Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

РАЗКРИВАНЕТО НА САМОЛИЧНОСТТА НА ДЕЦАТА В РИСК НАРУШАВА ПРАВАТА ИМ

РАЗКРИВАНЕТО НА САМОЛИЧНОСТТА НА ДЕЦАТА В РИСК НАРУШАВА ПРАВАТА ИМ

Позиция

на Национална мрежа за децата

относно

оповестяването на лични данни на деца от ДДЛРГ „Асен Златаров”, София

Национална мрежа за децата изразява силното си възмущение от разгласяването на имената и подробности около здравния статус и поведението на на деца от ДДЛРГ „Асен Златаров” от столичния общински съветник Калоян Паргов.

Това действие е в грубо нарушение на Закона за закрила на детето, където изрично се забранява разгласяването на сведения и данни за дете без съгласието на неговите родители или законни представители и на самото дете, когато е навършило 14 години. Когато спрямо детето е предприета мярка за закрила, както в случая, сведения и данни могат да се разгласяват само при наличие на писмено становище на органа за закрила, предприел мярката.[1] Законът задължава социалните работници и длъжностните лица да защитават „личните данни, станали им известни по повод осъществяване мерките за закрила на детето, както и да зачитат честта и достойнството на детето”[2].

Разкриването на информация за здравословното състояние на децата и за проблемното им поведение е предпоставка за дискриминация и стигматизация, както на конкретните деца, така и на всички деца, настанени в ДДЛРГ „Асен Златаров”. Това може да повлияе изключително негативно на отношенията към тези деца в рамките на общността, в която те живеят, както и в кръга от връстници, с които те учат и общуват. Нарушаването на законови разпоредби и непремерените изказвания поставят децата с тежка съдба в още по-уязвима позиция и допълнително задълбочават нелеката им житейска ситуация.

По тази причина бихме искали за пореден път да изразим своята категорична гражданска позиция: Проблемите на децата не бива да бъдат използвани за политически или комерсиални цели. Ние – организациите, членуващи в Национална мрежа за децата – смятаме, че всички групи на отговорните и заинтересовани възрастни – родители, политици, журналисти, професионалисти – сме длъжници на децата. Задача на нас – възрастните е да виждаме трудностите, пред които се изправят децата, да намираме начини да им помагаме да се справят с тях, да ги подкрепяме в тяхното израстване. Никой няма право да използва ситуации на уязвимост на конкретно дете или на групи деца, за да създава несигурност и страх. Защото отказът да пазим и утвръждаваме една толкова значима ценност като децата ни лишава като общество от неща, около които можем да изграждаме онези връзки на солидарност, които предпазват обществата от разпадане.

[1] Чл. 11а, Закон за закрила на детето

[2] Чл. 16, ал. 3, Закон за закрила на детето

На прокурор за обявени имена на серопозитивни деца

Столична община ще сезира прокуратурата за обявяването на имена на серопозитивни деца от дома „Асен Златаров“ в София. Това заяви пред журналисти зам.-кметът Албена Атанасова.

Повод за това са обявените от общински съветници на БСП имена на две серопозитивни деца от социалния дом. Зам.-кметът обясни, че по закон е недопустимо да се изнасят в публичното пространство лични данни за деца без съгласието на родителите, настойниците или институциите, отговорни за тях.

Атанасова обясни, че когато е установено, че децата са болни от СПИН, те не са били в дома. Представители на неправителствени организации възразиха остро срещу обявяването на имената на болните деца и призоваха прокуратурата да се самосезира по случая.

В сряда зам.-председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов обяви на пресконференция, че в дома „Асен Златаров“ децата са оставени на произвола. Външни лица са извършвали сексуални контакти с тях, като това се случвало още от 2007 г., когато кмет на София беше Бойко Борисов. Тогава бил подаден и първият сигнал за нарушения в дома.

Цялата новина можете да видите тук.

Новини от офиса на НМД

НМД подписа партньорско съглашение с мрежите за децата от Франция, Молдова и Румъния

НМД подписа партньорско съглашение с мрежите за децата от Франция, Молдова и Румъния

На 29 юни в Париж се проведе събитие по закриването на програма ПРОКОПИЛ за Франция, което събра работещи в сферата на децата от различни институции и организации от България, Франция, Молдова и Румъния. Това закриване е част от поредицата събития, които се провеждат по случай края на програмата във всяка една от страните, участвали в нея.

Участие в събитието взеха Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето, Румен Маноев, кмет на гр. Козлодуй и член на Управителния съвет на НСОРБ, Даяна Лазарова, Сузана Методиева и Владимир Христво...Повече информация можете да намерите тук.

НМД вече наброява 106 организации!

След срещата на Управителния съвет на НМД, която се проведе в началото на месец юни, Мрежата за децата в България вече обединява 106 организации от цялата страна. Искаме да кажем „Добре дошли!” на сдружение „Избор за утре” от Ботевград, Дружество за подкрепа на деца и лица с умствени, физически и сензорни увреждания „Св. Стилиян Детепазител” от Сливен и Сдружение за прогресивна и отворена комуникация от София. Вярваме, че заедно ще постигнем много повече за децата и семействата в България!

През 2011 година Мрежата за децата е помогнала на над 112 хиляди деца и над 50 хиляди семейства. Надяваме се, че през 2012 година ще успеем да достигнем до много повече!

Нови български организации в семейството на Eurochild – Общо Събрание 2012

В периода 25 – 27 юни 2012 г.  се проведе Общото Събрание на най-голямата европейската мрежа, работеща по въпросите на децата и семействата- Eurochild.От българска страна участие взеха Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата и член на Управителния съвет на Eurochild, Иванка Шалапатова, директор на фондация „За нашите деца”, Елена Манасиева, специалист „Социални дейности” към Институт по социални дейности и практики. По време на официалната сесия на общото събрание бяха приети нови 28 члена, от които 2 български организации – фондация „Анимус” и фондация „Карин дом”. Така броя на организациите - членки от България в рамките на  Eurochildнарастна на общо шест.

Институции и деца в България

Обмислят допускане на НПО-та в процеса на деинституционализация

Обмислят допускане на НПО-та в процеса на деинституционализация

Обмисля се допускане на НПО-та в процеса на деинституционализация. В това увери заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симeонова, която взе участие в работна среща, организирана от фондациите „Сийдър“ и „Лумос“ и Националната мрежа на децата (НМД).

Репликата на Валентина Симeонова беше в отговор на критиката, изказана от Георги Богданов от НМД, че макар и да са участвали в изготвянето на стратегията за деинституционализация, в процесите в момента направителственият сектор е напълно изключен. Вижте повече тук.

„Как да изготвим училищни програми за превенция на отпадането“

Над 110 директори на училища в Северна България участват в семинари „Как да изготвим училищни програми за превенция на отпадането“. Те се провеждат в Лясковец  на два етапа: от 2 до 4 юли за училища от Северозападна България и от 4 до 6 юли за тези в Североизточна България. Семинарите се организират от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ в рамките на проект „Намаляване на отпадането на ромските деца от училище“, подкрепен от Фондация „Америка за България“.

По време на семинарите директорите ще дискутират основните причини за ранното напускане на училище и как те могат да бъдат преодолени с педагогически средства.Вижете тук.

Сандански насърчава даровитите си деца

Деца, класирани на челни места на национални олимпиади или състезания в областта на изкуството, науката и спорта ще бъдат подпомагани финансово. Това реши общинският съвет в Сандански, който прие програма за осъществяване на тази идея.

Право на такава помощ имат всички на възраст до 18 години, които са редовни ученици на територията на Община Сандански, включени в програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2012 г., приета с решение на Министерски съвет. Вижте тук.

Децата и семействата в медиите

Зам.-кметът Тодор Чобанов: В детските градини в София има места за обучение на всички петгодишни деца

Зам.-кметът Тодор Чобанов: В детските градини в София има места за обучение на всички петгодишни деца

В столичните детски градини има достатъчен брой места за обучение на петгодишните за предучилищно образование. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Тодор Чобанов, зам.-кмет по образованието в Столична община. Той допълни, че са предприети необходимите мерки, за да бъдат обхванати всички деца и те да бъдат записани за задължителна предучилищна подготовка. Чобанов подчерта, че петгодишните деца могат да бъдат записани и в началото на учебната година.Повече информация можете да намерите тук.

Безплатен спорт за децата в Борисовата градина

В комплекс „Спортна София“ в Борисовата градина започна кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат„. Всеки ден от 10 до 13 часа и от 17 до 20 часа за децата могат да ползват спортните съоръжения.

Преди обяд децата могат да ползват спортните съоръжения и да играят сами. А вечер е добре те да бъдат придружавани от своите родители, така общуването между родители и деца ще бъде по-пълноценно, посочват организаторите. Вижте тук.

Как протече първенството по художествен агимнастика за Девойки младша възраст

Рекорден брой отбори и гимнастички участваха на Държавното първенство по художествена гимнастика за Девойки младша възраст, Девойки старша възраст и Жени- “ Б“ категория – индивидуални и ансамблови съчетания. Шампионатът бе и за Деца „А“ кат.- индивидуални и ансамблови съчетания , както и за деца „Б“ категория. Домакин бе Стара Загора. Най-голям успех от „Велбъжд“- Кюстендил постигна Денислава Шишкова при девойките младша възраст.

Политики за деца в Европа

Европейско изследване за употреба на алкохол сред учениците: Къде се позиционира България

Европейско изследване за употреба на алкохол сред учениците: Къде се позиционира България

От самото начало на участие на страната ни в изследването ESPAD българските 16-годишни момичета пушат повече от нашите момчета. За последните четири години не се наблюдава тенденция за намаление на тютюнопушенето в България. Употребата на алкохол през последните години общо взето също ни поставя в неблагоприятна ситуация. Данните са за ръст на учениците, прибягващи към алкохола. Тенденцията обаче е характерна за повечето от участвалите в проучването европейски страни. Основната напитка остава бирата и в общи линии водим по употребата й сред тийнейджърите в ЕС. Не като количество обаче, а като честота на употреба. Цялата новина можете да видите тук. Изследването можете да видите тук.

Съветът на Европа: Kомисарят по правата на човека - Правата на децата са заплашени от аскетичните мерки

Комисарят по правата на човека направи официално видео обръщение към работната група по правата на децата към Съвета на Европа относно аскетичните мерки, които заплашват правата на децата. Комисарят подчерта, че ефектът от аскетичните мерките,  наложени върху  живота на децата, ще бъде едно от най-важните предизвикателства за следващите години. За да видите видеото, копирайте адреса и го поставете в нов прозорец mms://coenews.coe.int/vod/20120615_01_w.wmv  

Източник: Съвет на Европа

Международна техническа помощ във връзка с услугата Приемна грижа в Молдова

През 2007 г. правителството на Молдова, в партньорство с неправителствени организации, предприе изпълнението на Национална стратегия и План за действие за реформа на институционалната грижа за деца. Планът за действие трябва да приключи през 2012 г. В същото време правителството на Молдова стартира национална консултация с оглед на разработването на по-широка стратегия за защита на уязвимите деца и семейства в Молдова.

Основната цел на Национална стратегия и Плана за действие 2007-2012 е да се намали броят на децата, живеещи в институции с 50% до 2012 година. Но повече от 5000 деца продължават да живеят в институции. Тези деца биха могли да бъдат по-добре обгрижвани в приемната  грижа. Повече информация можете да намерите тук.

Новини от членовете и от други организации

Деца предложиха как да се подобри райнът на Централна гара

Деца предложиха как да се подобри райнът на Централна гара

На 26 юниАсоциация Родители организира и проведе работно ателие с над 20 деца от близо 15 общини-приятели на дететов рамките на от двудневна Международна конференция на градовете и общините-приятели на детето „Здравето и правото на игра на детето", организирана от УНИЦЕФ.

С помощта на разработена от Асоциацията методика за вземане на автентичното детско мнение беше изследван районът на Централна гара София за пригодността му да посрещне нуждите на децата. Участниците в ателието почти единодушно посочиха страха, несигурността, объркаността и неуюта като основни усещания, които буди у тях гарата. Във втората част на занятието те разработиха свои идеи, свързани със сигурността на гаровото пространство, достъпа до информация за пътуващите, както и хигиената. Вижте повече тук.

Делегати на Фондация СПО участваха в Международен форум посветен на образованието на бъдещето

От 28 юни до 02 юли 2012 в Тулуза, Франция се проведе второ издание на международния форум "Образованието утре", организирано от Les Francas. България бе представена из между 57 други държави от Фондация "Социални практики в общността".


Във форума взеха участие представители и партньори на Les Francas от цял свят, както и делегации от Финландия, Дания, Германия, Полша, Италия, Румъния, Тунис, Алжир, Ливан, Мадагаскар и много други. В рамките на форума се проведоха поредица конференции, работни ателиета, дискусии, представяне на проекти от участниците в проект "Агора". Споделени бяха тенденциите в развитието на образованието, добри практики и проекти за включването на децата и младежите в дейности както на формалното, така и в неформалното образование. Вижте тук.

Повече за форума можете да видите тук.

Вече са известни номинираните в конкурса "Благотворителността през обектива"

Конкурсът, организиран от Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България приключи. С 1923 гласа публиката определи за свой фаворит фотографията „Приятел в нужда се познава". Тя е направена по време на кампанията за набиране на средства за лечението на Ирина Мишонова, която е в будна кома след автомобилна катастрофа. Гласуването на публиката протече в сайта на конкурса http://blagobektiv.org/от 20 до 30 юни. Общият брой гласове, дошли за всички фотографии, е 8 564. Вижте повече  тук.

ПОКАНА

Развиване на основни комуникативни умения при деца с аутизъм

Първи стъпки в АВА – Приложен Поведенчески Анализ

Опитът на Д-р Даян Фрейзър

ПОКАНА

за родители и за специалисти

14 юли 2012г., 14.00-17.00 ч. – Варна, Хотел Голдън Тюлип,бул. „Христо Ботев” 3А, зала Дали

Такса за участие  от 30 лв по банков път моля преведете до 6 юли 2012г.,

След посочената дата и в брой таксата за участие е 40 лв.

За информация и записване: 052 302 517, 0878 750 269, mtsoneva@karindom.org

Проект "Осъзнати и равни възможности"

От 2005 г. в Сдружение „ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ”  се работи в 6 основни направления, едно от които е „Гражданско образование, европейски уроци”. С принципите си на работа Сдружението е формирало способност за разбиране и приемане на различията.

Съгласно предоставения на Сдружението от Държавна агенция за закрила на детето лиценз „Център за информиране, консултиране, образование и подкрепа на деца”, създаваме подкрепяща среда за “различните деца”. Основната възможност е индивидуалният подход към всяко едно дете и родителите му: мотивираме родителите да въвеждат децата си в училище; подготвяме самите деца, като ги запознаваме с учебното съдържание на предучилищната подготовка; използваме съвременни методи за интерактивни занимания; създаваме атмосфера на взаимно уважение, толерантност и разбирателство между представителите на различни етнически групи.

Повече за проекта можете да видите тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Хуманитарна програма на ООН за отпускане на безвъзмездна помощ 2012

Краен срок: 20 юли 2012 г.
За стипендия може да кандидатства всеки на възраст до 32 години вкл. към 1 септември 2012 г.
Грант: Максималният размер на безвъзмездните средства, която се изплаща в рамките на тази програма е 4 000 щ.д. Целта на програмата е изграждането на капацитета на младите изследователи. Вижте повече тук.

Покана за представяне на предложения „Europe Direct“ за периода 2013-2017 г. COMM/SOF/ED/2013-2017

Краен срок: 10 септември 2012 г.
Европейската комисия, чрез представителството си в България, започва процедура за подбор на организации, отговарящи на условията в настоящата покана за представяне на предложения за получаване на безвъзмездно финансиране за конкретна дейност и за техническа помощ, в замяна да бъдат домакини на центрове, които предоставят информационни услуги на широката общественос. Вижте повече тук.

Набират се на кандидати за Националната програма за 2012/2013 година на Българско училище за политика „Димитър Паница”

Краен срок: 30 юли 2012 г.
До 30 юли гражданските организации и завършилите училището могат да дадат своите предложения за участници в Националната програма за 2013 година. Основната цел на програмата е да обучи и вдъхнови бъдещите създатели и изпълнители на обществени политики...Вижте повече тук.