Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

Мрежата за децата: Преодоляването на детската бедност трябва да е приоритет в Националната програма за развитие 2020

Мрежата за децата: Преодоляването на детската бедност трябва да е приоритет в Националната програма за развитие 2020

Национална мрежа за децата  представи своите предложения за финансиране от Европейския социален фонд през следващия програмен период

Президентът Росен Плевнелиев свика заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики. Държавният глава търси национален консенсус за стратегическите цели, които ще залегнат в дългосрочна програма за развитието на България 2020.

На заседанието на съвета за икономическо развитие  и социални политики към Президента бяха обсъдени предстоящите реформи у нас, националната стратегия за демографско развитие, европейският пакет от мерки за насърчаване на заетостта и предложението на ЕК за многогодишната финансова рамка.

Президентът Плевнелиев представи и предложенията си за приоритетно финансиране от Европейския социален фонд през следващия програмен период. Сред тях са инвестиции в образованието, борбата с бедността, подкрепата на малките и средни предприятия, интеграцията на пазара на труда и създаването на нови работни места.

В дискусията участваха министри, депутати, представители на синдикални, научните среди в България работодателски и граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата. Изпълнителният директор на НМД, Георги Богданов, представи четири конкретни предложения за документа на Съвета за икономическо развитие и социална политика:

1)      Преодоляване на детската бедност, която е 47% в страната ни. За да се преодолее тя е необходима социална работа и подкрепа на родителите. Това е проблемна област, която не е подпомагана  все още. В този смисъл предлагаме да се заложи дейност, която да е насочена към подкрепа на бедни родители, за да се предотврати  рискът от това те да изоставят децата си. По този начн ще се противодейства и срещу  разширяването на кръга на бедността. Необходимо е да се развиват специализирани социални услуги във високо рискови общности, където да се работи в областта на здравето, жилищата, социалните умения и за интеграция на пазара на труда. Все още такива специализирани услуги няма. Тези рискови общности все още не са обхванати от нашата система. Този тип проекти могат да бъдат поместени на две места в документа за следващия програмен период: услуги за ранно детско развитие и подкрепа за ромското включване.

2)      Изграждане на условия за развитие на подкрепена заетост.  Даване на възможност на лицата с интелектуални затруднения и психични разстройства да бъдат трайно наети на открития пазар на труда. Тези услуги предлагат различни видове подкрепа като намиране на работа, съветване, осигуряване на помощни средства, които да улеснят тези хора  в изпълнението на задачите им, специализирано обучение за извършване на работата, индивидуална подкрепа и супервизия...

3)      Насърчаване на социалното включване и борба с бедността и развитието на социалната икономика и социалните услуги  трябва да става с все по-големи темпове през следващия програмен период ова не може да стане без активното участие на неправителствените организации, чийто призвание е да работят в бедните квартали и с уязвимите групи хора. В този смисъл е важно да се отбележи ролята на неправителствените организации за развитието на социалната икономика. От изключително значение е за следващия програмен период организациите да имат достъп до необходимите ресурси да изпълняват своята мисия. Това предложение е и в контекста на административната реформа, за разтоварване на администрацията на национално и общинско ниво от несвойствени ангажименти и услуги и делегирането им. В този смисъл гражданския сектор ще изпълнява и своята мисия на социалното приобщаване и включване заедно с общинските администрации.

4)      Развитие на модерни услуги в областта на детското и младежко правосъдие, където България все още не започнала да прави. Децата с трудностите в поведението, както и децата жертви на престъпления имат нужда от ефективни услуги, които да се апробират и развият през следващия програмен период.

Повече можете да прочетете тук.

Новини от офиса на НМД

Френският посланик е домакин на форум за доброто взаимодействие между общини и НПО

Френският посланик е домакин на форум за доброто взаимодействие между общини и НПО

На 12 юни във Резиденцията на Франция се проведе форум за доброто взаимодействие между общините и гражданския сектор за по-доброто качество на социалните услуги за деца и семейства. Форумът се организира от партньорство между НМД, НСОРБ и Посолството на Франция в България. В него участие взеха над 20 общини и неправителствените организации, работещи на тяхната територия. Вижте повече тук.

НМД провежда работна среща за по-добро планиране на социалните политики на местно ниво

На 11 юни във Френския институт в София се проведе работна среща „Планиране на социални политики на местно ниво”. В нея участваха представители на департамент Нор, Франция, областите Васлуи и Арад в Румъния, Асоциацията на кметовете на район Кахул, Молдова, община Варна, община Стара Загора, община Димитровград, УНИЦЕФ, НСОРБ, Министерство на външните работи на Франция, Посолство на Франция в България, и мрежите на НПО за децата от Франция (Solidarite Laique), Румъния (FONPC), Молдова (APSCF) и НМД. Цялата новина можете да прочетете тук.

Институции и деца в България

Къде е ахилесовата пета на училището

Къде е ахилесовата пета на училището

БОЯН ЗАХАРИЕВ, програмен директор в Институт Отворено Общество – София

Няма съмнение, че се нуждаем от нов закон за предучилищното и училищното образование. Законът за народната просвета имаше за цел временно да регулира отношенията в сферата на средното образование след промените от 10 ноември. На практика той просъществува много по-дълго от очакваното. В следващите бележки се спирам само на някои от основните акценти в новия законопроект, като няма да засегна някои от важни теми. Цялата статия можете да видите тук.

Близо 10 000 деца и родители позвънили на тел. 116 111 през май

9858 повиквания са приети на Националната телефонна линия за деца 116 111 през май, което означава средно по 318 обаждания на денонощие. Проведените консултации са 2037 или на денонощие са проведени средно по 66 консултации. Тенденцията към повишаване на броя обаждания и консултации продължава и може да се допусне, че телефонът е много полулярен и все повече деца научават за него (най-вече от връстниците си и информационните материали в училищата). Цялата новина можете да прочетете тук.

Ще има места за предучилищна подготовка за всички 5-годишни

За всички 5-годишни деца в София ще има места за предучилищна подготовка, увери заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов. По закон, от септември, предучилищната подготовка става задължителна за всяко дете, което е навършило 5 години. Занятията ще се провеждат в детските градини или училищата.

В системата на Столичната община за момента са регистрирани 1200 деца на тази възраст. Вижте повече тук.

Децата и семействата в медиите

Продажбата на бебета – вследствие на бедност и безработица

Продажбата на бебета – вследствие на бедност и безработица

Само за миналата година са регистрирани 29 случая на продажба на новородени

Трафикът на бременни жени с цел продажба на новородените им деца е специфичен вид трафик в международната практика.

В България само за миналата година по официални данни на Върховна касационна прокуратура (ВКП) са регистрирани 29 такива случая. Първите продажби са установени още през 2004 година. Неофициално се твърди, че бебе от мъжки пол може да се спазари за 25 000 евро. Момиченцата се продават на по-ниска цена – 18 000. Вижте повече тук.

ЕкоМен учи децата как да се отнасят с опасните отпадъци

Нов супер герой ЕкоМен ще даде началото на кампанията „Не изхвърляйте опасните отпадъци – те са вредни.“ Събитието ще стартира в неделя в Южния парк в София и ще протече под формата на фестивал за малки и пораснали деца.

Целта на кампанията е у децата да бъде изградено разбирането, че вредните отпадъци трябва да се събират разделно, да се предават в специализирани пунктове и да се рециклират.. Вижте тук.

Къде и кога ще спортуват безплатно децата през ваканцията?

Стартираха безплатните занимания за ученици в областта по програма „Начално обучение по вид спорт“ на Спортното министерство. Децата, желаещи да тренират спортна гимнастика във Велико Търново, могат да правят 3 пъти седмично. Всеки вторник, четвъртък и петък от 17 до 19 часа в залата по гимнастика на стадион „Ивайло“ СК „Етър-Стил“ провежда занимания, като няма ограничение във възрастта. Повече можете да научите тук.

Политики за деца в Европа

Европейският парламент одобри по-строг контрол за храните за кърмачета и малки деца

Европейският парламент одобри по-строг контрол за храните за кърмачета и малки деца

По време на пленарното заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург беше обсъдено и гласувано предложение на Европейската комисия за регламента относно храните, предназначени за кърмачета и малки деца, и храните за специални медицински цели. Вижте повече тук.

5 ученически отбора заминават в Страсбург на симулация на заседание на ЕП 5 ученически отбора заминават в Страсбург на симулация на заседание на ЕП

Ученици от Варна, Бургас, Добрич, Кубрат и Балчик спечелиха първото регионално състезание „Eвроскола“. Това съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент. При силната конкуренция на 11 училища от Варна, Бургас, Добрич, Кубрат, Силистра, Разград, Шумен и Балчик, журито определи 5 отбора, които ще заминат в Страсбург за симулация на заседание на Европейския парламент. Победителите са отборите на Първа езикова гимназия — Варна, Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ — Бургас, Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ — Добрич, СОУ „Христо Ботев“ — Кубрат и СОУ „Христо Ботев“ — Балчик. Вижте тук.

Предложение за работа в Европейската мрежа за деца Eurochild, Брюксел

Септември 2012 - Февруари 2013

1.      Стажант „Политики”

2.      Стажант „Информация и комунукации”

Повече информация можете да намерите тук.

Новини от членовете и от други организации

Доброволци от Европейска доброволческа служба в Екомисия 21 век

Доброволци от Европейска доброволческа служба в Екомисия 21 век

В началото на месец юни 2012г. в Ловеч пристигнаха четири доброволци от Европейска доброволческа служба по проект „Доброволчески инициативи в Ловеч“. Проектът се реализира от сдружение „Екомисия 21 век“ в партньорство с  организации от Испания и  Франция.

Кристина, Силвия, Емили и Вероника ще участват в различни дейности по проекта до края на ноември тази година. Ще се включат  в разработване и осъществяване на различни  младежки инициативи, ще работят с децата от  три социални институции в града...Вижте повече тук.

Биоразнообразие и животински видове в Ловешкия регион

На 11 юни в Младежки информационно-консултантски център Ловеч към сдружение “Екомисия 21 век” се проведе обучение на тема “Биоразнообразие и животински видове в Ловешки регион”. Участниците в тази инициатива бяха ученици от Природо математическа гимназия и от СОУ “Св. Кл. Охридски”, а техен лектор  бе г-жа Христина Пановска, главен експерт по опазване на биологичното разнообразие в РИОСВ  Плевен. Вижте повече тук.

Здравни специалисти, медиатори и спциални работници заедно на семинар в Шумен

Социални работници от КСУДС – Шумен участваха в работен семинар на тема „Здравно – образователни форми и методи на работа с млади хора на възраст 7-25 години в Област Шумен”. Семинара се проведе на 13 юни, 2012 година и бе организиран от специалистите на Семейно – консултативен център – Шумен /СКЦ/. Вижте повече тук.

Започва набирането на кандидати за Националната програма за 2012/2013 година на Българско училище за политика „Димитър Паница”

До 30 юли гражданските организации и завършилите училището могат да дадат своите предложения за участници в Националната програма за 2013 година. Основната цел на програмата е да обучи и вдъхнови бъдещите създатели и изпълнители на обществени политики, да ги подготви с визия, знания и отговорност за ефективно управление и лидерство, основани на върховенството на закона, спазване на човешките права, отчетност и открит диалог. Вижте повече тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Покана към НПО

Покана към НПО

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ В ИЗБОР НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ СЕКТОР В РАБОТНАТА ГРУПА ЗА РАЗРАБОТВАНЕТО НА НОВАТА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ ЗА ПРОГРАМНИЯ ПЕРИОД 2014-2020 Г.

Вижте тук.

Подкрепа за малки проекти за борба с бедността и социалното изключване

Краен срок: текущ
Белгийската асоциация GIVE EUR-HOPE (GEH) има за цел да предостави специфична подкрепа за асоциации и неправителствени организации в ЕС, които се борят с бедността и социалното изключване в държавите-членки на ЕС. Искания за подкрепа могат да се подават по всяко време от отделни лица или неправителствени организации, работещи на място.Вижте тук.

"Съпричастност"

Краен срок: 22 юни2012 г., 17.00 ч.
За целите на настоящата процедура е допустимо създаването на центрове за подкрепа на хора с увреждания и/или разширяване на дейността на съществуващи такива на територията на страната. Вижте повече тук.