Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Утре е 24 май. Официално това е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Не официално на този ден всички си спомняме за нашите учители и за нашето училище и то в личен план. И независимо от някои не особено добри преживявания, на този ден обичаме да говорим само добро. Всъщност това и отличава този празник от всички други. Затова сега ние – организациите от Националната мрежа за децата – бихме искали да поздравим всички, които работят в образователната система и по специално всички учители, директори, специалисти, които ежедневно помагат на нашите деца да бъдат по-добри. На този ден е хубаво да си спомним добрите традиции, но е хубаво и да си помислим за това как искаме да изглеждат българското образование и българската култура в бъдеще. Бихме искали да може спокойно и с доверие да се говори за предизвикателствата пред българското училище и българския учител. Да можем да разбираме ограниченията, в които функционират образователните институции и специалисти, но и да не се страхуваме да мислим и действаме отвъд тях. Защото всички заедно трябва да се опитваме да преодолеем кризата на доверието на всички равнища, която ни обрича да търсим решения, основани на контрола и ограниченията, вместо в полето на професионалната отговорност и свобода. Искрено вярваме, че това може да бъде добра основа на много професионални дебати, които да намират различни решения, които да ни помагат да разбираме по-добре не само предизвикателствата на настоящето, но и очакванията на бъдещето.

24 май е един от най хубавите български национални празници. На тази дата честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С празника на буквите почитаме Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука.

Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия. Денят на Светите братя бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата бил честван за първи път през 1851 г. в гр. Пловдив.

Празникът на буквите е специална дата за всички нас. Където и да се намира, всеки българин пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този майски ден. Вижте повече тук.

Новини от офиса на НМД

Покана за "Златната ябълка"

Покана за "Златната ябълка"

Национална мрежа за децата
има удоволствието да Ви покани на гала вечер
по случай официалното връчване на

ЗЛАТНА ЯБЪЛКА
Награди за принос към живота
и благосъстоянието на българските деца

Очакваме Ви на 1 юни 2012 г. от 19:00 часа
в Столичен куклен театър, ул. „Генерал Гурко” №14

От планиране към ефективно предоставяне на социални услуги в общността за лица с интелектуални увреждания в България”

На 17 май в МТСП се проведе среща за представяне на резултатите от изпълнението на двугодишния проект МПАП – „От планиране към ефективно предоставяне на социални услуги в общността за лица с интелектуални увреждания в България”. МПАП е проект на Агенцията за социално подпомагане (АСП) и Министерството на труда и социалната политика (МТСП), изпълнител на проекта е холандската организация доставчик на услуги Де Пасарел.Цялата новина можете да видите тук.

Юни 2012 година е официалният край на програма ПРОКОПИЛ

Събитието в Букурещ ще се случи на 1 юни. В него участие ще вземат младежите Александър Йорданов, Естанцуела Ангелова и Елица Павлова, Мария Брестничка от страна на Секретариата на НМД и представител на НСОРБ. След официалното закриване на централния площад в Букурещ ще се проведе концерт.

Институции и деца в България

Полицията издирва брат и сестра, изчезнали от кв. „Овча купел

Полицията издирва брат и сестра, изчезнали от кв. „Овча купел

Полицията издирва две деца – брат и сестра. Сигналът за изчезването им е бил подаден вчера от родителите им в столичното Шесто РУП. Те съобщили, че децата излезли към 13.00 ч. от дома им в кв. „Овча купел”, но до вечерта не се прибрали. Гражданите, които разполагат с допълнителни данни за двете деца, могат да сигнализират на  телефони 112, 982 1760, 982 1755 или най-близкото поделение на МВР. Описанието на децата можете да видите тук.

Не съжалявайте децата с редки заболявания – помагайте им

Трябва да променим отношението си към проблемите и нуждите на хората с увреждания и конкретно – към децата с редки и тежки заболявания. Тези хора не искат да бъдат съжалявани. Те искат да им бъдат осигурени реални условия за пълноценно участие в социалния живот. Това каза Петър Лазаров, координатор на гражданско движение ДНЕС ...Вижте повече тук.

Забраната за реклама и продажба на енергийни напитки на деца ще се забави

Поне с три месеца ще се забави забраната за реклама и продажба на енергийни напитки на лица под 18 години, стана ясно по време на обсъждането на второ четене на промени в закона за здравето...

Коментар НМД:

Здравето на децата, разбирано като физическо, психично и социално благополучие, би следвало да е водеща ценност при вземането на решения пряко или косвено свързани с детското здраве и благоденствие. Затова искрено се надяваме депутатите да намерят достатъчно основания и мотиви, за да гласуват бързо промените по отношение на забраната на продажбата на енергийни напитки на деца...

Цялата статия вижте тук.

Децата и семействата в медиите

Деца помагат на родителите си да спрат цигарите

Деца помагат на родителите си да спрат цигарите

Деца от училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в Бургас помагат на родителите си да спрат цигарите. Инициативата е по проект „За живот без тютюн“, подготвен от училището.
Инициативите по него се организират съвместно с общинския отдел „Здравеопазване и превенции“, Общински съвет по наркотични вещества съвместно с Регионална здравна инспекция и Регионалния инспекторат по образованието. Вижте тук.

Още 1216 деца са класирани в детските градини и ясли в София

Класирането е за септември тази година

Общо 1216 деца бяха класирани на 19 май за прием в детските градини и ясли от септември в София. Това сочат данните от информационната система за обслужване на детските градини. За влизане в детските ясли са класирани общо 708 деца. За първа група на детските градини – 508, уточнява БТА. Вижте повече тук.

Младежи помагат на деца в риск в сърцето на София

Благотворителен пролетен базар в подкрепа на център от семеен тип „Малката къща“ ще се проведе тази събота от 12:00 до 19:30 часа в градината на The Bookies на улица Доспат 37 в град София. Инициативата се организира от Частна немска гимназия „Увекинд“ и студенти от Департамент Масови комуникации към Нов български университет. Вижте повече тук.

Политики за деца в Европа

Сурогатното майчинство нарушава човешките права и достойнство

Сурогатното майчинство нарушава човешките права и достойнство

Сурогатното майчинство е нарушаване на човешките права и човешкото достойнство и трябва да бъде спряно.

Това се казва в Декларация, подписана от двадесет и двама депутати от Европейската народна партия (ЕНП) и членове на Парламентарната асамбеля на Съвета на Европа (ПАСЕ), начело с Лука Воланте, президент на групата на ЕНП в ПАСЕ. Повече информация можете да намерите тук.

Покана относно нова експертна група за детското участие

Европейската мрежа за деца Eurochild работи за утвърждаване на детското участие от самото основаване нa организацията. За последните 3 години бе организаиранa тематична работна група с участието на членове на мрежата. Но се оказа, че повечето организации имат нужда по-скоро да бъдат информирани и напътствани относно това как да подкрепят детското участие, отколкото те самите да споделят добри практики. Цялата новина можете да видите тук.

Нова кампания на ЕК стимулира младежката заетост

„Първата ви работа е по-близо, отколкото предполагате!“. Под този лозунг Европейската комисия стартира нова кампания, с която мотивира младите да направят първата крачка на пазара на труда. „Как искате да подредите живота си? Нямате представа? Има безброй възможности…“, посочва Брюксел в обръщение към подрастващите. Вижте повече тук.

Новини от членовете и от други организации

Стартира фотоконкурс „Благотворителността през обектива”

Стартира фотоконкурс „Благотворителността през обектива”

 Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България” стартират фотоконкурс на тема „Благотворителността през обектива”. Идеята му е да визуализира и популяризира ролята на благотворителността в обществото, като провокира както професионални фотографи, така и любители да открият и покажат различните лица на филантропията. Вижте повече тук.

Старт на кампания "Добър родител, добър старт"

На 5 май 2012 г. от 10.00 ч. в Червената къща се проведе „Семинар-дискусия за родители на малки деца”

       Семинарът беше открит с представяне на кампанията "Добър родител, добър старт", която стартира през май месец и е насочена към повишаване на обществената чувствителност и информираността на родителите за негативните последици от употребата на телесно наказание. Вижте тук.

Международен КОНКУРС ЗА КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА

Покана към всички млади хора в Европа

В рамките на проекта RAINBOW, който се провежда в рамките на Програма“Основни права и гражданство” на ЕК,се организира международен конкурс за късометражни филми, заснети от млади хора. Проектът RAINBOWобединява организации, защитаващи правата на младите хора да имат своя сексуална идентичност и които се борят срещухомофобията. Вижте повече тук.

Българското училище ,, Св. Св. Кирил и Методий“ в Лос Анжелис

Българското училище ,, Св. Св. Кирил и Методий“ в Лос Анжелис кани всички деца, които желаят да се научат да говорят, четат и пишат на български език, да се запознаят с българската история , култура, традиции и обичаи да се запишат за новата 2012/2013 учебна година. Обучението се провежда по утвърдени от МОМН учебни програми за изучаване на роден език зад граница. Вижте повече информация тук.

Ресурсен бюлетин на НАРУ май 2012

Бюлетина можете да видите тук.

Съвместна дарителска инициатива на „Заедно в час” и Банка ДСК

От 17 май започна съвместната дарителска кампания на “Заедно в час” и Банка ДСК.

Инициативата е насочена към набиране на подкрепа за учителя на “Заедно в час”  Радина Маринчева, която преподава икономически дисциплини в Професионалната гимназия по туризъм в гр. Самоков. За деветте месеца, през които Радина работи с учениците, те започват да постигат значими резултати както в академичните си постижения, така и в поредицата нови и привлекателни извънкласни занимания, които тя организира. Вижте повече тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

„Съпричастност"

„Съпричастност"

Краен срок: 22 юни2012 г., 17.00 ч.
За целите на настоящата процедура е допустимо създаването на центрове за подкрепа на хора с увреждания и/или разширяване на дейността на съществуващи такива на територията на страната. Вижте повече тук.

Награда за изследвания в областта на интеграция на младите хора, изключени чрез ранно напускане на училище и безработица

Краен срок: 30 юни 2012 г. Вижте поевче тук.

„Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища"

Краен срок: 20 юни 2012 г., 16.30 ч.
Министерство на образованието, младежта и науката кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 3 „Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието", по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-3.1.08 Вижте повече тук.