Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

1 юни НА децата!

1 юни НА децата!

1 юни не е празник, на който да се присетим, че децата ги има. Просто защото това е нещо, което никога не бива да забравяме.

1 юни не е и празник, на който ние възрастните да обръщаме специално внимание на децата. Просто защото трябва да го правим всеки ден.

И със сигурност 1 юни не е празник, в който да използваме децата и тяхното детство за постигане на нашите, организационни, партийни или политически цели – независимо дали се стремим към финансова облага, изграждането на добър имидж или просто искаме да се видим по телевизията.

1 юни е празник на децата. Повтаряме, НА ДЕЦАТА!

За нас възрастните 1 юни е ден, в който е редно да си припомним каква е нашата ОТГОВОРНОСТ към децата ни.

А именно, че за да могат те да празнуват подобаващо, ние трябва да им осигурим среда, в която да растат пълноценни и щастливи. Ние възрастните трябва да се справим с детската бедност, особено когато почти всяко второ дете в България е застрашено от бедност. Ние трябва да спрем отпадането на около 20 000 деца от училище. Ние трябва да помогнем на семействата, за да се спре изоставянето на над 2000 деца годишно в институции.

Ако постоянно си повтаряме, че децата са нашето бъдеще, тогава защо много често пренебрегваме техните проблеми? И дали  наистина се отнасяме отговорно към  бъдещето си?  Нека  поемем отговорността за децата!

А  тях да оставим да празнуват.

Честит първи юни, деца!

И умната, възрастни!

Ден на децата в различните държави

•             4 април - Хонконг, Тайван;

•             23 април - Турция;

•             30 април - Мексико;

•             27 май - Нигерия;

•             Последната неделя на май - Унгария;

•             1 юни (Международен ден на децата) - Азербайджан, Албания, Ангола, Армения, Беларус, Бенин, Босна и Херцеговина, България, Виетнам, Грузия, Еритрея, Естония, Етиопия, Източен Тимор, Йемен, Кабо Верде, Казахстан, Камбоджа, Киргистан, Китай, Куба, Лаос, Латвия, Литва, Македония, Макао, Мозамбик, Молдова, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Русия

Вижте повече тук.

Новини от офиса на НМД

НМД в годишния доклад на Фондация ОАК

НМД в годишния доклад на Фондация ОАК

Национална мрежа за децата и по-специално Докладът „Бележник 2011:  Оценки на изпълнението на държавните ангажименти към децата на България”, изготвен от от НМД, бе предстваен като добра практика  в Годишния отчет на Фондация ОАК 2011. Според фондацията Бележник 2011 изобразява една реалистична картина на изпълнението на конкретни политики, засягащи бъдещето на децата в България. Изтъкнати са както приносът, така и недостатъците на практическото изпълнение на ангажиментите.

Проектът за „Бележник 2011:  Оценки на изпълнението на държавните ангажименти към децата на България” е резултат от партньорството на Национална мрежа за децата с Ирландския съюз за детски права и се осъществи с подкрепата на Фондация ОАК.

Покана за "Златната ябълка"

Национална мрежа за децата
има удоволствието да Ви покани на гала вечер
по случай официалното връчване на

ЗЛАТНА ЯБЪЛКА
Награди за принос към живота
и благосъстоянието на българските деца

Очакваме Ви на 1 юни 2012 г. от 19:00 часа
в Столичен куклен театър, ул. „Генерал Гурко” №14

Зам.кмета на община Кърджали участва в работно посещение в департамента на Рона, Франция

От 18 до 21 юни Елисавета Кехайова, заместник кмет „Образование, култура, социални дейности, спорт, туризъм и евроинтеграция" ще вземе участие в работно посещение на тема „Идентифициране на потребностите на клиентите на социални услуги”. Посещението ще се проведе в Лион, главният глад на департамента на Рона. По време на посещението ще бъдат представени методите на оценка на потребностите на клиентите на социални услуги за деца и семейства. Вижте повече тук.

Институции и деца в България

Искат спешен телефон за изчезналите деца

Искат спешен телефон за изчезналите деца

За финансова и институционална подкрепа апелира Фондация „Център Надя“, за да задейства и в България телефон 116 000 за случаи на изчезнали деца.

По повод Международен ден на изчезналите деца (25.05.2012 г.) в редица европейски страни се излъчва клип по темата. И фондацията го представи на пресконференция в София прес, както и пред български медии. 17 европейски държави оперират с телефон 116 000.

Министерският съвет одобри Националния план за превенция на насилието над деца

Министерският съвет одобри Национален план за превенция на насилието над деца за периода до 2014 г., съобщиха от правителствената информационна служба. Документът включва конкретни мерки, насочени към ограничаване на насилието над деца, както и обща рамка на превенция на явлението чрез информиране, съдействие, подпомагане и предоставяне на услуги. В плана са заложени и мерки, свързани с прилагането на ефективни техники за преодоляване на негативните последици и травмата от преживяното насилие при децата.Вижте повече тук.

Кръгла маса за проблемите в училище

Сдружение Каритас Русе организира кръгла маса на тема „Ранна превенция на отпадането от училище”. Събитието е част от проект „Близо един до друг”, който се изпълнява от края на 2010 година от Каритас Русе в партньорство с три русенски училища – „Ангел Кънчев”, „Никола Обретенов” и „Алеко Константинов”. По време на кръглата маса ще бъде представен самият проект, както и конкретни случаи от работата на педагозите. Ще бъде споделен опит от развиването на програмата за тюторство/наставничество и взаимопомощ между училищата, която е част от проекта. Цялата новина вижте тук.

Децата и семействата в медиите

„Анубис“ и „Булвест 2000″ пускат безплатно електронни учебници

„Анубис“ и „Булвест 2000″ пускат безплатно електронни учебници

Две от най-големите издателства за учебници и учебна литература „Анубис“ и „Булвест 2000″ решиха да зарадват учители, родители и ученици в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

През май издателствата пуснаха безплатно 39 от електронните си учебници за 5., 6. и 7. клас в образователния портал school.bg. Сайтът предлага електронни продукти за нуждите на учебния процес на всички регистрирани  потребители. Вижте цалата новина тук.

Приказни герои учат деца на правилата за безопасност на пътя

Социалният проект за детска пътна безопасност „Приказка за пътя“ бе представен за първи път в Хасково. Приказни герои пресъздаваха ситуации на пътя за децата от ОУ „Св. Климент Охридски“. Проектът има за цел да подготви и образова младите хора, които са реални участници в пътната обстановка. Да изгради у тях култура на пътя, както и да ги предпази от нежелани инциденти с фатални последици. Като се обърне конкретно внимание и се разиграят реални ситуации, младите хора осъзнават потенциалните рискове и си изграждат добри рефлекси и правилни реакции, за да избегнат рискови ситуации, обясниха от школото. Вижте цялата новина тук.

Стоматолози преглеждат безплатно деца

Всички деца на възраст от 2 до 18 г. ще бъдат преглеждани безплатно в Дентално студио  на 1 юни – Денят на детето. Родителите или младежите трябва само да се обадят предварително на телефоните в стоматологичната клиника в Благоевград и да си запишат час за 1 юни.

Статистиката показва, че много от децата още в ранна възраст имат проблеми със зъбите, което често е причинено от недостатъчната орална хигиена. По данни на Български зъболекарски съюз 5-годишните деца у нас имат средно 4-5 зъба с кариес... Повече информация можете да намерите тук.

Политики за деца в Европа

Пари от ЕС за намаляване на бедността

Пари от ЕС за намаляване на бедността

Eurochild заедно с 14 социални неправителствени организации започна кампания „Европейски пари за намаляване на бедността сега!”. Целта на кампанията: да прикани страните членки да спазват ангажиментите си, свързани с намаляване на бедността, като гарантират, че необходимите средства от ЕС се разпределят за социално включване и борба с бедността. Повече информацияможете да намерите тук.

Европейската комисия оповести ново Съобщение относно Националните стратегии за интеграция на ромите

Съобщение на Комисията до Европейския парламент, Европейския съвет, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите “Националните стратегии за интеграция на ромите: първа стъпка към прилагане на европейската рамка” бе оповестено на 23 май от Вицепрезидента и Комисар на правосъдието Вивиан Рединг и от Комисаря по заетостта, социалните въпроси и включването Ласло Андор.  Работен документ на службите на Комисията с кратка оценка на представените национални стратегии също бе обявен.

Европейската комисия призова държавите членки да приложат своите национални стратегии за подобряване на икономическата и социална интеграция на ромите в Европа, които наброяват между 10 и 12 милиона души.  Вижте повече тук.

Книга: Подобряване на качеството на детството в Европа 2012

Съюзът  Европейска мрежова група за детството публикува третия том от серия публикации за подобряване на качеството на детството в Европа. Книгата се състои от мнения на редица експерти от работната групата Качество на детството към Европейския парламент 2010/2011. Повече информация, както и самата книга можете да намерите тук безплатно.

Новини от членовете и от други организации

ОБЯВА УНИЦЕФ

ОБЯВА УНИЦЕФ

УНИЦЕФ България обявява конкурс за избор на консултант за предоставяне на експертна помощ за разработване на "Национална стратегия за намаляване на дела на преждевременно напускащите училище деца за периода до 2020 година".

Кандидатите, които проявяват интерес към конкурса трябва да изпратят подробна автобиография (CV) и мотивационно писмо на английски език на вниманието на г-н Борислав Стоичков, програмен сътрудник, бул. „Ал. Дондуков" 87, ет. 2, София 1504 или на електронен адрес: bstoitchkov@unicef.org не по-късно от 4 юни 2012, 17.00 ч. Повече информация можете да намерите тук.

Програма за превенция на употребата на наркотици сред младите хора ще бъде представена в Габрово

Среща-дискусия по проблемите, свързани с употребата на наркотични вещества сред учениците в габровските училища ще се проведе на 1 юни, от 14.30 часа в Ритуалната зала на Община Габрово. На срещата са поканени ръководствата на училищата, учители, педагогически съветници, представители на Училищното  и Общинско училищно настоятелство, както и на Ученическите съвети.

В дискусията ще участват експерти от Фондация „Обществена програма за превенция на употребата на наркотици в училищата“, които ще представят „Обществена програма за превенция на употребата на наркотици и утвърждаване на здравословен начин на живот сред младите хора“. Вижте повече тук.

Нов тип обучения по програма „ЕКсперт” със сдружение „Еквилибриум” Русе

Обученията са в сферата на :

  1. „Интерактивното обучение и алтернативната терапия: различни методи на работа с уязвими деца и младежи”
  2. „Управление на социални услуги за деца - ЦОП, ЦРДУ, ЦНСТ”
  3. „Тренинг за развитие на професионалната компетентност в работата с деца и семейства в процес или в състояние на развод - Мъдрото родителство”
  4. „Осиновяването през призмата на защита на най-добрия интерес на детето”
  5. „Работа в екип – можем ли и как?”

Приходите от тези обучения са с цел фонодонабиране и ще бъдат използвани за закупуване на материали, с които децата, с които работи "Еквилибриум", творят в клубовете по интереси в Комплекса за социални услуги В Русе.

За повече информация пишете на  office@eq-bg.com  или посетете www.eq-bg.com

Летни младежки стажове ловеч 2012

Сдружение „Екомисия 21 век“ за пети пореден път стартира процедура по организиране на Летни младежки стажове Ловеч 2012. От 2008 година насам Екомисия 21 век организира и провежда младежки стажове в Ловеч, като за изминалият четиригодишен период в инициативата са участвали общо над 150 стажанти и 15 ловешки организации и институции. В стажовете традиционно се включват младежи от 9 до 12 клас на ловешките учебни заведения и студенти, които работят доброволно за период от две седмици по 4 часа на ден по уточнен с домакинстващата институция график.Вижте повече тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Награда за изследвания в областта на интеграция на младите хора, изключени чрез ранно напускане на училище и безработица

Краен срок: 30 юни 2012 г. Вижте поевче тук.

Стратегия и механизъм за финансиране на граждански организации

Проектът на стратегия та и механизма за финансиране на гражданските организации вече са качени на сайта http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=595 , на Информационния портал www.ngobg.infoи на  страницата www.bcnl.org. Срокът за консултации е 15 юни, а след това ще има и публична дискусия.

"Съпричастност"

Краен срок: 22 юни2012 г., 17.00 ч.
За целите на настоящата процедура е допустимо създаването на центрове за подкрепа на хора с увреждания и/или разширяване на дейността на съществуващи такива на територията на страната. Вижте повече тук.

„Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища"

Краен срок: 20 юни 2012 г., 16.30 ч.
Министерство на образованието, младежта и науката кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 3 „Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието", по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-3.1.08 Вижте повече тук.