Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

Цел на хилядолетието – да намалим детската смъртност

Цел на хилядолетието – да намалим детската смъртност

На 20-ти юни светът обръна поглед към Бразилия, където започна срещата на върха „Рио 20+”.

Преди 20 години бяха зададени целите на хилядолетието за развитие. Една от най-важните бе намаляването на детската смъртност в световен мащаб. Сега, когато световните лидери, ще обсъждат новата посока за развитие, си струва да видим какво е постигнато до момента по тази така важна цел, какви са резултатите, но и какви прогнози има за изпълнението й до 2015 година, къде в този процес се позиционира България.

„Промените в показателите за детската смъртност са едни от най-чувствителните показатели за икономическото и културното развитие и са непосредствено обвързани с останалите цели на хилядолетието дотолкова, доколкото бедността и социалната изолация влияят пряко върху достъпа до здравни услуги и квалифицирана лекарска помощ“, каза Елица Петрова от „Глобална инициатива в психиатрията“.

Тази организация е партньор по проекта за популяризирането на глобалното образование чрез целите на хилядолетието.

Детската смъртност в световен мащаб

Според целта на хилядолетието в периода 1990-2015 година светът трябва да постигне намаляване с две трети на нивото на смъртност при децата под 5-годишна възраст. Черната статистика сочи, че в държавите с малък брутен вътрешен продукт на глава от населението, едно на всеки десет деца умира преди да навърши 5-годишна възраст. В по-богатите държави, този брой е едно на 143 деца.

Има известен напредък, но нима можем да кажем, че той е достатъчен, щом в развиващите се страни вместо 100 смъртни случая на 1000 живородени през ’90-та г. – намалението е едва до 72 случая.

Глобално, общият брой смъртни случаи на деца под 5 г. е намалял от 12,5 милиона през 1990 г. до 8,8 милиона през 2008 г., т.е. през 2008 г. всеки ден умират 10 000 по-малко деца в сравнение с 1990 г.

Вижте повече тук.

Новини от офиса на НМД

Механизмът за детско участие беше представен на международната конференция на общините – приятели на детето

Механизмът за детско участие беше представен на международната конференция на общините – приятели на детето

"Доказателство за зрелостта на едно общество е доколко то може да се довери на мнението на децата в него. Важно е да чуем и разберем гласа на младите”, така председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Калин Каменов представи целта на създадения Механизъм за детско участие по време на международната конференция на градовете и общините-приятели на детето. Форумът беше организиран от УНИЦЕФ България. На срещата присъстваха и представители на Национална мрежа за децата. Инициативата за детско участие на ДАЗД, УНИЦЕФ и Министерството на образоването, младежта и науката, е чрез приобщаване, възпитание и образование на децата от най-ранна възраст и включването им в дейности, които подпомагат тяхната активност в полза на обществото, да бъде утвърдено правото им свободно да изразяват своето мнение.Вижте повече тук.

Посещение от Киргизстан и Таджикистан в офиса на НМД

На 21 юни офисът на НМД бе посетен от делегация от институционални представители и техни колеги от неправителствения сектор от Киргизстан и Таджикистан. В срещата взеха участие служители от различни държавни структури – министерства и агенции – в двете страни, отговорни по въпросите за децата, семействата и социалните политики. Георги Богданов и Вяра Иванова представиха дейностите на Национална мрежа за децата в България.  Участниците проявиха подчертан интерес към опита в общуването между обединения граждански сектор и държавните институции за усъвършенстване на политиките за деца и семейства у нас.

ОБЯВА

Дарява се добре запазен зъболекарски стол. Волята на дарителката е столът да се използва за зъболечение на деца. Транспортът в рамките на гр. София или околностите се поема от дарителката. За заявки моля, пишете ни с кратко описание за планираната експлоатация на стола (място, стоматолог, специфика на целевата група пациенти) на имейл адрес: vyara.ivanova@nmd.bg до 17:00ч. в петък, 29 юни.

Институции и деца в България

Фондът ще финансира лечението на още 37 деца

Фондът ще финансира лечението на още 37 деца

7 заявления за лечение одобри на последното си заседание Общественият съвет към „Фонд за лечение на деца“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Пет деца ще се лекуват в чужбина за първи път, а други пет деца ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. 22 деца ще бъдат подпомогнати за лечението им в България. Фондът одобри и пет случая за доплащане на лечението.
Общият размер на утвърдените средства е 413 015.21 лв. От началото на годината Фондът е одобрил за лечение 301 деца като отпуснатите средства са 5,5 милиона лева.Падането на лимита за лечение на деца в чужбина бе резултат от усилията  на граждански организации. Виж тук.

Започват масови проверки на автобусите, превозващи деца

Започват масови проверки на автобуси и микробуси, превозващи деца за лагери и екскурзии, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От утре служителите на СДВР и ДАИ ще проверяват моторните превозни средства за: нерегламентиран превоз на пътници, техническа изправност и за валидна застраховка ”Гражданска отговорност”. Шофьорите ще бъдат стриктно контролирани за употреба на алкохол и правоспособност .

Целта на масираните проверки е да бъде осигурено безпроблемното и безаварийно пътуване на летуващите. Вижте тук.

Ученици от Монтана осмислят свободното си време с европроект

216 деца участват в извънкласни дейности, финансирани от ЕС

Ученици от СУ „Проф. Асен Златаров“ са се включили в множество извънкласни дейности, финансирани със средства от ЕС. Общо 216 ученици са се включили в европроекта на училището, предаде БТА. В училището е създадено фотоателие, театрално студио, клуб по готварско майсторство, кръжок по фолклор, група за планинско спасяване и т.н. Вижте тук.

Децата и семействата в медиите

Деца налягаха пред общината в Хасково, за да кажат не на дрогата

Деца налягаха пред общината в Хасково, за да кажат не на дрогата

И Хасково се записа като град, в който се е провела флашмоб акция. Буквално това означава „моментна тълпа“. Флашмоб акциите са предварително организирани. Група хора се събират на определено място, извършват спонтанно, понякога абсурдно действие, като така изразяват позиция по определена тема.

Поводът за флашмоб акцията в Хасково днес бе международният ден за борба срещу дрогата. Младежи, организирани от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, легнаха насред центъра на Хасково, отстрани на сградата на общината, за да кажат не на дрогата. Вижте повече тук.

Трима млади пианисти от Разград – със стипендии от австрийския посланик

Трима млади пианисти от Разград спечелиха стипендии от австрийския посланик. Това стана на Осмото издание на Националния Фестивал за инструменталисти в град Пловдив, където дипломатът е връчил общо четири награди, те включват безплатен Майсторски клас в рамките на летен лагер, който ще се проведе в Широка лъка през месец август. Разградските призьори са Несрин Метин, Сезер Емиров и Шукрие Динчерова.Вижте тук.

Даряват на две деца средствата, събрани за Валя Крушкина

Журналистката е имала желание с парите да се помогне на други, страдащи от онкозаболявания

Две деца, страдащи от онкологични заболявания, ще бъдат подкрепени със средствата, дарени за лечението на журналиста от БНТ Валя Крушкина, съобщиха от националната телевизия. Журналистът не успя да дочака днешния 21 юни, който бе обявен от социалния министър Тотю Младенов за деня на Валя Крушкина. Вижте тук.

Политики за деца в Европа

Да пренесем застъпническите послания на Юрочайлд на национално равнище

Да пренесем застъпническите послания на Юрочайлд на национално равнище

В контекста на тематична работна група „Деца в алтернативни грижи” (CiAC / Children in Alternative Care), Юрочайлд (Eurochild) организира семинар в Талин на 12 юни 2012 г. – непосредствено след срещата на групата, която се проведе на 11 юни. Семинарът бе озаглавен „Да пренесем застъпническите послания на Юрочайлд на национално равнище“. И двете събития бяха организирани от естонската организация, член на Юрочайлд, OMA Пере (Oma Pere).Срещата на тематичната група бе фокусирана върху подобряване на капацитета за влияние на членовете на групата. За целта бяха организирани неформално обучение по застъпничество, обмен на добри практики и научени уроци, включително и сесия посветена на младежкото участие. Вижте повече тук.

Равенство между децата: Микаел Густафсон

Микаел Густафсон е председател на Парламентарната комисия по правата на жените и равенството между половете. Той представи писмено становище върху важната роля на ЕС в насърчаване и защита на правата на децата както в така и извън граници на съюза. ЕС, като част от своята стратегия 2020 за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, стартира Европейска платформа срещу бедността и социалното изключване. С повече от 80 милиона души в ЕС, изложени на риск от изпадане в бедност, в това число 20 милиона деца, тази водеща инициатива, посочва действията, които трябва да бъдат предприети, за да се достигне до заложената от ЕС цел за намаляване на бедността и социалното изключване (20 милиона до2020). Според Микаел, ако ЕС иска да постигне своите цели, равенството между половете трябва да бъде в сърцето на тези политики. Вижте повече тук.
 

20 хил. евро струва дете, което да проси по улиците

По целият свят жертвите на принудителния труд, включително и сексуална експлоатация, са близо 21 млн. души. От тях 5,5 млн. са деца. Тази мрачна статистика публикува Европейската комисия. Най-често жертви на трафика са жените и момичетата (79%).

Има данни на Европол, че често деца, които просят или се обучават като крадци, се търгуват като стоки. Цената им е 20 хил. евро. Цената им е 20 хил. евро. Като цяло печалбите от трафик на хора се изчисляват на 25 млрд. евро годишно. От тези пари се възползва организираната престъпност.

Ето защо и от Европейската комисия изготви стратегия за борба с трафика на хора. В нея са записани 40 конкретни мерки за борба с този сериозен проблем.

Сред тях са например създаването на национални специализирани звена за борба с трафика, както и съвместни екипи за разследване между страните членки и включването на Европол и Евроджъст във всички случаи на трансграничен трафик.

Вижте повече тук.

Новини от членовете и от други организации

Среща за психо-социалната работа в процеса на осиновяване

Среща за психо-социалната работа в процеса на осиновяване

Специалисти, предоствящи услуги в областта на осиновяването от Югоизточна България се събират на среща в Стара Загора. Темата на форума е „Специфики на психо-социалната работа в процеса на осиновяване“.

Изграждане на професионална общност, в която специалистите имат възможност да споделят трудности, предизвикателства, успехи и неуспехи и да черпят опит от своите колеги, са част от целите на срещата. Работната среща е част от инициатива на ямболския Център за обществена подкрепа „Заедно можем повече“, а домакини са сдружение „Самаряни“.Вижте тук.

Готов е годишният доклад на „За Нашите Деца” за 2011

Готов е годишният доклад на „За Нашите Деца” за 2011 г., който представя в нетрадиционна и увлекателна форма работата на фондацията.

През 2011 година фондация „За Нашите Деца“ помогна на над 160 деца да останат със семействата си и да не бъдат изоставени в институции, организира мащабна информационна кампания по приемна грижа и проведе редица събития за деца и семейства. Това бе и година на иновации за екипа на фондацията. Много важна стъпка за нас бе установяването на партньорство с Българския институт за отношения между хората към Нов Български Университет, както и съвместната ни работа със световния лидер по приемна грижа Core Assets. Успяхме да създадем първия в България Център по приемна грижа, финансиран изцяло от корпоративния сектор. Получихме подкрепата на най-голямата семейна американска фирма Cargill. Вижте повече тук.

Още новини от "За нашите деца": Ентусиасти пеят на Еlevation в помощ на изоставени деца

Обучение за нови доброволци проведе сдружение “Екомисия 21 век”

На 23-24 юни 2012год. в хотел “Св. Георги” с. Рибарица се проведе обучeние за нови доброволци с участието на младежи от три местни центъра за работа с доброволци към Регионален център на сдружение “Екомисия 21 век” Ловеч : към “Екомисия 21 век”, Читалище “Съгласие” гр. Тетевен , НЧ “Наука – 1870г.” - гр. Троян и СОУ “Алеко Константинов” - гр. Луковит .
Всички млади хора за първи път участваха в подобен род обучение и с голям интерес се обучаваха и играха интерактивните игри...Виж повече тук.

Още новини от Ловеч: МИКЦ - ЛОВЕЧ организира интересни безплатни курсове

33 процента от българските младежи до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик

В съвместна инициатива с РЗИ Ловеч и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, Младежки информационно-консултантски център Ловеч отбеляза Световния ден за борба с употребата и трафика на наркотици 26 юни.

26 юни е приет за Международен ден за  борба с употребата и трафика на наркотици на Общото събрание на ООН през 1987г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.  Милиони хора по света и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества. 33 процента от българските младежи до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.ВИж повече тук.

Арт инсталацията, посветена на трафика на хора, е организирана от Пощенска банка

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка,г-н Антъни Хасиотис,и вицепремиерът и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора,г-н Цветан Цветанов,разгледаха оригиналната изложба FREE ME, посветена на борбата с трафика на хора и изложена в Център по изкуствата на Нов български университет. Техни домакини бяха ректорът на университета доц. Пламен Бочков и създателката на международния проект The NO Project Джуди Бойл.

„Тук сме в ролята си на хора, на родители”, заяви в началото на пресконференцията при представянето на изложбата г-н Хасиотис и уточни: „Проблемът с трафика на хора е глобален и засяга милиони хора по света". Вижте повече за проекта на http://thenoproject.org/english/

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Фондация Лале

Краен срок: текущ
Програмата за малки грантове е отворена за неправителствени организации и е основно насочена към местни организации, работещи в малките населени места. Вижте повече тук.

Учене през целия живот

 Покана за представяне на предложения - EACEA/20/12 - в рамките на програмата за учене през целия живот - Изпълнение на европейските стратегически цели в областта на образованието и обучението (ЕСЕТ 2020) (сътрудничество със заинтересовани страни, експерименти и иновации). Краен срок: 1 октомври 2012 г. Виж повече тук.

Европейска младежка награда за 2012 г.

Могат да участват млади хора под 30 години (родени след 1.01 1982.) от Европейския съюз, както и Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Исландия, Лихтенщайн, Македония, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария и Турция. Вижте тук.