Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

Общо събрание на Националната мрежа за децата

Общо събрание на Националната мрежа за децата

Общо събрание на Националната мрежа за децата се проведе от 7 до 10 юни в КК „Свети Константин и Елена”. В него участваха експерти и активисти от цялата страна, работещи в сферата на децата и семействата. Цялостната работа на делегатите беше обособена в 3 основни панела: текущи и стратегически организационни въпроси; обмен на опит и експертиза между организациите – членове на НМД; повишаване на информираността и компетентността на организациите по ключови междусекторни или организационни теми. По време на обучителните модули участниците представиха добри практики и постигнати резултати за подкрепа на деца и семейства и добри модели на сътрудничество между общините и НПО.

В рамките на Общото събрание се проведе семинар за млади хора, който е част от детското и младежко участие, което Национална мрежа за децата развива за втора поредна година. Работата на младите хора вървеше успоредно с провеждането на сесиите на Общото събрание и завърши с младежка пресконференция. На нея децата и младите хора, отговаряха на въпроси на възрастните и направиха своите предложения за допълване на дейността на Мрежата за децата.

Успоредно с Общото събрание се проведе и церемонията по официалното закриване на  Програмата ПРОКОПИЛ, стартирала в България през 2006 г. Програмата е финансирана от  Министерството на външните и европейски работи на Република Франция и е работила за повишаване на разбирането по въпросите на децата в България, Румъния и Молдова. Госпожа Мариама Диало, аташе в Министерството на външните работи на Франция изказа задоволството си от постигнатите резултати на Програмата в България.

Почетни гости и участници в различните сесии на Общото събрание бяха г-жа Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ – България, кметове и заместник-кметове на общини, в които сътрудничеството между местната власт и гражданските организации е традиционно и силно застъпено.

За НМД

Национална мрежа за децата (НМД) е неправителствена организация – мрежа на водещи НПО, работещи в сферата на децата и семействата.

История

НМД е създадена през 2003 като свободен алианс от неправителствени организации. През 2006 г. придобива статута на неправителствена организация в обществена полза.

От 2007 г. организацията отговаря за реализирането в България на международната програма PROCOPIL за борба с малтретирането на деца, съ-финансирана от Министерството на външните работи на Франция.

От лятото на 2009 г. НМД работи и по проект „Имам право” за по-добра закрила на детските права в България, финансиран от фондация OAK и Уницеф.

Вижте повече тук.

Новини от офиса на НМД

Представят доклад за детската безопасност

Представят доклад за детската безопасност

На среща-дискусия на тема „Детската безопасност в България и Европа – състояние и перспективи“ днес бяха представени резултатите от доклада за детската безопасност България, подготвен от Европейския алианс за детска безопасност (EuroSafe), съобщиха от УНИЦЕФ България.

Целта на срещата бе да бъдат обсъдени конкретни инициативи и добри практики в областта на детската безопасност и да се очертаят възможност за подобряване на сигурността на децата в България.В срещата взеха участие представители на: УНИЦЕФ, ДАЗД, „Национална мрежа за децата“, Главна дирекция „Охранителна полиция“, СДВР, местни власти и неправителствени организации, журналисти, както и омбудсманът на Република България. Вижте цялата новина тук.

Институции и деца в България

На първо четене: Основно образование след 7-ми клас

На първо четене: Основно образование след 7-ми клас

От учебната 2016-2017 г. на предучилищна подготовка задължително ще трябва да ходят децата, навършили 4 години

Народното събрание прие на първо четене законопроекта за предучилищното и училищното образование.Той беше одобрен с 81 гласа „за“, 13 – „против“ и двама въздържали се. Предложеният от правителството проект предвижда за основно образование да се смята завършен седми клас, а не както досега – осми. Цялата новина можете да видите тук.

150 лева еднократна целева помощ за първолаците

150 лева ще получават семейства с деца в първи клас, чийто средномесечен доход на член от семейството за предходната година е по-нисък или равен на 350 лева. Решението беше взето по време на днешното заседание на правителството. Помощта е еднократна и целева и се отнася за деца, записани в първи клас на държавно или общинско училище. Средствата се отпускат за покриване на част от разходите в началото на учебната 2012/2013 година. Цялата новин авижте тук.

Да пазим децата на пътя! Да пазим децата на пътя!

Полицията във Враца разпространи препоръки към водачи и родители за опазване на децата и юношите в пътното движение през пролетно-летния период.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

1. Никога не забравяйте, че детето, намиращо се в нашето полезрение на и край платното, във всеки момент представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука. Детето не е „малък възрастен“ и не можем да очакваме от него логично и адекватно поведение. То е подвластно на своите емоции в играта и предприема импулсивно действия, без оглед на безопасността си...Всички препоръки можете да видите тук.

Децата и семействата в медиите

„Играй живота“ срещу детската агресия

„Играй живота“ срещу детската агресия

Благотворителен фестивал превърна София в едно по-красиво кътче

Напук на горещото време и силното слънце благотворителният фестивал „Играй живота”, организиран от фондация „Цветан Цанов”, успя да събере множество хора в градинката на Паметника на съветската армия.

Целият ден (9 юни) премина в редица инициативи, насочени към младежите, с цел да се покаже, че трябва да се сложи край на насилието между деца. Цялата новина можете да видите тук.Подобна новина вижте тук.

7 деца са загинали, а 293 са ранени при катастрофи от началото на 2012-та

7 деца са загинали, а 293 са ранени вследствие на пътнотранспортни произшествия (ПТП) от началото на 2012 г. до 31 май. Това отчете инспектор Мария Ботева от ГД „Охранителна полиция“ по време на церемония за връчване на парична помощ от БЧК на деца, пострадали при катастрофи. Статистиката сочи, че от началото на годината до 31 май са станали 63 произшествия с участието на деца. Тази война по пътищата трябва да престане. Нямаме право повече да губим деца от тази война по пътищата, а 48 от тях са вследствие нарушение на водача, изтъкна Мария Ботева. Цялата новина вижте тук.

Най-потърпевши от Интернет злоупотреби са децата между 10 и 13 години

Най-потърпевши от интернет злоупотреби са децата от 10 до 13-годишна възраст. Това каза Георги Апостолов, координатор на Национален център за безопасен Интернет, пред „Фокус”.

По думите на експерта, над 14-годишна възраст децата стават по-внимателни и зрели социално, а малчуганите под 10 години не са така активни в мрежата.

Положителна тенденция е, че децата стават все по-умни и все по-внимателни в онлайн общуването, смята експертът.

Политики за деца в Европа

Доклад на УНИЦЕФ: Измерване на детската бедност в най-богатите страни в света

Доклад на УНИЦЕФ: Измерване на детската бедност в най-богатите страни в света

Настоящият доклад представя най-новите международно съпоставими данни за детската нищета  и относителната детска бедност. Взети заедно, тези две различни мерни единици предлагат най-добрата налична понастоящем картина на детската бедност сред богатите нации в света. Предишни доклади в тази серия са показали, че провалът при закрилата на децата от бедността е една от най-скъпоструващите грешки, която едно общество може да допусне. Най-тежките последствия от тези грешки, уви, се отнасят до самите деца. Цялата новина и доклада можете да видите тук.

Омбудсманът помогна на 22 000 граждани през 2011 г.

През 2011 г. Европейският омбудсман, П. Никифорос Диамандурос, помогна на повече от 22 000 европейски граждани, фирми, неправителствени организации и сдружения чрез: проучване на жалби, отговори на искания за информация, даване на съвети чрез онлайн интерактивно ръководство. Повече от 18 000 граждани са използвали ръководството, за да получат съвет за това към кого да се обърнат, за да разрешат конкретен проблем. Повече информация можете да намерите тук.

Европейският парламент засилва контрола върху рекламите на храни и напитки

Европейският парламент поднови призивите си за стриктно контролиране на рекламите на храни и напитки, насочени към децата и младите хора. Някои евродепутати дори настояваха за пълна забрана на реклами на бира, насочени към младежта. Индустрията от своя страна възприема това като ненужно, тъй като прилагат саморегулация.

Европейският парламент в резолюцията от 22 май призова Европейската комисия да анализира ”дали са необходими по-строги правила по отношение на реклама, насочена към децата и младите хора ", които все пак се считат за по-уязвима таргет група от други групи потребителите. За да прочетете пълния текст на статията, натиснете тук.

Световният ден срещу детския труд

През тази година мотото, под което се отбелязва Денят е „Човешки права и социална справедливост….нека да спрем детския труд“.

Инициативата на Международната организация на труда  (МОТ) цели да привлече вниманието на световната общественост към правото на всички деца да бъдат защитени от детски труд и от други форми на нарушаване на фундаментални човешки права. През 2010 г. международната общност прие пътна карта за елиминиране на най-тежките форми на използване на детски труд до 2016г., в която се подчертава, че използването на детски труд е нарушение на правата на децата и пречка за тяхното развитие. Световният ден през 2012 се съсредоточава върху дейностите, които е необходимо да се изпълнят,  за да стане тази пътна карта реалност.

Цялата новина вижте тук.

Новини от членовете и от други организации

Деца от приемни семейства рисуваха най-щастливите си спомени с мама и татко

Деца от приемни семейства рисуваха най-щастливите си спомени с мама и татко

Деца от приемни семейства в гр. Монтана взеха участие в конкурса за рисунка и есе на тема „Моят най-щастлив спомен с мама и татко“, организиран от фондация „За Нашите Деца“ и фирма Компас ООД. Целта на инициативата бе да насърчи децата да разкажат чрез изкуство какво ги кара да се чувстват щастливи и обичани и да фокусира вниманието на обществото към нуждата от семейство на близо 5000 деца, които живеят в 127 социални домове в страната.  Вижте цялата новина тук.

Дарение на компютри

Детското отделение на Многопрофилна болница за активно лечение “Събо Николов” – Панагюрище получи като дарение 3 броя, а Народно читалище “Васил Левски”, село Елшица – два компютъра от Фондация “Социални практики в общността”. Това са част от дванадесетте компютри DELL GN270, които фондацията е получила от община Лозана, Швейцария със съдействието на Национална мрежа за децата. Условието на дарителя е те да бъдат дарени на потребители на социални услуги, детски отделения и малки читалища, отдалечени от големия град. Източник.

Екопикник – награда за децата

На 8 юни на Алеята на Баш Бунар в Ловеч победителите от конкурса „Е – отпадък, отпадък Е“ за събиране на най – много електронни отпадъци отпразнуваха своята победа с еко – пикник. Децата бяха зарадвани с много игри, забавни снимки, рисунки върху детските личица и заприличаха на истински ягодки, пеперудки, цветенца, паячета и какво ли още не. Художници бяха новите ЕДС доброволки от Испания - Вероника, Силвия и Кристина, които ще работят с малките деца от Ловеч до декември 2012г. по проект „Доброволчески инициативи в Ловеч“.Вижте повече тук.

ЦОП към ИСДП оказва подкрепа на пострадалите от земетресение в град Перник

През изминалите две седмици екип от специалисти на Център за обществена подкрепа в София оказа спешна кризисна помощ на пострадалите от земетресението жители на град Перник. Над 150 деца и възрастни потърсиха подкрепа и се възползваха от индивидуални психологически консултации, тъй като съществуваше висок риск за неадаптивно справяне, а при някои - пълна демобилизация.Вижте тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

„Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища"

Краен срок: 20 юни 2012 г., 16.30 ч.
Министерство на образованието, младежта и науката кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 3 „Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието", по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-3.1.08 Вижте повече тук.

Стратегия и механизъм за финансиране на граждански организации

Проектът на стратегия та и механизма за финансиране на гражданските организации вече са качени на сайта http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=595 , на Информационния портал www.ngobg.infoи на  страницата www.bcnl.org. Срокът за консултации е 15 юни, а след това ще има и публична дискусия.

"Съпричастност"

Краен срок: 22 юни2012 г., 17.00 ч.
За целите на настоящата процедура е допустимо създаването на центрове за подкрепа на хора с увреждания и/или разширяване на дейността на съществуващи такива на територията на страната. Вижте повече тук.