Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

Проблемни области в политиката по деинституционализация и развитие на социалните услуги за деца в България

Проблемни области в политиката по деинституционализация  и развитие на социалните услуги за деца в България

На 17 април Национална мрежа за децата проведе среща с министър Тотю Младенов, на която беше поставен остро въпросът за проблемните области по деинституционализацията и развитието на социалните услуги за деца и семейства в страната. На срещата присъстваха г-н Калин Каменов, председател на ДАЗД и г-жа Даринка Янкова зам.-изпълнителен директор на АСП.  

Срещата премина в конструктивен тон и беше договорено да се направи финансов анализ на „спестените” средства от закритите институции и капацитети и ресурсите, които се реинвестират в нови услуги. Освен това беше поет ангажимент колегите от фондация „Сийдър” и фондация „Дете и пространство” да изпратят финансова обосновка за това защо се налага увеличаването на финансовия стандарт за деца с увреждания, настанени в ЦНСТ. Тези данни ще послужат като основен аргумент за провеждането на среща между МТСП, Министерство на финансите и неправителствени организации, на която да се обсъдят проблемните области във финансирането на социалните услуги в страната. Министър Тотю Младенов пое ангажимент да организира такава среща, след като до края на седмицата получи материали от Националната мрежа за децата, АСП и ДАЗД. 

По другите поставени въпроси изглежда не беше постигнат консенсус и необходимото разбиране. Въпреки това ние помолихме министърът да отговори писмено на поставените въпроси, които връчихме по време на срещата обобщени в три основни области. Текстът връчен в Министерството на труда и социалната политика можете да видите тук     (вижте в края на статията)

Кои са проблемните области?

1)      Проектите по деинституционализацияи негативните тенденции по тези проекти: а) ДМСГД проект; б) Приемна грижа; в) „Детство за всички” и ЦНСТ;

2)      Финансирането на социалните услуги:Нереинвестирането на средствата от закритите институции и капацитети в новите услуги. Делегирането на услугите;

3)      Капацитета на систематана „Социалното подпомагане” и по специално ОЗД.

Новини от офиса на НМД

„Отговорна фирма – отговорни служители“

„Отговорна фирма – отговорни служители“

Национална мрежа за децата взе участие в 4-тата годишна конференция „Отговорна фирма – отговорни служители“, организирана от Фондация „Помощ за благотворителността в България“. Тя се проведе на 4 април 2012г. в София Шератон Хотел Балкан започва

Събитието събра повече от 100 представители на PR и HR отделите на големите и средните компании, работещи в България, и специалисти от нестопански организации. Вижте цялата новина тук.

Посещение на Средиземноморския институт за обучения

От 10 до 12 април Мюриел Лион и Елен Жибер от Средиземноморския институт за обучения (IMF) – Марсилия ще посетят България. Посещението е част от подготовката за анализа на професионализирането на социалната работа у нас и в региона. Експертите ще се срещнат с представители на Секретариата и членове на Мрежата, с представители на Агенцията за социално подпомагане, както и ще присъстват на обучение за повишаване на квалификацията на социалните работници, работещи с деца, чиито родители са в чужбина. Анализът се провежда в рамките на програма ПРОКОПИЛ.

Институции и деца в България

Над 15 хиляди деца напуснали училище

Над 15 хиляди деца напуснали училище

Над 15 хиляди ученици са отпаднали от системата на образованието през миналата година. Причините за ранното напускане на училището са основно етнически, икономически и несправяне с учебния материал, обясняват експерти от Икономическия и социален съвет. Те предлагат мерки за справяне с този проблем, който намалява сериозно шансовете за реализация на пазара на труда на младите хора с основно и по-ниско образование, предаде Стандарт Нюз. Вижте повече тук.

Какво може да накара една майка да изостави детето си?

1500 бебета в България постъпват в социални домове. Родителите на близо 70% от тях никога не ги посещават.

24-годишната Мария Николова също била готова да остави бебето си. Три месеца по-късно обаче вече е с малката Вяра.Мария разказва, че обмисляла да даде дъщеричката си за осиновяване, защото няма кой да й помага – самата тя е израснала в детски домове и искала по-добро бъдеще за детето. Но социални работници я разубеждават още в родилния дом. Цялата новина можете да прочетете тук.

Калин Каменов е новият председател на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Министерският съвет определи председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов за председател на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца”. Общественият съвет се състои от 13 членове, които се определят поименно от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването. Вижте повече тук.

Децата и семействата в медиите

Виенският бал събра 18 000 лева, 10 000 дари на деца

Виенският бал събра 18 000 лева, 10 000 дари на деца

Събрани са 18 000 лева от кувертите и благотворителната томбола на Виенския бал в София. Парите вече са разпределени, като най-голямата сума от 10 000 лева е дарена на сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“, а 5000 лева – на община Харманли. С 3000 лева се подпомага Клиниката по травматология и ортопедия в Горна баня. Вижте повече тук.

С червени балони отбелязват Световния ден на хемофилията във Варна

Сто червени балона полетяха над Варна в Световния ден за борба с хемофилията (16 април). Техният брой не е случаен – точно толкова са децата, страдащи от това заболяване у нас, разказа председателят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев, цитиран от БТА. Тази година Световният ден за борба с хемофилията преминава под мотото „Заедно“ като призив за приобщаване на цялото общество към болните. Вижте тук.

Какво правят семействата с деца по празниците

Стотици семейства с деца търсиха своето яйце бияч

510 яйца паднаха „жертви“ във великденския бой с яйца, провел се вчера в Борисовата градина.

В почивния ден стотици млади хора и семейства с деца избраха да прекарат няколко хубави часа на открито, вземайки участие в забавната инициатива в Борисовата градина, като премериха сили с великденски яйца, специално боядисани за надпреварата. Повече информация можете да намерите тук.

Политики за деца в Европа

Великобритания: Социални грантове за младите хора

Великобритания: Социални грантове за младите хора

Млади хора на възраст между 11 и 14 години са били помолени да споделят своите идеи за инициативи, които са от полза за техните младежки общности. По този начин те са получили възможност да спечелят £ 200 безвъзмездна помощ за стартиране на своята дейност. Вижте повече тук.

11 000 деца насилвани в Румъния за 2011

Според статистическите данни, публикувани от румънското министерство на труда, семейството и социалната защита, 11 936 случая на насилие върху деца най-вече в семейна среда са докладвани за изминалата година. Най-честите оплаквания според отделите за закрила на детето са небрежност, емоционално, физическо и сексуално насилие, труд и сексуална експлоатация. Вижте повече тук.

Национална кампания Европейски ден на солидарност между поколенията 2012

За четвърта поредна година Фондация Лале Ви кани да се включите в национална кампания за Европейския ден на солидарност между поколенията 29 април – ден на общуване, споделяне и зачитане.Целта на кампанията, както всяка пролет, е да насърчи разнообразни съвместни дейности на хора от всички възрасти и привлечем вниманието на обществото към човешката солидарност и връзките между поколенията.Вижте цялата новина тук.

Новини от членовете и от други организации

Покана за Лаборатория по приемна грижа

Покана за Лаборатория по приемна грижа

На 27.04.2012г., от 15,30 часа, в сградата на ЦОП – ул. Пиротска 175 ще се проведе Лаборатория по приемна грижа. темата на професионална дискусия е: „Осиновяване и приемна грижа”. Събитието е организирано от Институт по социални дейности и практики. За повече информация: sapi_slaveykov@abv.bg.

"Заедно в час" събира дарения за лятното училище на 200 деца

Фондация "Заедно в час" започна благотворителна кампания за набирането на 5000 лева, с които да се осигури провеждането на лятно училище за над 200 деца през август.

Средствата се събират от началото до края на април, като до момента има дарени 170 лева. С парите ще бъдат закупени учебни пособия и материали за работа с учителите на "Заедно в час" . Благотворителната инициатива е реализирана на онлайн платформата http://vchas.zadrujno.bg/, която показва набраните средства и броя на дарителите в реално време. Вижте тук.

Международен конкурс за късометражен филм срещу хомофобията

Покана към всички млади хора в Европа
В рамките на проект RAINBOW, финансиран по Програма “Основни права и гражданство” на ЕК, се организира международен конкурс за късометражни филми, заснети от млади хора. Този проект обединява изследователи, медии, училища срещу хомофобията. В България партньор е ИСДП.
Целта на проекта е изследване и провокиране на стереотипното мислене за половете, чрез разработване на нови образователни средства. Вижте повече тук.
 

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Безвъзмездна помощ - "В подкрепа за следващия програмен период"

Краен срок: 30 октомври 2012 г, 16:00 ч.
С оглед подготовка на оперативната програма за регионално развитие за следващия програмен период, УО на ОПРР подготви схема за безвъзмездна финансова помощ насочена към разработване на готови (зрели) проекти, с които общините конкретни бенефициенти ще има възможност да кандидатстват за финансиране със средства през следващия програмен период 2014 - 2020 г.
Вижте тук.

„Помощ в дома"

Краен срок: 29 юни 2012 г., 16.00 ч.
Процедурата цели да създаде устойчив модел за осигуряване на достоен живот и предоставяне на услуги в домашна среда за хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.
По поканата могат да кандидатстват центрове и звена за услуги за домашна грижа.
Вижте повече тук.
 

ПРОГРАМА ЕВРОПА 2012 на СО

Краен срок: 9 май 2012 г., 17.00 ч.

Приоритетна област 1:
Насърчаване на партньорството между структурите на гражданското общество и органите на местната власт при създаване, прилагане и популяризиране на политики и добри практики, свързани с европейското измерение за развитие на столицата.
Вижте повече тук.