Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

НМД Е ДОМАКИН НА ГОДИШНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА EUROCHILD

НМД Е ДОМАКИН НА ГОДИШНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА EUROCHILD

Tази година Национална мрежа за децата има честта да бъде домакин и съорганизатор на годишната конференция на Eurochild, която ще се проведе в София от 24 до 26 октомври.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Темата на тазгодишната конференция е „Популяризиране на правата на децата в алтернативни форми на грижа в Европа”. Събитието ще събере в София експерти, хора от научните среди и политици от цяла Европа, които ще обсъждат проблемите на децата и семействата в риск и децата, живеещи в алтернативна на родното семейство грижа и ще търсят отговори на въпроса как най-добре да бъдат защитени и популяризирани техните права.  Конференцията ще бъде открита от президента на Република България Росен Плевнелиев. Сред потвърдилите до момента говорители са:

·         Валентина Сименова, зам.-министър на труда и социалната политика на Р България;

·         Маргарет Тют, Европейска комисия, ГД „Правосъдие”, Основни права и права на детето, Координатор по правата на детето

·         Карстен Расмусен, Европейска комисия, ГД „Регионално развитие”, зам.-председател на отдел I2 - България

Вече е открита регистрацията за участие в това най-значимо годишно събитие на европейската мрежа.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ

Таксата е 180 до 200 Евро,  включва участие в конференцията и храна по време на събитието. Работният език на конференцията е английски.

РЕГИСТРАЦИЯ

Ако желаете да се регистрирате за събитието моля, попълнете посочения в информацията по-долу формуляр. Формулярите се изпращат автоматично до Юрочайлд, таксите за участие също се превеждат по сметка на Юрочайлд.

Регистрационният формуляр, пълната програма на конференцията и допълнителна информация за събитието можете да откриете  тук и  тук .За повече информация можете да се свържете и с Вяра Иванова на vyara.ivanova@nmd.bg

За Юрочайлд

Юрочайлд е мрежа от организации и отделни лица, които подкрепят правата и благосъстоянието на децата и младите хора в Европа. Понастоящем мрежата има 155 членове в 35 европейски държави. Нашата работа е основана на Конвенцията на ООН за правата на детето.


Юрочайлд се подкрепя от Програмата на Европейската общност за заетост и социална солидарност (2007-2013). Тази програма се управлява от Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия. Тя е създадена с цел финансова подкрепа за изпълнението на целите на Европейския съюз в областта на заетостта и социалните въпроси, както е заложено в Социалната програма, и с това допринася за постигане на целите в Лисабонската стратегия в тези сфери.

 

Седемгодишната програма е насочена към всички заинтересовани страни, които могат да помогнат за формиране на развитието на подходящи и ефективни законодателство и политики в социалната сфера и в сферата на заетостта сред 27-те страни-членки на ЕС, страните от ЕССТ (EFTA)-ЕИП и страните-кандидатки и потенциални кандидатки.

Новини от офиса на НМД

Индексът за устойчивост на НПО 2011 за България отново отбелязва влошаване

Индексът за устойчивост на НПО 2011 за България отново отбелязва влошаване

На 2 юли в БТА беше представен Индексът за устойчивост на неправителствените организации (НПО) за България за 2011 г. На представянето присъстваха и представители на Национална мрежа за децата. Индексът оценява състоянието на гражданския сектор в 7 области:

*   Правна рамка за НПО;
*   Организационен капацитет;
*   Финансова устойчивост;
*   Застъпничество;
*   Предоставяне на услуги;
*   Инфраструктура;
*   Обществен престиж.

Вижте цялата статия тук.

Деинституционализация на деца и възрастни с умствени увреждания

Национална мрежа за децата организира международна конференция на 17 и 18 юли на тема „Деинституционализация на деца и възрастни с умствени увреждания”. Конференцията е подкрепена от програмата „Изток-Изток” на фондация „Отворено общество”. На събитието ще присъстват представители на НПО и държавни институции от 17 държави от Европа и Евразия. 

Конференцията ще се проведе в хотел „Принцес Дедеман” и ще бъде открита от Консантин Пенчев, омбудсман на Република България, и Валя Симеонова, зам.министър на труда и социалната политика.

Институции и деца в България

„Мамо, татко, заповядайте в училище“ – призовават ромски деца в Търговище

„Мамо, татко, заповядайте в училище“ – призовават ромски деца в Търговище

Търговищкият инспекторат по образованието спечели финансиране за реализиране на проект „Мамо, татко, заповядайте в училище“. Средствата ще бъдат осигурени от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието, младежта и науката. Общият размер на парите, които ще бъдат вложени в проекта, е 18 000 лв.

Чрез проекта се цели интегрирането на ромски ученици в мултиетническа учебна среда. Ще работим с четири училища, съобщи директорът на Регионалния образователен инспекторат Невяна Захариева. Цялата новина можете да прочетете тук.

Старт за 600 безработни младежи Старт за 600 безработни младежи

Нов проект по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси ще даде възможност на 600 безработни младежи до 29 години да придобият трудов стаж и професионален опит в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Министерството на здравеопазването (МЗ). Проектът се нарича „Старт в администрацията” и се реализира от Агенцията по заетостта. Днес заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схема „Подкрепа за институционалното изграждане на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Вижте тук.

Още девет наши деца заминават за лечение в чужбина

41 заявления за лечение одобри на последното си заседание Общественият съвет към „Фонд за лечение на деца“.Девет от малките пациенти ще се лекуват в чужбина за първи път, а други шест ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина.

24 малчугани ще бъдат подпомогнати за лечението им в България. Фондът одобри и два случая за доплащане на лечението. Вижте повече тук.

Децата и семействата в медиите

Наградиха две деца за трогателна филантропска постъпка

Наградиха две деца за трогателна филантропска постъпка

За седми пореден път Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) връчи своите „Заедно“ за развиване на филантропията и поощряване на добрите благотворителни практики в България. На церемонията в Гранд хотел „София“ вчера (5 юли) бе връчена и специалната награда „Млад благотворител“. Водещият Камен Воденичаров връчи приза на 3-годишния Мартин Йорданов, 7-годишния му батко Георги и котката им Съни. Вижте тук.

Старозагорка първа в Международен конкурс в Русия

Първо място в своята възрастова група, в номинация „Живопис“, спечели старозагорското момиче Галина Костова в Международния творчески конкурс „Лето – это маленькая жизнь“.

Форумът се проведе в Русия, Чувашка република. В мащабния конкурс се включиха близо 700 участници от всички краища на Русия, Казахстан, Украйна и България. Вижте повече тук.

С 13 деца на море. За първи път

Многодетното семейство Палови получи подарък – лятна почивка във Варна

Тринадесетте деца на семейство Палови за първи път са на море. Иван и Цанка от казанлъшкото село Кънчево имат 7 момчета и 6 момичета. Издържат се от заплатата на бащата, който е строителен работник и от детските надбавки.

Семейството никога не е взимало социални помощи. Вижте повече тук и тук.

Политики за деца в Европа

Децата със специални потребности още срещат различно отношение в училище

Децата със специални потребности още срещат различно отношение в училище

Това е изводът от доклад за образователната система в цяла Европа

Децата със специални потребности срещат различно отношение в училище. И това положение се запазва независимо от поетите ангажименти за пиробщаващо образование, алармира доклад за образователната система в цяла Европа.

Голяма част от децата са настанени в изолирани институции, а тези, които посещават масовите учебни заведения, често не получават достатъчна подкрепа, се казва в документа.

В ЕС има около 45 млн. граждани в трудоспособна възраст с увреждания. 15 млн. деца имат специални образователни потребности. Според доклада на ЕК в някои случаи те са лишени както от възможността за получаване на образование, така и от тази за трудова заетост. Данните от доклада показват, че у нас общият брой на учениците, обхванати от образователната система е малко над 693 хил. От тях със специални образователни потребности са 14 хил. деца или общо 2% от всички ученици. Вижте повече тук.

Единствено по рода си европейско проучване за това как да се защитят децата от рисковете онлайн

Децата рядко получават помощ от онлайн служби

Съществуващите начини за подаване на сигнали не дават резултати – само едно от десет от децата, разстроени от нещо, видяно в интернет, е съобщило за това чрез онлайн механизъм за докладване. В България само 10% използват такъв начин, което подчертава, че информационната индустрия трябва да може да направи много повече в тази област. Това е едно от сериозните заключения на новия доклад от проекта Европейските деца онлайн, изпълняван в България от фондация Джендър образование, изследвания и технологии и екип от УНСС.Вижте повече тук.

Новини за децата от света

Проект защитава правата на децата в Африка, Азия и Тихоокеанския регион

Нов проект, защитаващ правата на децата в Африка, беше представен от авторите – Европейския съюз и УНИЦЕФ. Целта е да бъде стимулирано регистрацията на ражданията в осем държави в Африка, Азия и Тихоокеанския регион.

На много места раждането на бебе не се регистрира в общината или в друга държавна институция. Но това крие риск за детето – то може да стане жертва на насилие, трафик на хора, няма достъп до здравни грижи или до образование.

Без регистрация не се знаят кои са родителите на детето и реално това води до ограничаване на неговите права. На по-късен етап от живота липсата на самоличност означава още невъзможност за сключване на граждански брак или право на глас по време на избори. Вижте цялата новина тук.

Новини от членовете и от други организации

14 деца в неравностойно положение от Търновско намериха работа благодарение на сдружение

14 деца в неравностойно положение от Търновско намериха работа благодарение на сдружение

Трудовата борса за абитуриенти в неравностойно положение е намерила работа на 14 от завършилите училище сираци в област Велико Търново. Това разказа Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците в България (НССБ) пред Север.бг. Предстои до края на следващата седмица още 5 момичета и 2 момчета да започнат работа, като паралелно им се търси и жилище, където да живеят. Цялата новина вижте тук.

„Еквилибриум“ започна работа по програма „ЕКсперт“

Програма „ЕКспрет” на сдружение „Еквилибриум” започна с провеждането на двудневен обучителен модул „Интерактивното обучение и алтернативната терапия: различни методи на работа с уязвими деца и младежи”. Първите участници бяха психолози и социални работници от Центъра за обществена подкрепа и Кризисен център за лица, пострадали от домашно насилие и трафик на хора- Силистра. Вижте повече тук.

МАМА, ТАТКО И АЗ e новият он-лайн портал за родители

На 23 юни стартира първият в България експертен здравен портал МАМА, ТАТКО И АЗ - с фокус майчиното  и детско здраве.  Той е създаден поради нарастващата необходимост от качествена и достоверна информация в Интернет.

На www.mamatatkoiaz.bg всеки родител може да получи компетентна и медицински достоверна информация по всички въпроси, свързани със семейното здраве и начин на живот. Вижте повече тук.

Един тренировъчен ден

През септември 12 души на различна възраст и с различен социален статус се готвят за първия си работен ден. Той ще продължи само няколко часа. После ще се виждат всяка седмица до края на юни, когато е последната им среща. Каква е тази краткосрочна работа, която събира толкова различни хора на едно място? Нарича се учебно-тренировъчно предприятие и няма да е преувеличено, ако кажем, че това е една от най-интересните практики в българското образование днес. Повече можете да прочетете тук.

Бюлетин на Националната асоциация на ресурсните учители

Излезе новият брой на електронния бюлетин на НАРУ. Бюлетина можете да видите тук.

Кампания "Добър родител, добър старт"

През месец май 2012г. „Институт по социални дейности и практики” стартира кампанията “Добър родител - добър старт”. Основната цел на кампанията е да допринесе за повишаването на обществената чувствителност към негативните последици от употребата на телесното наказание като метод на възпитание. Кампанията е насочена към родители на малки деца, педиатри, медицински сестри, социални работници, и други специалисти, работещи с деца, като предоставя информация за негативните последици от телесното наказание, както и за позитивни методи за справяне с агресивността при децата. Вижте повече тук.

Наръчник в помощ на родители "Да израснем заедно"

Експертиза "Превенция на телесното наказание за най-малките деца в България"

Помогнете да спасим Игор

Игор Сеймянович се нуждае от спешна помощ, за да продължи да живее. Tой е само на 30, но страда от злокачествено заболяване на мозъка. Семейството и приятелите му събират средства за финалната фаза от лечението му, с надеждата, че той ще се пребори с коварното заболяване и лъчезарната му усмивка ще остане част от живота им. Вижте повече тук.

560 хил.лв. за честванията на Балканските войни без правила и процедури

На 21 юни Министерски съвет (МС) реши да отдели 560 хил. лв. от държавния бюджет за възстановяване и ремонтиране на 51 паметника на военни части и на загинали герои в Балканските войни

Само по себе си решението да се отдаде почит на събития от миналото ни, емблематични за нашата история и памет, заслужава уважение. Притеснителното в решението на МС е начинът, по който е избрана фондация „Българска военна памет“ за основен разпределител на държавните средства – без конкурс, без ясни правила и критерии, и без достатъчно убедителни аргументи. Вижте тук.

Лекари от Корея преглеждат безплатно в Сунгурларе

По покана на управителя на клон Сунгурларе при сдружение "Верният Настойник"-Хасан Али, в партньорство с Община Сунгурларе, лекари от Корея преглеждаха безплатно неосигурени лица от гр. Сунгурларе. Бяха прегледани около 160 човека на възраст от 6 до 70 години.Вижте повече тук.  Още новини от Верният настойник можете да намерите тук. и тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Покана за представяне на предложения - EACEA/19/12 - Програма „Младежта в действие“ - Поддействие 4.4: Проекти, насърчаващи иновациите и качеството

Краен срок: 3 септември 2012 г.
Целта на настоящата покана за представяне на предложения е да се подпомогнат проекти, насочени към въвеждане, прилагане и насърчаване на иновационни и качествени елементи в неформалното образование и работата с младите хора.Вижте повече тук.

Хуманитарна програма на ООН за отпускане на безвъзмездна помощ 2012

Краен срок: 20 юли 2012 г. За стипендия може да кандидатства всеки на възраст до 32 години вкл. към 1 септември 2012 г.Грант: Максималният размер на безвъзмездните средства, която се изплаща в рамките на тази програма е 4 000 щ.д. Целта на програмата е изграждането на капацитета на младите изследователи. Вижте повече тук.

Покана за представяне на предложения „Europe Direct“ за периода 2013-2017 г. COMM/SOF/ED/2013-2017

Краен срок: 10 септември 2012 г.Безвъзмездно финансиране за конкретна дейност и за техническа помощ, в замяна да бъдат домакини на центрове, които предоставят информационни услуги на широката общественос. Вижте повече тук.