Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

България споделя успешен опит при затварянето на домове за деца и възрастни хора с умствени увреждания с 18 държави

България споделя успешен опит при затварянето на домове за деца и възрастни хора с умствени увреждания с 18 държави

Как ефективно се затваря институция за хора с умствени увреждания ще покажат на 17 и 18 юли в София български експерти на свои колеги от Европа и Азия по време на международнатаконференция „Деинстуционализацияна деца и възрастни с умствени увреждания”, организирана от Национална мрежа за децата.

На конференцията, която вчера бе открита от Омбудсмана на България Константин Пенчев и от председателя на държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, ще присъстват над 60 експерти от държавни институции и неправителствени организации от общо 18 страни от бившия социалистически блок. Те ще обсъждат основните предизвикателства и проблеми пред деинституционализацията на децата и възрастните с умствени увреждания.

В рамките на събитието ще бъдат споделени успешни практики от България,  Молдова, Унгария, Естония и Грузия.Експертите ще бъдат запознати и с изготвения специален  доклад „ОТ ЖИВОТ В КОМУНИЗЪМ КЪМ ЖИВОТ В ОБЩНОСТТА – КОЕ Е ОБЩОТО в процеса на деинституционализация на деца и възрастни с умствени увреждания”.  От негостава ясно, че България не е изключение и въпреки добрите практики страната ни споделя някои от основните проблеми на пост-комунистическите държави, между които:

-          наличието на големи институции за хора с умствени увреждания;

-          разполагането на затворени институции в малки и изолирани населени места;

-          не добре развити алтернативни услуги за хора с умствени уврежданияи психични болести;

-          силните предразсъдъци и негативни нагласи на обществото към хората, нуждаещи се от подобен тип грижа;

-          трудна и дори напълно невъзможна интеграция в обществото;

Какво се случи на вчерашната среща вижте в рубриката Институциите и децата в България.

За повече информация:Иво Божков (Моб.:+359 899 754 887, e-mail: yvo.bojkov@nmd.bg)

Какво ще представи България

 

България ще представи успешни практики между местни власти и неправителствени организации на международните участници:

 

-          Фондация „Сийдър” в Кюстендил, http://www.cedarfoundation.org/bg/

 

-          „Общество за всички” в с. Дълбок Дол, община Троян,  www.societyforall.com

 

-          Сдружение “Човеколюбие” в Пазарджик, www.chovekolubie.org

 

-          Фондация „За нашите деца” в София –www.detebg.org

 

-          Глобална инициатива в психиатрията в София – www.gip-global.org

Новини от офиса на НМД

НМД стана съучредител на Форум „Гражданско участие”

НМД стана съучредител на Форум „Гражданско участие”

На 6 юли в хотел Рила беше проведено учредително събрание на Форум „Гражданско участие” (ФГУ), на което форумът беше формализиран след три години неинституционализирана работа за подкрепа на прякото участие на гражданското общество в процесите на вземане на важни политически решения на местно и национално ниво и подобряване на взаимодействието на неправителствения сектор с публичните власти (повече информаиця за ФГУ можете да намерите тук).  Цялата новина можете да видите тук.

Програми за развитие ще бъдат обсъдени във Външно министерство

На 18 юли Георги Богданов и Мария Брестничка ще участват в среща на представители на дирекция „ООН и международно сътрудничество” на МВнР и Мариама Диало, аташе по правата на децата за Румъния, България и Молдова на Министерство на външните работи на Франция. Срещата има за цел да представи програмите за развитие, по които Външното министерство на Франция работи, и по-специално, програма ПРОКОПИЛ, на която НМД е координатор за България. Ще бъде обсъдена и стратегията на МВнР за структуриране на българската външна помощ, която в момента се разработва.

Институции и деца в България

Накъде след като затворим домовете?

Накъде след като затворим домовете?

1797 деца и млади хора с увреждания от домове са минали през оценка и им е съставен индивидуален план с конкретни стъпки

След приемането през 2009 г. на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в България“ 1797 деца и млади хора с увреждания от домове са минали през оценка и им е съставен индивидуален план с конкретни стъпки. 149 вече живеят в центрове за настаняване от семеен тип, 36 са в защитени жилища, 76 са осиновени, 26 са намерили дом в приемни семейства, а 28 са реинтегрирани. Вижте цялата статия тук.

 

ПРОЕКТ ЗА ОТПАДНАЛИТЕ УЧЕНИЦИ

Община Сливен получи одобрение за проект „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система на територията на община Сливен“, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Общият размер на безвъзмездната помощ е 230 хил. лв. Информацията съобщи заместник-кметът на общината Румен Стоилов.
Основната цел на проекта е реинтеграция на отпаднали от образователната система ученици и превенция на повторното им напускане. Вижте тук.

РЗИ: В детските млечни кухни няма достатъчно плодове и зеленчуци

В детските млечни кухни не се предлагат достатъчно плодове и зеленчуци. Това отчетоха от Регионалните здравни инспекции в страната след като проверили храненето на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст в 169 частни и общински кухни. Установено е, че за сметка на плодовете и зеленчуците, има завишена консумация на макарони, брашно и нишесте, които не били препоръчителни за децата от тази възрастова група. В някои от кухните пък не се предлагала риба. Цялата новина можете да видите тук.

Децата и семействата в медиите

7-годишна открива втората си самостоятелна изложба

7-годишна открива втората си самостоятелна изложба

7-годишната Наталия Узунова от Кърджали открива втората си самостоятелна изложба в Поморие. Туш, акварел, темпера, пастели, цветни моливи и тънкописци ни отвеждат до изложбата „Част от моите мечти“. Нейното откриване е днес от 17.00 ч. в НЦСР „Свети Георги“- Поморие. „Деца на Марс, които дишат без скафандри“, „Странно момиче със странна коса в странен свят“, „Подарък за рожден ден, оставен на масата“, „Тъжно момиче“, „Вълшебници“, „Разбъркани конци“ са само част от картините, които обясняват чудния фантазен свят на Наталия. Цялата новина вижте тук.

Откриват "Синя стая" в Центъра за обществена подкрепа

Изграждането на "Синята стая" е в резултат на взаимните усилия за създаване на по-добри условия за участие на децата в правни процедури и необходимостта от развитието на услуги за деца жертва на насилие, участващи в съдебни и досъдебни производства. Създаването на среда, в която детето да се чувства сигурно и защитено, цели да намали стреса и последващите психически травми при децата жертви или свидетели. Цялата статия можете да видите тук.

Деца в неравностойно положение бяха на благотоворителен летен лагер

17 деца в неравностойно положение, клиенти на Комплекса за социални услуги за деца и семейства се завърнаха вчера от летен лагер, финансиран с набраните средства от благотворителния базар без аналог.

Четири дни децата се забавляваха в  живописната местност Кирека близо до Шумен. Ръководителите им от комплекса всеки ден ги въвличаха в интересни занимания – интерактивни игри сред природата, състезания, походи и др. Вижте тук.

Политики за деца в Европа

Юрочайлд публикува своя доклад относно програмите за национална реформа

Юрочайлд и още много други организации изказаха своите поздравления  относно по-балансирания подход, заложен в стратегията „Европа 2020”, приета през 2010г. Две от петте основни стратегически цели са свързани с образованието  и със справяне с бедността. Количествените цели се изразяват в 20 милиона души изведени от бедността, както и намаляване на преждевременното напускане на училище до по-малко от 10%. Вижте повече тук.

Борбата със сексуалното насилие срещу деца

Стартиралата през 2010 г. кампания на Съвета на Европа „Едно в пет”, насочена към борбата с всички форми на сексуално насилие срещу деца, сигнализира относно напредъка във връзка с разпознаване на следната тенденция: насилието срещу деца е по-често извършвано от членове на семейството, роднини или близки хора на самите деца.  Две години след старта на кампанията инициативата има официалната подкрепа на множество държави членки. Така правната протекция на децата от сексуално насилие постепено започва да се превръща от идеал в реалност. Вижте повече тук.

ПОКАНА

Разработване на обучителен инструментариум за професионалисти, работещи с деца и млади хора в алтернативна грижа. Вижте повече тук.

Новини от членовете и от други организации

„Еквилибриум” с впечатляващо участие в УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ

Екипът на Сдружение „Еквилибриум”, деца, социални работници, психолози и приятели бяха признати за едни от най-активните и интересни участници във второто издание на фестивала, провел се на 13-15 юли в местността Узана над Габрово. Благодарение на усилията си доброволците събраха 509 лева, като средствата ще се използват в пряката работа с децата, ползватели на услуги в Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

Узана Поляна Фест е иновативен фестивал на практиките за усточйиво развитие, който показва нагледно как добрите зелени идеи имат приложение. Цялата новина вижте тук.

Център за образователни инициативи стартира национален видео конкурс ReporTeen

„Свободата е…” – първото предизвикателство за всички между 13 и 19 години

Център за образователни инициативи стартира национален видео конкурс ReporTeen на тема „Свободата е…”, в който право на участие ще имат всички тийнейджъри между 13 и 19-годишна възраст, които са ученици.

Конкурсът ReporTeen стартира на 4 юли и ще продължи до 12 октомври 2012 г. Всички ученици, отговарящи на условията за участие, трябва да публикуват видеоклип, дълъг не повече от 180 секунди, с позитивно послание на тема „Свободата е“ на специално създадения за това уебсайт: www.ReporTeen.bg. Цялаат новина можете да видите тук.

13 години пернишката фондация П.У.Л.С. помага на хора, преживели насилие

На 07.07.2012 г. Фондация „П.У.Л.С.“, гр. Перник празнува своя 13-годишен рожден ден.

Фондация П.У.Л.С. се създаде във време, когато в България нямаше Закон за Закрила на детето, Закон за Защита срещу домашното насилие, Закон срещу трафика, a човешките права бяха абстрактни дискурси. Бяха времена, в които интересът към човешките преживявания и човешкото страдание бяха признак на незрялост, а индивидът все още не беше ценност.

За 13 години Фондация П.У.Л.С. се превърна в организация, определяща стандартите за грижа към пострадали от насилие и трафик хора чрез предоставяне на комплекс от услуги – кризисен център, защитено жилище, рехабилитационни програми за възстановяване след травмата и юридически услуги. Вижте повече тук.
 

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Покана за представяне на предложения „Europe Direct“ за периода 2013-2017 г.

Краен срок: 10 септември 2012 г. Безвъзмездно финансиране за конкретна дейност и за техническа помощ, в замяна да бъдат домакини на центрове, които предоставят информационни услуги на широката общественос.Вижте повече тук.

Хуманитарна програма на ООН за отпускане на безвъзмездна помощ 2012

За стипендия може да кандидатства всеки на възраст до 32 години вкл. към 1 септември 2012 г.Грант: Максималният размер на безвъзмездните средства, която се изплаща в рамките на тази програма е 4 000 щ.д. Целта на програмата е изграждането на капацитета на младите изследователи. Вижте повече тук.

Покана за представяне на предложения - EACEA/19/12 - Програма „Младежта в действие“

Целта на настоящата покана за представяне на предложения е да се подпомогнат проекти, насочени към въвеждане, прилагане и насърчаване на иновационни и качествени елементи в неформалното образование и работата с младите хора.Вижте повече тук.