Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

Герой от приказките на 2012: Илияна Кълева, осиновила 4 деца

Герой от приказките на 2012: Илияна Кълева, осиновила 4 деца

„Герой от приказките“ на българските деца за 2012 г. е Илияна Кълева, единствената българка, осиновила 4 деца. Това стана ясно на гала-церемонията по връчването на награди „Златна ябълка“ на 1 юни в Столичен куклен театър.

В празничната петъчна вечер Национална мрежа за децата раздаде награди за принос към живота на децата у нас на личности и институции в общо 8 категории:
- „Журналист“ – победител в категорията станаха Нина Александрова и Пролет Велкова от Дарик радио.
- „Политик на местно ниво“ – Георги Георгиев, кмет на община Тунджа.
- „Политик на национално ниво“ – Милена Дамянова, зам.-министър на образованието
- „Бизнес“ – Пиреос Банк България за подкрепата им към програма „Благодетел“ на УНИЦЕФ
- „Община“ – победител в категорията е община „Свищов“
- „Училище“ – ОУ „Петко Рачов Славейков“, Бургас
- „Болница“ – Клиника по детска хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив

До финала на последната и най-важна категория „Герой от приказките“ достигнаха три истории – на Мина Ламбовски, създадел на център за работа с деца с аутизъм; на 3- и 7-годишните Гого и Марти от Шумен, които сами решават да дарят парите си от подаръци за лечението на Богдан Алексиев; и историята на Илияна Кълева, осиновила 4 деца, която така трогна журито на наградите, че беше обявена за победител почти с пълно единодушие.

Да осиновиш дете… 4 пъти

Илияна Кълева е лекар-педиатър от ”Бърза помощ” и единствената българка, осиновила 4 деца. Още като момиче разбира, че заради заболяване на костите не може да стане майка по общоприетия начин. И решава, че един ден ще даде цялата си майчинска любов на изоставено дете, за да има то шанс за нормален живот.

Цялата история можете да прочетете тук.

За наградите

Национална мрежа за децата учреди наградите „Златна ябълка”, за да отличи приноса на публични личности (политици, журналисти и др.), обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца и младежи под 18 години.

Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата под 18 години и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние.

Новини от офиса на НМД

Общо събрание на НМД от 7 до 10 юни в „Св.св.Константин и Елена”

Общо събрание на НМД от 7 до 10 юни в „Св.св.Константин и Елена”

От 7 до 10 юни в хотелски комплекс Дом на учените „Фредерик Жолио Кюри” ще се проведе годишното Общо събрание на Национална мрежа за децата. Годишната среща на организациите от Мрежата ще включва не само събития за членовете, но и ще събере представители на общини и представители на неправителствени организации и местни власти от Франция, Румъния и Молдова. Общото събрание е най-голямото събитие на Национална мрежа за децата за годината. Тази година то ще събере на едно място над 200 души.

Освен официалната част, в която членовете на Мрежата ще приемат отчета за 2011 и ще разгледат предложението за Стратегия на НМД за периода 2013 – 2015г.. Цялата новина за Общото събрание на Национална мрежа за децата можете да видите тук.

Координация и взаимодействие на институциите, ангажирани с проблемите на детската престъпност и децата жертви на престъпление

На 22 май 2012 г. във Върховна касационна прокуратура се проведе среща на тема “Координация и взаимодействие на институциите, ангажирани с проблемите на детската престъпност и децата жертви на престъпление”. Срещата беше водена от зам.-главен прокурор Галина Тонева. В официалните представяния се включиха и Велина Тодорова, зам.-министър на правосъдието и доц. Нели Петрова, ИСДП. Целта на събитието беше участниците в срещата да представят информация по проекти, по които работят с цел взаимодействие, избягване на дублиране на теми и осигуряване на средства за работата. Цялата новина можете да видите тук.

НМД на семинар за взаимно учене в Белфаст

От 30 май до 1 юни Вяра Иванова от НМД и Боряна Първанова от Хабитат – България взеха участие в семинар за взаимно учене в Белфаст, Северна Ирландия. На събитието бяха представени практики за ранна интервенция в подкрепа на семействата от България, Северна Ирландия, Уелс и Полша. Боряна Първанова и Вяра Иванова представиха проекта на Хабитат – България за предоставяне на безлихвени кредити за жилищни подобрения за деца и семейства в риск в контекста на българската ситуация по отношение на бедността и социалното включване. Цялата новина можете да видите тук.

Юни 2012 година е официалният край на програма ПРОКОПИЛ

Закриване на програмата в Париж

Събитието в Париж ще се проведе на 29 юни и в него ще се включат председателя на ДАЗД Калин Каменов, зам.кмета на община Варна доц. Христо Бозов, изпълнителният директор на НМД Георги Богданов, Мария Брестничка и Иво Божков от Секретариата на НМД, и трима младежи – Даяна Лазарова, Владимир Христов и Сузана Методиева. Събитието ще се проведе в Кметството на Париж.

Институции и деца в България

Консултантите от 116 111: Децата от конфликтни семейства са в риск от синдрома на родителското отчуждаване

Консултантите от 116 111: Децата от конфликтни семейства са в риск от синдрома на родителското отчуждаване

Конфликти в семейството, напрежение и конкуренция между братя и сестри са сред споделяните проблеми от позвънилите на телефон 116 111 през април. Често родителите търсят консултации около развод или раздяла, както и за родителски права. Забелязва се, че някои родители използват детето като предтекст за обаждането, но в хода на консултацията става ясно, че основният им проблем са конфликтните отношения с бившия партньор, натрупаните гняв и омраза. цялата новина можете да видите тук.

Безплатни влакове за децата на 1 юни Безплатни влакове за децата на 1 юни

Безплатно пътуване за всички деца до 14 години подарява за 1 юни БДЖ. Младите пътници имаха възможността да се възползват безплатно от услугата от 00:00 ч. до 24:00 ч. на Международния ден на детето във всички категории влакове. При условие, че пътуването започва с нощен влак, който заминава преди 24:00 ч. на 1-и юни, безплатното пътуване важи до пристигането на влака в крайната гара на следващия ден.

Безплатни занимания за децата в Ст. Загора през лятото

Разнообразни безплатни прояви и занимания са подготвени за децата в Стара Загора през лятната ваканция. Програмата, подготвена от Община Стара Загора, бе представена от зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. За по-големите ученици са предвидени спортни инициативи на площадката на Аязмото. Цялата новина можете да видите тук.

Децата и семействата в медиите

Facebook пуска деца под 13 години в мрежата?

Facebook пуска деца под 13 години в мрежата?

Facebook разработва нова технология, която ще позволи достъпа на деца под 13-годишна възраст да използват социалната мрежа, под надзора на родителите си, съобщи The Wall Street Journal, цитиран от Foxnews.

Тестваният софтуер позволява легално свързване на акаунтите на малчуганите с тези на техните родители. Така възрастните ще могат да контролират стъпките на детето си в мрежата, да разрешават или не добавянето на нов приятел в списъка му, да определят кои приложения то може да използва. Вижте повече тук.

Кристина Арабаджиева дарява на болната си учителка парите, които спечели от “България търси талант” Кристина Арабаджиева дарява на болната си учителка парите, които спечели от “България търси талант”

Кристина Арабаджиева твърдо е решила да помогне на учителката си по музика Росица Пейчева, като даде парите за операция в Германия. Преподавателката има нужда от нова става, която да й бъде поставена оперативно в елитна клиника. Операцията струва 14 000 евро. Почти веднага след победата на Кристина във вторник, се обадила на учителката си и казала какво смята да направи. Пейчева се разплакала и я разубеждавала да не го прави, но детето били непреклонно.Вижте цялата новина тук.

Благотворителен фестивал събра 9000 лева за детски онкоцентър

Благотворителен детски фестивал събра 9000 лева, които ще отидат за изграждане на първия в България център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания. Инициативата, която се проведе в Борисовата градина в София в събота, премина под мотото „Всички деца заедно“. Цялата новина можете да видите тук.

Политики за деца в Европа

Среща на Европейската експертна група по деинституционализация в София

Среща на Европейската експертна група по деинституционализация в София

Във връзка с проекта за Общата европейска стратегия за деинституционализация, Европейската експертна група по деинституционализация планира провеждането на работна среща за обмен на опит сред организации и общини, които имат практики в тази област. България е една от малкото европейски страни, в която ще се проведат подобни срещи. Фондация „Сийдър”, в партньорство с Националната мрежа за децата и Фондация „Лумос” имат честта да бъдат домакини и организатори на срещата, която ще се проведе на 19 юни 2012 г. в гр. София. Цялата новина можете да прочетете тук.

Европейският младежки парламент

Европейският младежки парламентпредставляванадпартиен и независим образователен проект, който е изработен специално за нуждите на младите европейски граждани. EМП включва над 20 000 младежи, учстващи в над 100 регионални, национални и международни събития, организирани с помощта на 35 национални организации всяка година. Водещите събития на EМП са нейните три Ежегодни международни сесии. Всяка от тези сесии обединява около 270 младежи от 35 страни в продължение на 10 дни в различни европейски страни. Проектът има  за цел да осигури пространството, в което младите европейци могат да се събират, за да дискутират  европейската политика, да споделят своите позиции и мнения. За повече информация, кликнете тук.

Европейски училища за жива планета

Българско училище е сред победителите в четвъртото издание на международната инициатива на WWF „Европейски училища за жива планета”

Ученици от американския колеж „Аркус” във Велико Търново са сред победителите в четвъртото издание на инициативата „Европейски училища за жива планета”, която се организира от международната природозащитна организация WWF и фондация „Ерсте”, съобщават от организацията. Вижте цялата статия тук.

Новини от членовете и от други организации

„Семинар-дискусия за родители на малки деца”

„Семинар-дискусия за родители на малки деца”

На 1 юни 2012 г. от 10.00 ч. в сградата на регионална библиотеката „Стоян Чилингиров” гр.Шумен се състоя „Семинар-дискусия за родители на малки деца”.
В рамките на семинара бяха засегнати въпроси като: трудностите да си родител, за и против употребата на наказание при възпитанието на най-малките деца (0-6г.), както и за алтернативни методи за справяне с проблемното и агресивно им поведение.
Водещ на семинара бе доц. Нели Петрова-Димитрова, председател на УС на ИСД.

Концерт по проекта ”Ромски ментори” на 7 юни

На 7ми юни 2012г. ще се състои заключителното събитие за изминалата учебна година по „Проект Ромски Ментори-България”, изпълняван от Фондация Ресурсен Център ШАМ- гр.Монтана.
Проекта е финансиран от Фондация Отворено общество- Будапеща и се изпълнява едновременно в България, Македония,Унгария, Словакия и Чехия.
Основната идея на проекта е популяризиране на ромската култура, история и традиции в 15 училищни групи от популярни ромски експерти, като чрез личният пример на „успелите роми” се стимулира самочувствието и личностното израстване на децата. Менторът е „модел на подражание” за децата, успял ромски професионалист в определена сфера на изкуството, до когото децата се допитват и от чийто опит се учат.Вижте повече информация тук.

Старт на "Забавното четене"

На 5 юни от 10:30 ч. в детско – юношеския отдел на Столична библиотека бе даден стартът на инициативата за насърчаване детското четене през лято 2012. Гости на Столична библиотека бяха ученици от 6-то основно училище „Граф Н.П. Игнатиев“ .
Забавното лятно четене и тази година се случва под патронажа на столичния кмет Йорданка
Фандъкова. Специални гости на 5 юни бяха г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на
РБ, г-н Сергей Игнатов - министър на образованието, младежта и науката и г-жа Янка Такева –
председател на Синдиката на българските учители. Вижте повече тук.

Какви дейности оргазнизаира ЦОП Нови пазар през месец май

През месец май Център за обществена подкрепа в Нови пазар организира :

Кампания във връзка с 20 май – Ден за съпричастност към болните от СПИН съвместно с МБЧК към СОУ „Васил Левски” град Нови пазар и Семейно консултативен център в града. Раздадоха се информационни материали и презервативи в квартал „Дружба” в града.

В СОУ „Васил Левски” се проведоха беседи с ученици от ІV клас на тема „Без тютюнев дим около мен” по повод 31 май – Ден против тютюнопушенето и влизането в сила на забраните за пушене. Цялата новина можете да видите тук.

Кампания "Дари надежда"

На 1 юни, Ден на детето, доброволци от “Екомисия 21 век”  в партньорство с „Герб- младежи-гр. Ловеч“ посетиха детското отделение на Ловешката болница МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов”, за да дарят    дрехи, играчки, памперси, чаршафи и др. Посещението беше планирано в рамките на кампания „Дари надежда“, организирана от сдружение „Екомисия 21 век“. В Детско отделение работят дългогодишни специалисти от седем лекари, дванадесет медицински сестри и пет санитарки. Всеки месец там се лекуват към 100 деца с различни заболявания. Цялата новина можете да видите тук.

31 май - ден без тютюнев дим

По повод Световният ден без тютюнев дим - 31 май, доброволците на Сдружение „Екомисия 21 век“ и членове на Общински ученически съвет раздаваха образователни материали за вредите от тютюнопушенето и пасивното пушене.
Основната задача на кампанията бе да се популяризира превенцията на тютюнопушенето сред населението. Доброволците раздаваха информационни материали за вредата от тютюнопушенето и разясняваха на хората, вредите, които нанася тютюневият дим върху активните и пасивни пушачи. Вижте цялата статия тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

„Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища"

Краен срок: 20 юни 2012 г., 16.30 ч.
Министерство на образованието, младежта и науката кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 3 „Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието", по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-3.1.08 Вижте повече тук.

"Съпричастност"

Краен срок: 22 юни2012 г., 17.00 ч.
За целите на настоящата процедура е допустимо създаването на центрове за подкрепа на хора с увреждания и/или разширяване на дейността на съществуващи такива на територията на страната. Вижте повече тук.

Стратегия и механизъм за финансиране на граждански организации

Проектът на стратегия та и механизма за финансиране на гражданските организации вече са качени на сайта http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=595 , на Информационния портал www.ngobg.infoи на  страницата www.bcnl.org. Срокът за консултации е 15 юни, а след това ще има и публична дискусия.