете“ се осъществява изключително успешно. Отбелязано бе, че от 109 деца, настанени в Дома за медико-социални грижи в Шумен при стартирането на проекта в началото на октомври 2010 г., сега техният брой е 26. Цялата новина тук.

ЕС плаща за заетост и бюро на 2000 млади

 2000 безработни младежи ще получат работа и оборудване на работното място по нова схема на оперативната програма за човешките ресурси от септември. Тя е за 18 млн. лв. Освен традиционната заплата и осигуровки се предвиждат и средства за наставника, който ще се занимава с обучението на новия кадър, обясни Искрен Ангелов от социалното министерство.
От октомври започва набирането на 600 кандидати за 9-месечен стаж в социалното и здравното министерство по новата програма "Стаж в администрацията". През септември ще бъдат обявени конкретните работни места и изискванията за тях. Заплатата ще е 420 лв. плюс осигуровки и отпуски. Отсега е ясно, че с предимство ще бъдат безработни с трайни увреждания, възпитаници на социални домове, самотни родители (осиновители), майки и бащи на деца до 3 г., безработни от малцинствата. Новината тук

С дарение от 5 млн. започва строителство на клиника за болните от рак деца

С дарение от 5 млн. лева от бащата на починалата от рак Лиа до месец започва строителството на нова детска клиника по онкология и хематология.

Бащата не желае публичност, иска единствено новата болница да носи името на дъщерята, която е изгубил, и така да изпълни нейното последно желание – да направи така, че да не умират други деца.

Новата детска клиника ще бъде в рамките на правителствена болница „Лозенец“, където последно е била лекувана Лиа. Повече за новината тук.

Помощ за 100 училища за българчета в чужбина

Над 100 училища за българчета в чужбина ще бъдат финансирани от Министерството на образованието, младежта и науката тази година.

В одобрените програми ще се включат 7125 българчета, живеещи в Молдова, Украйна, Турция, Сърбия, Великобритания, САЩ, Испания, Германия, Австрия, Кувейт, Аржентина, Португалия, Коста Рика и др.

Най-голям проект по брой обхванати деца е на Българския теоретичен лицей „Васил Левски“ в Кишинев – 367 деца. Една от големите програми и по брой деца, и по одобрено финансиране ще се изпълнява в Турция от Българския информационен образователен център към Тракийски университет в Одрин. Вижте повече тук.

Децата и семействата в медиите

Нов модел: „Майки канят майки на кафе/чай“

Нов модел: „Майки канят майки на кафе/чай“

Щом планината не може да отиде при Мохамед, той ще отиде при нея – това, образно казано, ще е моделът на родителските срещи от тази година в училищата. Идеята е учителите да ходят при онези родители, които по някаква причина не отиват до училище и не са наясно какво се случва с децата им.

Според статистиката от общо 732 296 ученици броят на трайно непосещаващите клас през тази учебна година е бил 2693. От тях 1615 не стъпват в час, защото са бедни.
Работата на класните ръководители с родителите ще се следи вече и от инспектори. Това е един от най-големите проблеми в системата: учителите масово се оплакват от безхаберието на родителите. А на свой ред семействата недоволстват, че педагозите не се грижат за децата. Цялата новина тук

Близо 700 деца са обучени по проект за превенция на употребата на наркотици

Проектът „Живей в реалността“, финансиран по Национална програма за младежта 2011-2015 г., вече завърши. Разработката се реализира от МК „Българи“ – Дряново, Общински съвет по наркотични вещества – Габрово и СОУ „П.Р. Славейков“ – Трявна. Активно участие взеха и доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества – Габрово.

В резултат на проекта в Дряново и Трявна бяха създадени и обучени младежки екипи по превенция на наркоманиите, които на свой ред организираха тренинги сред съучениците си по подхода „връстници обучават връстници“. В училищата на трите града доброволците проведоха обучения, обхващащи общо 692 ученици от 6-ти до 11-ти клас. Новината тук.

250 деца в неравностойно положение спортуват в кампанията „Ваканция без грижи“

Около 250 деца и младежи в неравностойно положение от Великотърновска област участваха във второто издание на кампанията „Ваканция без грижи“, която се проведе на 6 август в Лясковец.

Целта на кампанията, организирана от Национално сдружение на сираците в България, е чрез спортни инициативи да предложи алтернатива за уплътняване на свободното време на децата през лятната ваканция. Идеята е деца в неравностойно положение да спортуват с деца в равностойно положение и чрез спорта да се създават нови приятелства и социални контакти между децата. Прочетете новината тук.

Новини от членовете и от други организации

Цвета Брестничка от Асоциация Родители: "Приемното семейство не е формула за печелене на пари."

Цвета Брестничка от Асоциация Родители: "Приемното семейство не е формула за печелене на пари."

Решението, което са взели родителите, които искаха да продадат бебето си в интернет, е изключително тежко, защото всеки родител е привързан към детето си. Все повече родители обаче продават децата си. Да дадеш детето в дом, не е подкрепа за семейството, то осигурява физическото оцеляване на детето, но това не помага на семейството да излезе от тази ситуация и да се грижи за детето. Родителите нямат само финансови затруднения, те имат и емоционални, и психологически трудности, кризи, през които минават. Това е изключителен скъп модел. Защото да изведеш детето от семейството и да го настаниш в дом, натоварва държавата финансово повече отколкото да помогнат на семейството да се справи с критичния момент и оттам – нататък да се грижат сами за детето.
Проблемът е, че приемното семейство е много трудна работа. Пускаш в семейството си едно дете и в същото време знаеш, че то не е осиновено. Ти просто му помагаш временно и после го връщаш при семейството. Задачата на приемното семейство е не да отдалечи детето от семейството му, а да му помогне да преодолее тежкия момент.
Много често в България хората осиновяват деца, защото имат емоционалната нужда, а не защото искат да помогнат. В приемното семейство ти знаеш, че това дете не е твое. Приемното семейство не е формула за печелене на пари, а много благородно и трудно начинание. Цялото интервю прочетете тук

Наръчник за родители на първокласници „Добре дошли в училище, родители“

За четвърта поредна година Асоциация Родители ще издаде наръчника за родители на първокласници „Добре дошли в училище, родители“. След големия успех на предишните издания, тази година, с подкрепата на Виваком „Фонд“ и Министерството на образованието, младежта и науката, ще бъдат отпечатани и разпространени 62 000 наръчника. Така помагалото ще получат всички родители на първокласници в страната.

Родителите могат да получат полезна информация за храненето и дневния режим на децата, как да им се помогне да се научат да учат, джобните пари, мобилните телефони, безопасното ползване на интернет, как да се разговаря с учителите и класния ръководител, как да се помогне на детето да изгради отношения със съучениците си.

Всички родители трябва да получат наръчника от класния ръководител на детето си. Цялата новина тук 

Бебето Михаил не отиде в социален дом, а остана със семейството си

Малкият Михаил* се ражда в средата на юли, но неговото идване на бял свят не е нито планирано, нито желано от семейството му. Майка му Албена* е на 16 години и забременяването и е резултат от краткотрайна връзка с бащата на Михаил. Първоначално Албена е убедена, че най-доброто решение за нея и за детето й е да го изостави – тя е непълнолетна, няма собствени доходи, живее в общ дом с доведените си братя и сестри, баща си, баба си, втората жена на баща си. Албена няма подкрепата на семейството си да задържи детето – напротив, всички те смятат, че бебето ще бъде пречка в живота й и е най-добре да отиде в социален дом.

Така Михаил е на път да стане част от черната статистика на близо 1000-та бебета, които всяка година постъпват в социален дом директно от родилното отделение. Тогава обаче

Фондация Лале - домакин на годишната среща на Европейската мрежа от организации, прилагащи фамилни групови конференции.

Фондация Лале ще бъде домакин на годишната среща на Европейската мрежа от организации, прилагащи фамилни групови конференции. Мрежата включва десетки организации от цяла Европа, които повече от 10 години се събират за да обменят информация и успешни практики. Срещата ще се проведе в София между 22 и 24 октомври.

Работна среща по проект „Крачка напред в бъдещето“

В офиса на сдружение „Верният настойник“- гр.Камено, се проведе работна среща по проекта „Крачка напред в бъдещето“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Срещата се състоя между представители на водещата организация „Верният настойник“, г-н Жельо Желев – ръководител на проекта, г-жа Мария Иванова – координатор на проекта и партньорите от сдружение „Свят без граници“, г-н Ганчо Илиев и г-жа Милена Илиева. Повече за срещата тук

Ваканционна програма 2012 в КСУДС - Шумен (ИСДП)

Цяло лято продължиха заниманията на децата, които тази година бяха включени във Ваканционна програма, на Комплекса за социални услуги в Шумен. Екипът, който реализира социалната услуга получава подкрепа от партньори, с които заедно се реализират дейностите, включени в Програмата.

За развиване на творческите способности на децата помогнаха студенти и преподаватели от „Работилница за изкуство”, които реализираха ателиетата по спорт танци, музика и приложно изкуство. Цялата новина тук

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Представяне на Програмата за НПО по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г

Представяне на Програмата за НПО по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г

На 12.09.2012 г. в сградата на Министерския съвет на Република България ще бъдат представени програмите за България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2009-2014 г. и Норвежкия Финансов механизъм. Програмата за НПО е на обща стойност от близо 11,8 милиона евро, осигурени от страните донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

В рамките на НПО програмата, чието изпълнение ще продължи до 2016 г., ще бъдат организирани три отворени конкурса за набиране на проектни предложения в следните четири направления:

 1. Демокрация, човешки права и добро управление;
 2. Социално включване и овластяване на уязвими групи;
 3. Устойчиво развитие и опазване на околната среда;
 4. Изграждане на капацитет за НПО.

Цялата информация тук.

Конкурс на EIB Institute: Турнир за социални иновации

Краен срок: 14 септември 2012 г.
EIB Institute обяи своя първи социален турнир за иновации. Турнирът се стреми да насърчава генерирането на иновативни идеи и да се определят / отличат възможности, които обещават съществени ползи за обществото или демонстрират добри практики с реални, измерими резултати. Той е насочен към създаването на социална стойност във връзка с борбата срещу социалното изключване. Вижте повече тук.

Грантове на Съвета на Европа за кампании

Краен срок: 15 септември 2012 г.
Младежките неправителствени организации, регистрирани в базата данни на Европейската младежка фондация, са поканени да кандидатстват с пилотни проекти, които да бъдат финансирани от Европейската младежка фондация. Вижте повече тук

Покана от УНИЦЕФ за предоставяне на оферта

Краен срок: 17 септември 2012 г. в 17.00 ч.
УНИЦЕФ публикува покана за предоставяне на оферта за Картографиране на уязвимите общности, анализи на ситуацията и необходимостта от Оценка на регион Сливен, съсредоточени върху семейства с деца в риск и деца в конфликт със закона. Покана.

Изискванията, условията и реда, на които трябва да отговарят изпратените оферти можете да прочетете тук 
 

Награда „Достъп до обучение” 2013, Фондация "Бил и Мелинда Гейтс"

Краен срок: 30 септември 2012 г.
Тази награда отличава иновационни усилия на библиотеки или други подобни организации извън САЩ, които осигуряват на хората достъп до информация чрез свободен достъп до компютри и интернет. Наградата е в размер на 1 млн. щ.д. Вижте повече тук.