Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

НМД: Фокусирайте усилията върху реалните проблеми на децата

НМД: Фокусирайте усилията върху реалните проблеми на децата

ОБРЪЩЕНИЕ

на Националната мрежа за децата

по повод провежданите протести и партийното използване на темата за децата и семейството

Ние – от Националната мрежа за децата – искаме да се разграничим от всички опити да се използват неинформираността и страховете на родителите и гражданското недоволство от провежданите политики в областта на децата и семействата.

Ние искаме да обърнем внимание върху слабата политическа воля да се проведат интегрирани и координирани реформи в областта на детето и семейството. Разграничаваме се от опитите на политическите партии да се възползват от нарастващия брой граждански инициативи, за да се печелят политически облаги.

Гражданството днес е изправено пред безпрецедентен натиск от партийни и конюктурни игри, които използват уязвимостта на хората, за да се печелят дивиденти. Днес се манипулира и експлоатира идеята за гражданското поведение и гражданската активност, като се противопоставят граждански организации, структури, държавни институции и граждани.

Днес се използва една от най-скритите и тежки форми на насилие, като се цитират откъснати текстове, използване на нехарактерни примери за българската практика и описването на определени групи хора като врагове.

Ние заставаме на страната на децата в риск. През 2011 г. организациите, членуващи в Национална мрежа за децата са работили и подкрепили над 112 000 деца и над 15 000 семейства, по-голямата част от които – в риск. Ние знаем, че проектът на Закон за детето има нужда от корекции, за което НМД продължава да дава становища и мнения.

Ние настояваме пред политическите лидери да фокусират усилията върху реалните проблеми на децата като факта, че днес всяко второ дете в България живее в бедност; над 20 000 деца отпадат от образованието; децата имат затруднен достъп до здравеопазване; липса на подходящи жилища, социални услуги и помощи и пр. Ако се прекрати работата днес по законопроекта и другите закони се поставя в риск въвеждането на ключови мерки на реформата в сферата на детската и семейната политика.

Ние заставаме зад децата! Ние заставаме зад тези, които днес работят в калта, мизерията, зад тези които се стремят с ограничен човешки и финансов ресурс да облекчат болката и страданието на хората. Ние заставаме зад тези, които постоянно – човешки и професионално, всеки ден, изпълват със съдържание думите – солидарност, съпричастност, разбиране и ангажираност към проблемите на нуждаещите се хора!

Ние ще продължим да работим с всички усилия, защото нашият труд помага на конкретни хора в конкретни трудни ситуации.

Вижте тук.

Кой се страхува от Закона за детето?

В последните месеци се вихрят страсти дали едни човешки същества могат да имат права извън правата на други човешки същества, които се грижат за тях. В публичното пространство се леят апокалиптични предсказания за унищожаването на семейството, за световна конспирация срещу семейните устои, за посегателство върху правото на родителя да разполага с живота на детето си. Ако заменим думата „дете“ с думата „жена“, ще се окажем едно към едно във времето на първите стъпки по пътя на борбата за права на жените.  Да имат мнение, различно от това на мъжа си? Ужас! Нали той ги храни! Да имат желание да се развиват извън семейството? Анатема! Изконното им място е до печката! Да гласуват? Луди ли сте!? Та те са по-глупави от мъжете, какво им разбират главите от политика и управление? Има кой да се грижи за тях – да ги гледа с любов, да им осигурява прехраната, забавленията, развитието по подходящ начин. Е, може да ги поступва от време на време, но то е за тяхно добро, да си знаят мястото. Всъщност, в съвременния свят това статукво е запазено на много места. От нашата перспектива е страшно, но за хората, които не познават друг модел, си е в реда на нещата.

Също толкова в реда на нещата изглежда и правото на родителя да упражнява пълен контрол над живота на детето си. Да владее мислите и чувствата му. Да взема решения вместо него. Децата са малки, ние сме големи. Децата са глупави, ние сме умни. Децата са меката глина, от която ще изваем пълно подобие на собственото си съвършенство.

Повече можете да прочетете тук.

Новини от офиса на НМД

Национална мрежа за децата алармира експертната група по деинституционализация в Брюксел

Национална мрежа за децата алармира експертната група по деинституционализация в Брюксел

Национална мрежа за децата алармира експертната група по деинституционализация в Брюксел за проблемните области в политиката и практиките по деинституционализация и развитие на социалните услуги за деца и семейства в България. Становището на Национална мрежа за децата беше представено на среща на експертната група в понеделник, 23 април. Експертната група работи над проект на общи европейски насоки за преход от институционална грижа към грижа, базирана в общността. Целта на насоките е те да дадат практически съвети за прехода от институции към алтернативни форми на грижа в общността, които да се ползват в цяла Европа. Насоките се изработват от екип от представители на ключови европейски мрежи, представляващи децата, хората с увреждания, хората с ментални проблеми доставчиците на социални услуги. Освен представителите на европейските мрежи, в срещите на експертната група участват и наблюдатели от отделни главни дирекции на Европейската комисия. Становището на Национална мрежа за децата можете да намерите тук.

Мобилният екип на Samsung Trends of Tomorrow стартира обиколката си из страната

Началото на мобилната платформа на програмата на Samsung Trends of Tomorrow беше поставено тази седмица в 31 СУЧЕМ „ИВАН ВАЗОВ” . На срещата присъстваха Юлия Павлова от Samsung Electronics и експертите от Национална мрежа за децата Мариана Банчева и Ана Коларова. Специалистите разказаха на бъдещите професионалисти за значението на кариерното ориентиране и проведоха с тях дискусия относно това колко са важни добрите идеи и бягството от клишетата.

Учениците имаха възможността да открият призванието си с помощта на тест за кариерно ориентиране, изготвен от експерти от Национална мрежа за децата, изследващ нагласите и определящ водещите характеритики на личността. Вижте повече тук.

Институции и деца в България

Искат ли родителите на деца с увреждания, живеещи в домове, да поддържат контакт с тях?

Искат ли родителите на деца с увреждания, живеещи в домове, да поддържат контакт с тях?

Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Лумос България се срещнаха с родителите на 1252 деца с увреждания, живеещи в институции, за да изследват желанието и възможностите им да поддържат контакт с тях.

Колко от тези родители не са имали контакт с децата се след настаняването в дом, колко от тях заявиха, че занапред искат да поддържат връзка с тях, защо са взели трудното решение да се разделят с децата си? Отговорите на тези въпроси можете да намерите тук.

Детските градини намаляват, отчитат от НСИ

Детските градини през учебната 2011/2012 г. у нас са намалели в сравнение с предходната година. Това сочат данните на Националния статистически институт. От тях  става ясно, че самостоятелните детски градини с директор са с 26 по-малко, а тези в селата с 29.

Същевременно расте броят на децата, настанени  в тях. Малчуганите през последната учебна година, постъпили в заведенията за предучилищно образование, са 228.0 хил., което е  9.8% повече от броя им през 2007/2008 г. и с 2.1% повече в сравнение с предходната година. Повече информация можете да намерите тук.

200 деца спортуваха за „Аз обичам спорта” на Спорт Палас

Над 200 деца се включиха в спортния празник от кампанията „Аз обичам спорта” при откриването на реновираната база Спорт Палас край Варна. Млади таланти от художествена гимнастика, баскетбол, плуване, волейбол, волейбол, таекуон-до, кикбокс, футбол, лека атлетика и гребане показаха какво са научили, а и получиха купи от зам.министър Иван Ценов като участници в кампанията на Министерство на физическото възпитание и спорта „Аз обичам спорта”. Вижте повече тук.

Децата и семействата в медиите

Рисунки успокояват децата в столична болница

Рисунки успокояват децата в столична болница

Пъстри рисунки, изпълнени с много настроение, вече посрещат  малките пациенти на Клиниката по пулмология на Специализираната болница за активно лечение на детски болести в София.

Художничката Станка Желева, екип на „Списание 8″ и „Фолксваген“ заедно с деца от болницата, лекари и медицински сестри изрисуваха детското отделение, което е основно ремонтирано и поема най-тежките случаи в страната, съобщава zdrave.net. Вижте тук.

Силистренски младежи съставиха 150-метрова „книга”

В Силистра бе представен най-дългият читателски дневник. В написването и илюстрирането на 150-метровата „книга“ са участвали 750 деца и младежи.

Всяко от тях е написал заглавието на любимата си книга, нейния автор и рисунка по сюжета, съобщават от paralel44.

Инициативата бе поета по случай Маратона на четенето в Силистра, протекъл под мотото „С любима книга край Дунав“ сред руините на средновековната патриаршеска резиденция в Дунавската градина. Повече можете да видите тук.

Видинските деца се срещнаха с дядо Пънч

Общински драматичен театър „Вида“ представи премиера на спектакъла „Приказка за тиквата“ от Панчо Панчев – Дядо Пънч. В него се разказва веселата история на неколцина мързеливи, работливи, глупави, умни и всякакви други хора от едно измислено село и един измислен дворец. „Моята комедия е грижа за доброто ви настроение, макар че в нея са скрити и сатирични стрели, отправени към онези, които ги заслужават“ – казва авторът. Цялата новина можете да прочетете тук.

Политики за деца в Европа

ЕК предлага мерки за по-безопасен интернет за децата

ЕК предлага мерки за по-безопасен интернет за децата

Европейската комисия представи нови предложения, с които интернет да стане по-безопасен за децата и младежите. Комисията отчита, че 75 процента от малолетните и непълнолетните европейци ползват интернет, а една трета от тях влизат в мрежата през мобилни устройства, съобщава БТА. ЕК насочва своите усилия в блокирането на достъпа на децата до сайтове и програми с информация, насърчаващи към поведение, водещо например до анорексия, както и към противодействие на сайтове с детска порнография. Вижте повече тук.

Великобритания: Социалното и емоционалното благосъстояние на децата

Националният институт за здраве и клинични постижения публикува проектно ръководство за това как социалното и емоционалното благосъстояние на уязвимите деца на възраст под 5 години може да бъде ефективно подкрепено чрез посещения в дома, грижи за децата и ранното образование. Насоките в ръководството предлагат всички здравни специалисти да приоритизират изграждането на доверие с уязвимите семейства. Консултацията относно проектното ръководство  ще се проведе до 18 юни 2012 година. Повече информация можете да намерите тук.

Международния ден на семейството

Едно семейство, ирландска национална организация на самотните родители, отбелязва Международния ден на семейството с покана към всички, които празнуват на този ден. Целта на събитието е да се окуражат всички видове семейства, както и тяхното разпознаване и приемане сред обществото. За повече информация www.familyday.ie

Новини от членовете и от други организации

Нощно четене послучай Световния ден на книгата и авторското право

Нощно четене послучай Световния ден на книгата и авторското право

Цялата нощ на 27-и срещу  28-и април 2012г. ученици от  НПГ „Д.Талев” и представители на ОСО –  Гоце Делчев четоха книги в градската библиотека при Общинско читалище „Просвета – 1865”.
Желаещите да се включат в тазгодишния експеримент бяха над 30 души, но от тях само 24 ще взеха пряко участие в интересната инициатива.

Поводът е  23 април -Световен ден на книгата и автроското право. Но защо през нощта? Отговора можете да намерите тук.

Информационна среща с консултант от ЕВРОДЕСК в МИКЦ – Ловеч

На 25 април в Младежки информационно-консултантски център Ловеч, към сдружение „Екомисия 21 век“ се проведоха две информационни срещи с консултанта от Евродеск Диляна Кирилова. Целта на срещите беше да се представят възможностите за обучение и работа в чужбина на учащи и студенти и младите хора да се запознаят с програмите ЕРАЗЪМ, ЕДС, Коменски както и с възможностите за участие в студентски бригади. Вижте повече тук.

Семинар за родители - 5 май

Скъпи родители,

екипът на Институт по социални дейности и практики има удоволствието да Ви покани да се включите в националния безплатен „Семинар-дискусия за родители на малки деца” на 5 май 2012 г. от 10.00 ч. в зала Пеша Николова, Червената къща, ул. Любен Каравелов №15, гр.София. Можете да потвърдите Вашето участие до 3 май 2012 г. на тел.: 02/852 47 13 или e-mail: sapi@sapibg.org,

Общуване от сърце между малки и големи

От 11 до13 май ще се състоисеминар, посветен на темата "Общуване от сърце между малки и големи", с водещ Ева Йонаи – Хава, Унгария.

Семинарът по Ненасилствена комуникация e за родители, учители, възпитатели, и за всички, които имат някой „малък” и важен човек в живота си, с когото искат да изживяват хармонично общуване, разбиране, партньорство, радост и взаимно обогатяване. Събитието е организирано от Фондация "Същност".

Повече за целта на обучението можете да видите тук.

"За нашите деца` с нов адрес

От 25 април 2012 г. адресът на централния офис на фондация „За Нашите Деца” ще бъде:

София 1766, България
Младост 4, ул. Бизнес Парк София 1
Сграда 13B, ет.2

Бизнес Парк София безвъзмездно предоставиха помещения за нуждите на фондацията. Целият екип на „За Нашите Деца” благодари сърдечно на Бизнес Парк София за подкрепата. Вижте повече тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Програма за малки грантове на Фондация Лале

Програма за малки грантове на Фондация Лале

Краен срок: текущ
Програмата за малки грантове е отворена за неправителствени организации и е основно насочена към местни организации, работещи в малките населени места. Вижте тук.

Форум Ключ Варна, Икономически Университет - Аула, 19 май 2012

КЛЮЧ ще бъде форум на споделяне на опит, мнения и идеи за развитие на младите хора в сектора на гражданските организации. КЛЮЧ ще събере на едно място млади хора, начинаещи в своята дейност в гражданския сектор, студенти с интереси към кариера в неправителствените организации, доброволци и ентусиасти с хора, които са успели в този сектор, които имат достатъчно опит зад себе си и желание да го споделят. Вижте повече тук.

„Съпричастност"

Краен срок: 22 юни2012 г., 17.00 ч.
За целите на настоящата процедура е допустимо създаването на центрове за подкрепа на хора с увреждания и/или разширяване на дейността на съществуващи такива на територията на страната. Вижте повече тук.

Награда за изследвания в областта на интеграция на младите хора, изключени чрез ранно напускане на училище и безработица

Краен срок: 30 юни 2012 г. Вижте поевче тук.

„Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища"

Краен срок: 20 юни 2012 г., 16.30 ч.
Министерство на образованието, младежта и науката кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 3 „Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието", по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-3.1.08 Вижте повече тук.