Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

Как Сийдър затвори дом за деца с увреждания

Как Сийдър затвори дом за деца с увреждания

"Откриване на нови хоризонти: споделяне на опита на  Фондация Сийдър при затварянето на дома за деца и младежи с увреждания в Горна Козница" е новият наръчник на фондацията, представящ практика за затваряне на институция за деца.

 

 

Защо има нужда от тази публикация и за кого е предназначена?

Тази публикация се публикува в един много критичен момент в реформите в социалната сфера в Източна Европа. Специално в България, процесът на деинституционализация, управляван от правителството в тясно сътрудничество с местните власти и финансовата подкрепа на Европейската комисия, набира скорост. През 2010 г., българското правителство обяви закриването на 137 институции в период от 15 години, като се започне с домовете за деца с увреждания в рамките на първия проект „Детство за всички”.

В същото време, паралелно с реформите в политиките и администрацията, маркирани с националната стратегия, планът за действие и мониторинговите доклади, съществува подмолно течение за процеса. Товя е нюансът как реформата в деинституционализацията се прилага на практика и рефлектира върху предизвикателствата и проблемите, с които доставчиците на социални услуги се сблъскват ежедневно в работата си.

 

Eто защо, целта на този наръчник е да разкрие едно от лицата на деинституционализацията в България, и да разкрие характеристиките му чрез:

·         Представяне на различните етапи на прехода от живот в институция към живот в общността под формата на случай от практиката, и

·       Очертаване на предизвикателствата и проблемите, които реформата представя, които трябва да се имат предвид и разрешат заедно от хората, взимащи решения, правещи политиките и неправителствените организации.

 

Документът представя описание на опита на фондация „Сийдър”, която работи за успешното закриване на дома за деца и младежи с интелектуални затруднения в Горна Козница, и в момента управлява шест малки групови домове (МГД)в Кюстендил, където са настанени 24 от децата и младежите от дома в Горна Козница. Целта ни е да опишем практиката си – с успехите и недостатъците й – както и предизвикателствата, с които се сблъскахме и уроците, научени по пътя, който извървяхме.

 

Наръчникът е предназначен за общини, национални власти и неправителствени организации, които са или ще бъдат тясно ангажирани с процеса на деинституционализация в България. Той няма за цел да представи решение, което е подходящо за всички, а по-скоро цели да запознае читателите с някои аспекти на реформата, които на този ранен етап, могат да увеличат шансовете за успех на бъдещи усилия.

Публикацията, също така, е планирана като един от многото инструменти на добра практика, които могат да бъдат използвани за да се постигне крайната цел на деинституционализацията в България – пълно социално включване и по-добро качество на живот за сегашните и бъдещите потребители на услуги, базирани в общността.

 

 

СПЕЦИАЛНО ЗАСНЕТ ПО ПОВОДА ФИЛМ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.

Международна конференция за деинституционализация на деца и възрастни с умствени увреждания

В рамките на  организираната от НМД Международна конференция за деинституционализация на деца и възрастни с умствени увреждания на 17 и 18 юли 2012 в Хотел Принцес  София с представители на министерства и НПО от 17 държави група от 18 човека посети Кюстендил и фондация Сийдър. Колегите от сийдър  разказаха как се е развила тяхната услуга, какви са били трудностите им в самото начало, какви са постиженията им, как взаимодействат с местната власт и с институциите, каква е организацията на тяхната услуга. Преди посещението в къщите, в които сега живеят децата от дома в с. Горна Козница, групата имаше кратка среща в общината с кмета на кюстендил г-н Паунов. Участниците се интересуваха от това как общността е приела децата, как се справят възпитателите с трудните случаи, които имат и какви други услуги смятат да развиват.

Хората с проблеми на психичното здраве се увеличават

България е страна с доста високи стойности на  хора с проблеми на психичното здраве. За съжаление и групата на децата с такива проблеми се увеличава. Това обяви Марияна Банчева от Национална мрежа за децата по време на Международна конференция за деинституционализация на деца и възрастни с умствени увреждания, част от която се проведе днес в Пазарджик. Домакин на срещата бе  "Човеколюбие". Цялата новина вижте тук.

Нека се даде шанс на децата да разкриват своите таланти

Една от предвидените практики за посещение в рамките на проведената Международна конференция за деинституционализация на деца и възрастни с умствени увреждания беше Комплекс за социални услуги „Къща на игрите”, с. Дълбок дол, община Троян. Тези услуги се развиват и предоставят от фондация „Общество за всички”. Цялата новина можете да видите тук.

Новини от офиса на НМД

Как премина пресконференцията за Закон за доброволчеството в България

Как премина пресконференцията за Закон за доброволчеството в България

Пресконференция, посветена на необходимостта от приемане на Закон за доброволчеството в България, организират Българският Червен кръст, Българският център за нестопанско право, Българският дарителски форум, Каритас, Националната мрежа за децата и Фондация „Лале”, съобщиха от пресцентъра на БЧК.
Събитието ще се състои от 12.00 ч. на 18 юли в Пресклуба на БТА.
По данни на „Евробарометър” през 2007 година 3 от всеки 10 граждани на Европа са участвали в различни дейности като доброволци. В същото време почти 80% от запитаните граждани на Европейския съюз вярват, че доброволчеството е важна част от демократичния живот. Цялата новина вижте тук.

Младежки фестивал по изкуствата THE BRIDGE за трета поредна година във Видин

За трета поредна година град Видин бе оживен от предизвикателствата на Младежкия фестивал по изкуствата THE BRIDGE 2012. Над 130 младежи от различни краища н а България се включиха в едноседмичното събитие. В рамките на седем дни участниците твориха в 16 различни работилници: китара, пеене, барабани, бас, DJ, хип-хоп, рисуване, танци, брейк, театър, анимация, писане на песни, екоинсталация, фотография и handmade. В края на обучителния период децата демонстрираха новопридобитите си знания и умения по време на две специално организирани за целта събития: Street Fest и Празничен концерт, който закри третото издание на THE BRIDGE. Ако сте млад човек, който обича изкуството, не пропускайте следващото издание на феста.

THE BRIDGE се реализира с любезното съдействие на Национална мрежа за децата и община Видин.

Институции и деца в България

Социалната комисия ще проведе изслушване за проблемите в Дом „Асен Златаров” в София и мерките за отстраняването им

Социалната комисия ще проведе изслушване за проблемите в Дом „Асен Златаров” в София и мерките за отстраняването им

Комисията по труда и социалната политика ще разгледа проблемите в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров”, гр. София, предприетите мерки за тяхното отстраняване, както и решения за недопускане на бъдещи подобни прояви в специализираните институции за отглеждане на деца. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. За изслушване на заседанието са поканени заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, представители на Национална мрежа за децата* ...Цялата новина можете да прочетете тук.

850 млади висшисти ще стажуват по програма „Старт на кариерата“

От 23 юли 2012 г. започва процедурата за кандидатстване по програма “Старт на кариерата” за 2012 г. Тя се реализира от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Програмата дава възможност на 850 висшисти на възраст до 29 години в рамките на 9 месеца да придобият трудов стаж и опит по специалността, която са завършили.

Работните места по програмата са в министерства, ведомства, агенции и териториалните им поделения, както и в областни управи и общински администрации. До 17 август 2012 г. в дирекции „Бюро по труда“ ще се приемат документи за участие в програмата, като условие за участие е притежаваното образование и квалификация на кандидатите да отговаря на изискванията за заемане на съответното работно място. Цялата новина вижте тук.

Децата и семействата в медиите

Възпитаник на бургаската математическа гимназия втори в света

Възпитаник на бургаската математическа гимназия втори в света

Бургас и България имат нов повод за гордост – единадесетокласникът от бургаската природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” Тодор Марков извоюва сребърен медал на най-престижното и трудно математическо състезание в света – международната олимпиада IMO 2012.

Домакин на 53-тото издание на най-прочутото математическо състезание бе Мар дел Плата, Аржентина. Уникалното за международната олимпиада е, че тя не е за участници от определена възраст и клас. 100 различни държави бяха представени на състезанието от националните си отбори, с общ брой на всички участници 548. Вижте повече тук.

Лятната академия на „Заедно в час” отваря врати

За втора поредна година ученици ще се забавляват и ще изучават различни предмети в безплатна лятна академия, обучавани от новите учители на „Заедно в час”, които тази година са двойно повече – 36.

Близо 200 деца от 5-ти до 10-ти клас са се записали до момента в академията. В рамките на три седмици те ще могат да напреднат с учебния материал, като едновременно с това ще имат възможност за нови запознанства и забавления.В академията ще се изучават предмети като български език, история, география, информационни технологии, английски език, математика, физика, химия и други. Учебни материали са осигурени от фондацията. Вижте повече тук.

Политики за деца в Европа

Деинституционализацията е приоритетен въпрос за структурните фондове

Деинституционализацията е приоритетен въпрос за структурните фондове

Докладът на Европейския фонд за регионално развитие бе гласуван в Комисията по регионално развитие миналата Сряда. Членовете на Европейския парламент гласуваха да се запази клаузата, която идентифицира деинституционализацията като приоритетен въпрос за структурните фондове. И по-точно докладчикът за Европейския фонд за регионално развитие и Комисията по регионално развитие не само запазиха текста, предложен от Комисията („преход от институционални услуги към услуги в общността“), но ​​допълнително го затвърдиха чрез добавяне на изрично споменаване на услуги за подкрепа на семейството („общностни и семейно-базирани услуги "). Вижте повече тук.

България и Европа

Европейски ден за пътна безопасност

С решение на Европейската комисия 25 юли е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. През настоящата година той е посветен на младите хора като участници в пътното движение и цели да повиши отговорността на младежите към безопасността на движението. Ето как различни български градове подкрепиха инициативата: тук, тук и тук.

Великобритания: Младите хора се чувстват неспособни да се оплакват от лоши здравни услуги

Децата и младите хора се чувстват неспособни да се оплакват от лоши здравни услуги, тъй като се страхуват, че като резултат от своето оплакване ще получат неадекватно лечение. Това установи проучване сред младите хора във Великобритания.
За повече информация кликнете тук.

Новини от членовете и от други организации

СЪСТЕЗАНИЕ С ОХЛЮВИ 2012

СЪСТЕЗАНИЕ С ОХЛЮВИ 2012

„Всяко време с нещото си!“

Наскоро приключи 43-тото издание на световния шампионат за най-бързи охлюви. 25 години вече този състезателен формат привлича интереса на хиляди хора и бива истинско забавление за всички. Това, което споделят организатори на състезания с охлюви от цял свят е тяхното усещане, че контакът на децата и възрастните с охлювите сближава с природата, прави я привлекателна и ги учи да забелязват и ценят важността на всяко едно живо същество в нея.

Съвсем скоро предстои да се случи и първото публично състезание с охлюви в България и то с благотворителна цел. Родители с деца, ученици, млади хора, както и възрастни с младежки дух ще имат възможността да бъдат участници в благотворителната надпревара с охлюви, която Сдружение „Самаряни“ организира. Вижте повече тук.

Да помогнем на повече бебета и деца в България да живеят в семейство

Ти можеш да помогнеш на 6000 деца, които живеят в социални домове в България. Изпей “Дано, дано” с нас и можеш да станеш част от формацията на БГ Радио и Графа наесен. Сподели клипа с приятелите си. Разбери как можеш лесно да дариш дори и малка сума.

Защото когато сме много и малкото е много. Повече за кампанията на "За нашите деца" вижте тук.

Първи брой на информационния бюлетин на проект FIESTA – “Улесняване на приобщаващото образование и подпомагане на прехода между училищните нива”

От м. декември 2011 г. Център за приобщаващо образование започна работа по проект FIESTA, който спечели с много  висока оценка конкурса на Европейската комисия по програма Комениус.  Единадесет партньори от девет европейски държави обединяват усилия, за да разработят мултидисциплинарен образователен подход за специалисти от сферата на образованието, здравеопазването и социалните грижи, който да улесни преминаването на деца със специални образователни потребности от специализирани към общообразователни училища, както и при преминаването им от предучилищна в начална училищна и след това в прогимназиална форма на обучение.

Първият брой на информационния бюлетин на проекта можете да прочетете тук.

Актуална информация за проекта можете да намирате в хода на проекта на уебсайта на Център за приобщаващо образование: www.cie-bg.eu(Секция “Проекти”)и на официалния сайт на проекта:www.fiesta-project.eu.

Кой, къде и как сключи Сделка за Земята?

Петима ловешки младежи взеха участие в Международен младежки обмена ‘’Сделка за Земята’’, провел се от 06.07 до 15.07.2012г. в град Ключ, Босна и Херцеговина.
Целта на обмена беше да се разработят начини за ограничаване на прекомерната консумация и да се насочи вниманието към продуктите втора ръка.
„Производството на дрехи, които остават по магазините е загуба на ресурси, а купувайки прекалено много неща, от които ние нямаме реална нужда, спомага за тази загуба“, казва Елена, която е в 12 клас на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I’’.
Вижте повече тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Покана за представяне на предложения - EACEA/19/12 - Програма „Младежта в действие“

Целта на настоящата покана за представяне на предложения е да се подпомогнат проекти, насочени към въвеждане, прилагане и насърчаване на иновационни и качествени елементи в неформалното образование и работата с младите хора.Вижте повече тук.

Хуманитарна програма на ООН за отпускане на безвъзмездна помощ 2012

Целта на програмата е изграждането на капацитета на младите изследователи. Вижте повече тук.

Конкурс на EIB Institute: Турнир за социални иновации

Краен срок: 14 септември 2012 г. 
EIB Institute обяи своя първи социален турнир за иновации. Турнирът се стреми да насърчава генерирането на иновативни идеи и да се определят / отличат възможности, които обещават съществени ползи за обществото или демонстрират добри практики с реални, измерими резултати. Той е насочен към създаването на социална стойност във връзка с борбата срещу социалното изключване.  Вижте повече тук.