Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

Номинация 9: Мина Ламбовски: Мисия Аутизъм

Номинация 9: Мина Ламбовски: Мисия Аутизъм

За пръв път в историята на наградите “Златна ябълка” получаваме три номинации за един и същи герой от приказките. Това е Мина Ламбовски, основател на дневен център за деца с аутизъм и специални образователни потребности. Ето пълният текст и на трите истории на родители, за чиито деца Мина е истински Герой от приказките:

История 1:

“Моята приказка е тъжна, но още чакам нейния щастлив край. Аз съм майка на дете аутист. Трудно е. Да виждаш как синът ти не може да общува, да си играе с другите деца, не разбира какво му говориш. Има и много други проблеми, съпътстващи това състояние – със съня,с храненето и т.н.

Съпругът ми почина преди 2 години – рак на мозъка. Не знаех как ще продължа без него. Намерих си работа, но беше непосилно за мен да отделям пари за обучението на сина ми. Той има нужда всекидневно да работят с него специалисти – логопеди, психолози, специални педагози. И тук се появи тя като феята от приказките – Мина. Тя ми предложи синът ми да посещава основания от нея център”Тацитус” всеки ден напълно безплатно. Това беше страхотен жест, направен от един истински човек.

В ”Тацитус”синът ми се чувства страхотно и благодарение на работата с него има напредък в развитието. Благодарение на Мина синът ми беше прегледан и диагностициран безплатно от едни от най-големите специалисти в лечението на аутизма в САЩ- др. Усман и др. Криксман – безплатно. Неведнъж и тя е поемала разходите за преглед на сина ми. Лечението продължава и всичко се случва с помощта на Мина. Тя винаги ме е подкрепяла и така ми дава надежда,че не съм сама в битката и ще успеем!

Детето ми се развива бавно,но има напредък. Има и надежда щом на света още има добри феи!”

Ана Николова, София

История номер 3, както и повече информация за наградите "Златната ябълка", можете да видите тук

История 2

Госпожа Мина Ламбовски е основател на Сдружение ”Тацитус” и на Центъра за работа с деца с аутизъм към сдружението.

Тя е нашата добра фея – ”майка” на толкова много деца, която помогна на семействата им да повярват, че те не са провалени родители. Тя върна усмивките на лицата ни и спокойствието в живота ни.

Благодарение на Мина Ламбовски в България достигна знанието, че аутизмът не е психично, а физиологично заболяване. Тя доведе при нас световно признати специалисти – лекари, като д-р Кригсман – гастроентеролог и д-р Усман -DAN доктор. С тяхна помощ децата ни постигат смайващи резултати – превръщат се в деца в норма – проговарят, тръгват на детска градина и училище.

Семейството на Момчил ще ти бъде вечно признателно, Мина!

С обич: Мария и Мирослав Мирчеви, София

Новини от офиса на НМД

Какви възможности за реализация имат младите хора у нас

Какви възможности за реализация имат младите хора у нас

Стартира кампанията на Samsung Bulgaria „Trends of Tomorrow”, която през 2012 година се реализира в България в партньорство с Националната мрежа за децата. Кампанията цели да информира младежите от 10 и 11 клас за възможностите за професионално развитие, да им помогне да открият най-силните си страни и с помощта на практици от бизнеса да намерят най-подходящия за тях професионален път. 

Всички ученици от 10 или 11 клас имат възможност да се включат в специално създадена онлайн платформа и да сформират екипи в шест професионални области – Медицина, Изкуства, Инженерни и ИТ, Право, Маркетинг и търговия, ПР комуникации и реклама. Най-добрите 60 екипа, с помощта на опитен ментор, ще могат да съставят свой кариерен план. Наградите за победилите, предоставени от Samsung, са:1-ва награда – стипендия за наградения екип в размер на 5000 евро; 2-ра награда – стипендия за наградения екип в размер на 3000 евро; 3-та награда –3  Samsung Galaxy Notes. Повече инфомрация на: https://facebook.com/SamsungTrendsBG.

Коментар на НМД по Национална програма за реформ

Национална мрежа за децата изпрати на Юрочайлд кратки коментари по актуализацията на Национална програма за реформи (НПР) на България 2012 г. Целта на документа е той да послужи при изготвянето на препоръките на Съвета на Европейския съюз към България относно НПР 2012 г., които ще бъдат обсъдени на заседание на Съвета през месец юни. В коментарите си наблягаме на необходимостта да се гарантира наличието на независим мониторинг и оценка на въздействието на политиките за борба с бедността и социалното изключване на децата и семействата в България; призоваваме за отправяне на конкретна препоръка за развитието на интегрирани социални услуги за деца и семейства с фокус върху качеството на услугите и подкрепата към семействата; призоваваме и за препоръка за предприемане на допълнителни мерки за борбата с бедността и социалното изключване.

Юни 2012 година е официалният край на програма ПРОКОПИЛ

В края на юни 2012 година програма ПРОКОПИЛ, в която НМД си партнира с мрежи на детски НПО от Франция, Молдова и Румъния официално приключва. Програмата работи в България от 2006 година за гарантирането на детските права като обединява участници от неправителствени организации и държавни и местни власти от четирите страни и подпомага разпространението на опит и добри практики. По случай края на програмата събития по закриването се организират и в четирите държави. Във всяко едно от събитията участие ще вземат участници от всички страни. В официалната част участие ще вземат представители на държавни институции, местни власти и неправителствени организации. Ще бъде представен и филмът, заснет специално по случай края на програмата, в който младежи от четирите държави говорят за своите права.

Институции и деца в България

Кои са ключовите елементи на качеството на образованието

Кои са ключовите елементи на качеството на образованието

Коментар на Национална мрежа за децата по повод статията „Над 130 000 ученици от средищни училища в страната с целодневно обучение“

Осигуряването на възможност на училищата да прилагат целодневна организация на учебния ден безспорно има своята връзка с по-добрата грижа за децата в училище.  Проектът на МОМН  „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” обаче повдига някои други важни въпроси, които все още не са решени и които през последните години стават все по-сериозни.Цялата статия вижте тук.

За първи път в България: Мобилна помощ за деца с увреждания предоставят в Пловдив

Мобилни услуги в семейна среда за деца с тежки физически и умствени увреждания предлагат в Пловдив. Инициативата се реализира за първи път в България и предоставя възможност за рехабилитация на 20 деца. Осигурява се комбинирано лечение – двигателна рехабилитация, логопед, както и по-специфичните електрорехабилитация, водна и конна терапия.Вижте цялата статия тук.

От 15 септември започва създаването на ученически съвети

Децата трябва да бъдат овластени при решаване на въпроси, които ги касаят, а гласът им да бъде чуван чрез изграждането на детски съвети в училищата, в общините, в областите. Така децата ще развиват граждански умения и ще излъчватн своите лидери, а местната власт ще може да взима адекватни решения за живота на децата. Вижте цялата новина тук.

Децата и семействата в медиите

Показват преписана от деца „История славянобългарска“ Показват преписана от деца „История славянобългарска“

Показват преписана от деца „История славянобългарска“ Показват преписана от деца „История славянобългарска“

На 3 март в Добрич стартира родолюбиво начинание по преписване на „История славянобългарска“ по повод 290-годишнината от рождението на Отец Паисий и 250-годишнината от написването на „Историята“. В преписването се включиха повече от 400 деца и възрастни в Добрич. Резултатът им бе изложен във фоайето на народното читалище „Йордан Йовков“ за 142-ия рожден ден на институцията. Вижте повече тук.

Алармират за все повече деца с високо кръвно

Акцентът на седмицата за борба с хипертонията тази година е снижаващата се възрастова граница на засегнатите от високо кръвно налягане.Това обяви председателят на Българската лига по хипертония проф. д-р Светла Торбова на пресконференция днес. Цялата новина можете да видите тук.

Горски сървайвър учи деца да обичат природата

Горски сървайвър се организира в местността „Смолянски езера“. Пожарникари и спасители заедно с деца – скаути ще обучават учениците от клуб „Здрави и щастливи“ на основни техники за оцеляване сред природата, начините за ориентиране в гориста местност и безопасно боравене с огън. След кратка викторина за флората и фауната в защитената територия, ще започнат забавни състезателни игри по отбори.Вижте тук.

Политики за деца в Европа

Закрила на детето в Европа: Анализ на ситуацията на децата в риск в България

Закрила на детето в Европа: Анализ на ситуацията на децата в риск в България

Този Ситуационен анализ се реализира в рамките на международния проект Марио – съвместнa дейност за защита на децата от експлоатация в Европа, финансиран от Фондация ОАК.Това второ издание, „Ситуационен анализ на някои групи деца в риск в България“, се фокусира върху по-широк кръг от проблеми, свързани с различните групи деца в рискови ситуации. Докладите се основават на различни източници, сред които коментари и препоръки на международни организации, националните статистики, емпирични анализи и др.

Анализа можете да видите тук: 1428_SIT._ANALYSIS_2012_bg_NEW_original

Фестивал на Европа: Ден на отворените врати в европейските институции

Събота 12 май в Брюксел се състоя двадесетият Фестивал на Европа. За да отбележат събитието, европейските институции отвориха врати за любопитните граждани  от 10 сутринта до 6 часа вечерта. Дейностите към фестивала включиха посещения на официални сгради, дебати и информационни щандове, танци, музика и уличното изкуство. Повече информация зa фестивала можете да намерите тук.

Европейската стратегия за по-добър интернет

Европейската комисия прие съобщение за "Стратегия за по-добрър интернет за децата." Стратегията обединява Европейската комисия и държавите-членки с мобилните оператори, производителите на мобилни телефони и доставчиците на социални мрежови услуги с идеята да се предложи едно всеобщо решение за по-добър интернет за децата. Стратегията поощряват научните изследвания, както и използването на иновативни технически решения от страна на полицейски разследвания, като насърчава  производството на творческо и образователн онлайн съдържание за деца и създаване.  Осигуряването на безопасна среда за децата в интернет е приоритет номер едно. За допълнителна информация, кликнете тук.

Новини от членовете и от други организации

Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Във връзка с отбелязването на Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, на 20.05.2012г./неделя/ от 17.00ч. до 22.00ч. на лятната естрада в Борисовата градина ще се проведе концерт с участитето на групите: Go Week, Медикус, Футбол и Шахмат, изпълнителите Ивайло Колев, Криско, Вяра Пантелеева, Sax- трио- Colors и много други изгряващи и популярни български артисти.Повече информация можете да намерите тук.

Приключи етап от информационна кампания за превенция на насилието в община Панагюрище

Приключи първи етап на тримесечна кампания за превенция на насилието над деца, проведена от Център за обществена подкрепа (ЦОП) "Зора" - Панагюрище. В кампанията бяха информирани 415 ученици от 5, 6, 7 и 8 - ми клас. Предстои обработка и анализ на резултатите от предоставените на децата анкетни карти и получените от тях обратни връзки. Цялата новина можете да видите тук.

XVI международен детски конкурс „Не на цигарите“

За шестнадесета поредна година ще се проведе международен детски конкурс на тема „Не на цигарите“. Организатори са Италианската Национална асоциация за борба срещу раковите заболявания със седалище в Милано, Италия, Министерството на здравеопазването – Национален център по опазване на общественото здраве,..Вижте цялата информация тук.

Международно Обучение за Обучители във Варшава

От 10 до 12 май във Варшава, Полша се проведе конференция „Превенция на насилието над малки деца” и международно обучение за обучители, което беше организирано в рамките на проект „Дом без насилие за всяко дете”. От страна на ИСДП участваха 6 обучители от Видин и София и 2 координатори от програмата по превенция на насилието над деца. Вижте повече тук.

Родителските кооперативи – смислена алтернатива извън закона

В началото на май излезе класирането за детските градини и отново се оказа, че хиляди деца остават извън системата. Все повече родители проявяват интерес към алтернативите за отглеждане на деца – домашни детски градини, организирани в неформални условия, детегледачки по програми на социалното министерство или частно наети от едно или няколко семейства, които отглеждат деца в дома си, детски клубове за почасови занимания. цялата новина вижте тук.

Кампания по повод 1 юни организират от „Екомисия 21 век“

По случай 1 юни, Ден на детето, сдружение „Екомисия 21 век“ организира кампания за събиране на дрехи, играчки, памперси, чаршафи и др. под надслов „Дари надежда“. Целта на кампанията е да бъдат събрани дарения , които доброволци на Екомисия ще занесат лично в Детското отделение в МБАЛ "Професор д-р Параскев Стоянов", Ловеч на 1ви юни 2012г. В инициативата могат да участват всички желаещи. Повече информация можете да намерите тук.

60 новородени са спасени от изоставяне в Пловдив

Изоставянето на 60 новородени бебета е предотвратено през последните две години и четири месеца в Пловдив благодарение на дейността на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“ към фондация „За Нашите Деца“. От началото на 2010 г. до момента екипите на центъра са оказали емоционална и психологическа подкрепа на 130 семейства, за да променят решението на родителите и те да не се разделят с децата си. Цялата новина можете да видите тук.

Покана от Фондация "Приложни изследвания и комуникации"

Включете се в еднодневната регионална конференция, посветена на интерктавни неформални методи за обучение на деца, която ще се сътои на 5 юни. Работен език - английски. Участващи страни - Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония и Албания. Това са неправителствени организации, които имат опит в тази обласг и ще представят свои методики за работа с различни групи деца, включително ромски, а ние ще покажем нашата методика "Превенция на виртуално и реално насилие".

Можем да поемем до около 30 участника от България, ще се радваме, ако някои от тях имат желание да презентират техни методи и обучения.

Нека тези, които имат желание да участват, да пишат на моя имейл - georgi.apostolov@online.bg - като заявят брой на участващи, организация, желание за презентация на английски език.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

„Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища"

„Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища"

Краен срок: 20 юни 2012 г., 16.30 ч.
Министерство на образованието, младежта и науката кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 3 „Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието", по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-3.1.08 Вижте повече тук.

Награда за изследвания в областта на интеграция на младите хора, изключени чрез ранно напускане на училище и безработица

Краен срок: 30 юни 2012 г. Вижте поевче тук.

„Съпричастност"

Краен срок: 22 юни2012 г., 17.00 ч.
За целите на настоящата процедура е допустимо създаването на центрове за подкрепа на хора с увреждания и/или разширяване на дейността на съществуващи такива на територията на страната. Вижте повече тук.