Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

Eurochild и НМД: Инвестициите в децата би трябвало да са основен приоритет

Eurochild и НМД: Инвестициите в децата би трябвало да са основен приоритет

Инвестициите в децата би трябвало да са основен приоритет на управляващите. Това е основното послание на становище на европейската детска мрежа Eurochild, което беше разпространено сред българските политически лидери от Национална мрежа за децата като член на европейската организация.

 

Становището е изготвено във връзка с предстоящото обсъждане на високо равнище на Многогодишната финансова рамка на ЕС 2014 – 2020. Поводът е заседанието по Общите въпроси на Съвета на Европейския съюз, което ще се проведе на 24 април 2012 г. Като член на Юрочайлд, Национална мрежа за децата напълно подкрепя становището и се застъпва за изпълнение на препоръките на Юрочайлд пред отговорните за позицията на България пред Съвета лидери.

 

Докато страните-членки на Европейския съюз договарят Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020, Национална мрежа за децата призовава лидерите да разглеждат инвестициите, насочени към децата като основен приоритет, а именно:

 

  • Да инвестират в децата и да ги направят видими в европейското бюджетиране
  • Да използват финансовите ресурси за укрепване на приоритета „приобщаващ растеж” на стратегията „Европа 2020”
  • Да гарантират надлежно управление и отчетност на европейските структурни фондове

 

Писмото, изпратено от името на НМД до министрите на на външните работи, финансите, управлението на средствата от ЕС, и до председателя на постоянното представителство на България в ЕС можете да видите тук.

Становището на Юрочайлд можете да видите тук.

Юрочайлд призовава лидерите на ЕС да инвестират за децата

През последните 20 години голяма част от децата в Европа живеят във все по-добри материални условия, но това не се проявява в повишено благосъстояние. Нещо повече, проблеми като затлъстяването сред децата, рисковото поведение и влошеното психично здраве се задълбочават. В допълнение, всяко пето дете в Европейския съюз е живяло в риск от бедност преди кризата да ни връхлети. Европейските лидери имат избор в условията на настоящата икономическа криза. Вижте цялото становище тук.

Писмо до министрите във връзка с Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020

Кризата засегна децата по особено тежък начин. Данните сочат, че в ЕС 27% от децата са живели в риск от бедност и социално изключване през 2010 г. Детската бедност в България не само се задълбочава, а добива застрашителни размери. Според последните данни публикувани от Еurostat и Националния статистически институт, всяко второ дете у нас живее в риск от бедност. Цялото писмо вижте тук. 

Новини от офиса на НМД

Младежи с пътна карта от 20 стъпки за развитие на България

Младежи с пътна карта от 20 стъпки за развитие на България

Първата по рода си Младежка пътна карта за развитие на България, създадена от победителите в програмата „Силен старт с Пощенска банка“, беше представена на 18 април на официална церемония.

Седмото издание на програмата се осъществи в партньорство с Български дарителски форум, фондация „Пайдея“, асоциация „Родители“ и Национална мрежа за децата и с медийната подкрепа на Vesti.bg и списание „Мениджър“.

За учениците „силният старт“ на България, обобщен в 20 стъпки, започва с пренареждане на приоритетите на управляващите и осигуряване на качествено образование, възможности за професионална реализация на младите хора, както и създаване на активно и силно гражданско общество.
Цялата статия, както и 20-те стъпки, включени в младежката пътна карта за развитие на България, можете да видите тук.

Как да намалим бедността

СТАНОВИЩЕ

на Национална мрежа за децата

по проекта на Стратегическа рамка на

Национална програма за развитие на Република България: България 2020,

приоритет 2. „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”

Становището е изготвено във връзка със заседание на Националния съвет по въпросите на социалното включване, което се проведе на 18 април 2012г.. Член на Националния съвет по въпросите за социално включване  е и изпълнителният директор на Национална мрежа за децата - Георги Богданов.

На заседанието бе обсъден Приоритет 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване” към стратегическата част на НПР: България 2020 и подготовка на проект на становище на Национален съвет по въпросите за социалното включване.

Становището можете да видите тук.

Институции и деца в България

Финансовата помощ за „Училищен плод“ достигна почти 1 млн. лв.

Финансовата помощ за „Училищен плод“ достигна почти 1 млн. лв.

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) извърши поредно плащане по схема „Училищен плод” за учебната година 2011/2012. Това съобщиха от фонда. Субсидията, в размер на 296 546 лева, бе преведена по 144 заявки за плащане, подадени през февруари и март.

Изплатените средства за настоящата учебна година вече достигнаха обща стойност от 975 398 лева. Платената сума е по 511 обработени до момента заявления. Вижте повече тук.

30-ина майки излязоха на протест пред общината в Силистра

30-ина майки заедно с бебетата си излязоха на мирен протест пред общината в Силистра днес за повишаване на детските надбавки и майчинството. Те са се организирали чрез социалната мрежа в Интернет.. Повече можете да прочетете тук.

Национално състезание по компютърни мрежи за ученици

Петима ученика си разделиха първите места в оспорваната надпревара

Осмото национално състезание по компютърни мрежи за ученици се състоя на 21-22 април. До 2015 г. се очаква, че 90% от работните места във всички сектори ще изискват ИТ умения. Събитието се организира от Министерство на образованието, младежта и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски”- Факултет по математика и информатика (ФМИ), и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА). Вижте повече тук.

Децата и семействата в медиите

Варненски ученици спечелиха награда на НАСА

Варненски ученици спечелиха награда на НАСА

Наградата на децата е покана за участие в 4-дненвна конференция на НАСА във Вашингтон през май, на която обаче те не могат да си позволят да отидат

Екип от ученици от Варненската обсерватория спечелиха второ място в престижен международен конкурс на НАСА за космически колонии, съобщи БНТ.

Наградата на талантливите български деца е покана за участие в 4-дненвна конференция на НАСА във Вашингтон през май, на която обаче те не могат да си позволят да отидат.Престоят там на дете струва между 3 и 4 хиляди долара. Вижте повече тук.

Дете без колан изхвърча от кола при лека катастрофа

Тригодишно дете е излетяло през прозореца на автомобил, в който се возило, при леко пътно произшествие. Причината е забравен колан на детската седалка.Детето е без сериозни наранявания. Вижте тук.

Деца от Музикалното училище с екопразник за Деня на Земята

Децата от началните класове на Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф.Панчо Владигеров“ отбелязаха с празник Международния Ден на земята. На 22 април се проведе екокарнавал озаглавен „Да спасим планетата Земя!“ В изработени от тях дрехи от отпадъчни материали, младите таланти ще се включат в надпреварата за „Мис и Мистър Еко тоалет“. Вижте тук.

Деца творят за град без тютюнев дим

Конкурс за детска рисунка на тема “Моят град без тютюнев дим” организират община Бургас и ОбС по наркотични вещества. Проявата е във връзка с отбелязване на 31 май – Световен ден без тютюнев дим. Могат да участват всички желаещи деца от I до VII клас. Творбите трябва да бъдат представени до 18 май в отдел „Здравеопазване и превенции” в Младежкия културен център. Вижте повече тук.

Политики за деца в Европа

Ръководство за работа с УНИЦЕФ

Ръководство за работа с УНИЦЕФ

Това ръководство е създаденo за укрепване на партньорствата и изграждане на нови форми
на сътрудничество за реализиране на правата на всички деца по света. Ръководството е предназначено специално за граждански организации (НПО),  които имат интерес да работя с УНИЦЕФ за постигане на резултати за децата. Като междуправителствена организация, посветена на постигане на справедливост за децата, УНИЦЕФ вярва, че това глобално усилие, борбата за правата на децата, ще  даде резултат  само чрез силни партньорства. Ето защо ръководството осигурява ключова информация, от която едно НПО се нуждае, за да положи основите на своето сътрудничество с УНИЦЕФ. Ръководството можете да намерите тук.

Становище относно детската бедност и благосъстояние

Няколко месеца след съсредоточаване на фокуса върху детската бедност на европейско ниво, Европейска социална мрежа (ЕСМ) публикува своето становище относно борбата с детската бедност и насърчаване на детското благосъстояние. Препоръката, която в момента се разработва от Комисията и Комитета за социална закрила, трябва да се застъпи за децата в най-неравностойно положение (т.е. деца с увреждания, деца в алтернативни грижи, деца в риск от липса на грижи / насилие, деца мигранти, без документи / деца, търсещите убежище) и за социалните услуги, които имат за цел да помагат на децата. EСМ също така подчертава важността на помощта, отправена не само към децата, но и към родителите, за да може да се прекъсне "затворения кръг на лишенията".

Становището можете да намерите тук.
 

Национална кампания Европейски ден на солидарност между поколенията 2012

За четвърта поредна година Фондация Лале Ви кани да се включите в национална кампания за Европейския ден на солидарност между поколенията 29 април – ден на общуване, споделяне и зачитане.Целта на кампанията, както всяка пролет, е да насърчи разнообразни съвместни дейности на хора от всички възрасти и привлечем вниманието на обществото към човешката солидарност и връзките между поколенията.Вижте цялата новина тук.

Новини от членовете и от други организации

Готови са първите в България насоки за сигурна семейна среда

Готови са първите в България насоки за сигурна семейна среда

На конференция в София на 17 април фондация „За Нашите Деца” представи насоки към семействата за постигане на сигурност към децата пред повече от 100 експерти в грижата и закрилата на децата и родители. Създадените насоки са резултат от тригодишен проект на организацията, финансиран от фондация „ОАК”. Насоките имат за цел да подобрят качеството на живот на децата в България и вече са достъпни за професионалисти и родители в издаденото от фондация „За Нашите Деца” ръководство „Насоки за семействата за постигане на сигурност при децата”. Наред с ръководството е отпечатана и книжка за работа с деца, която да улесни родителите и да им помогне да разберат какво прави техните деца щастливи и защитени. В онлайн вариант могат да бъдат свалени от тук.

Нови пътища за подпомагане на деца с увреждания и техните семейства

Столична община съвместно с българо-немската Фондация “Приятели 2006”, работеща в областта на приемната грижа и подкрепата на деца с увреждания и техните родители,  любезно ви кани да вземете участие в семинара на тема „Нови пътища за подпомагане на деца с увреждания и техните семейства”, който ще се проведе на     8 май 2012 г. в зала 5 на Столична община, гр. София, ул. Московска 33. Поради ограниченият  достъп на лица в сградата на Столична община, молим да потвърдите участието си до 04.05.2012г. За повече информация: Тел./Факс 02 952 67 04 office@prijateli2006.org

Обучителен курс „Емоционална интелигентност на работното място”

Интензивно обучение: 19-20 май; Тъй като обучителният курс е с изследователска цел, той е безплатен!

За кого е този обучителен курс?

За младежки работници, служители в неправителствени организации, учители. За тези от вас, които:

  • имат напрегната работа, изискваща общуване с много хора;
  • трябва редовно да се справят с проблемите и емоциите на хората, с които работят;
  • искат да се  научат по-добре да овладяват или обратно – изразяват емоциите си;

Повече информация за събитието, както и формуляр за участие,можете да намерите тук

Новини от сдружение "Усмивка"

На 19.04.2012г.  децата от театрална трупа "УСМИВКА" с ръководител госпожа Румяна Кралева, актриса в Държавен Куклен Театър Бургас към Сдружение"Усмивка", очароваха публиката със своето участие в пиесата "Хитър Петър". Събитието се провежда във връзка с 29.04.2012г. Европейски ден за солидарност между поколенията.

Като част от НМД Сдружение "УСМИВКА"   се включва в кампанията на Фондация "Лале" за отбелязване на празника чрез различни мероприятия, които тепърва предстоят.

 Пожелаваме на  малките актьори много успехи!

Ловешки ученик спечели стипендия за участие в лагер на НАСА

Ученикът от СОУ”св.Климент Охридски”, гр. Ловеч, Георги Митев, участвал в конкурса  за млади лидери в областта на науката за участие в лагер в космическия център на НАСА  е от 7б клас на училището. Той е и доброволец в сдружение “Екомисия 21 век” от две години и участва активно в редица инициативи на организацията. Георги е участвал в конкурса със собствена позиция, изразена под формата на видеоесе, посветено на колонизацията на Марс.Вижте повече тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Европейската комисия обяви конкурс за видеоклип „5 години членство в ЕС в 5 секунди“

Европейската комисия обяви конкурс за видеоклип „5 години членство в ЕС в 5 секунди“

Краен срок: 5 май 2012 г. Можеш ли да мислиш бързо и да говориш кратко? Виждаш ли България днес по-различна от тази преди 5 години? Знаеш ли какво и защо се промени? Или пък точно обратното? Имаш ли позиция и желание да я покажеш, или пък имаш просто талант и ти трябва вдъхновение? Вижте повече тук.

Награда за изследвания в областта на интеграция на младите хора, изключени чрез ранно напускане на училище и безработица

Краен срок: 30 юни 2012 г. Вижте поевче тук.

„Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища"

Краен срок: 20 юни 2012 г., 16.30 ч.
Министерство на образованието, младежта и науката кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 3 „Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието", по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-3.1.08 Вижте повече тук.