Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

НАГРАДИ "ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА" 2012

НАГРАДИ "ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА" 2012

Национална мрежа за децата учреди наградите „Златна ябълка”, за да отличи приноса на публични личности (политици, журналисти и др.), обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца и младежи под 18 години.

Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата под 18 години и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние.

Тази година наградите “Златна ябълка” ще бъдат връчени за втори пореден път.

Главната категория в наградите е тази за „Герой от приказките” – в нея се търсят обикновените хора, които всекидневно правят нещо значимо за децата. Това е и единствената категория, в която всеки може да номинира своя (или на своите деца) герой от приказките като разкаже неговата история на сайта на наградите „Златна ябълка” – http://1june.nmd.bg. Най-вълнуващите истории за обикновени хора – герои за децата ще бъдат разказвани и в националните медии.

„Истината е, че действителните герои на децата не са прехвърчащи маскирани отмъстители, а съвсем обикновени хора - без супер сили, но с изключително добро сърце; хора, които ежедневно жертват време, пари и сили, за да подкрепят най-малките” каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. „Насърчаваме всеки, който познава обикновен човек, но герой за децата, да ни разкаже неговата история. Вярваме, че това ще вдъхнови още повече българи да станат истински герои за нашите деца.”

Общо в 11 категории ще бъдат връчени награди „Златна ябълка” – 7 персонални и 4 за институции и организации.

За повече информация: mihail.stefanov@nmd.bg и mariana.bancheva@nmd.bg

Повече информация за наградите

Номинациите за всички категории с изключение на „Герой от приказките”, която е отворена за всички желаещи да номинират, ще бъдат правени от членуващите организации и партньорите на Национална мрежа за децата. В процеса на номиниране и подбор ще бъде правена и подробна оценка на дейността на отделните институции, свързана с децата. Така ще се гарантира не само прозрачността на избора, но и ще бъдат поощрявани самите организации да адаптират подхода си към работата с деца според най-добрите практики.

Наградите „Златна ябълка” ще бъдат връчени на 1 юни, на специална гала вечер в Столичния куклен театър, посветена на българските деца. В церемонията ще се включат представители на водещите неправителствени организации в България; институциите, свързани с децата (Министерски съвет, Министерствата на здравеопазването, на образованието, на правосъдието, на вътрешните и външните работи, държавни агенции и др.); както и бизнес организации, фокусирани върху подкрепата на проекти за деца.

Новини от офиса на НМД

НМД представи БЕЛЕЖНИК 2011 в Министерски съвет

На 5 април, четвъртък, Национална мрежа за децата направи официално представяне на БЕЛЕЖНИК 2011: Оценка на изпълнението на държавните ангажименти към децата на България в Министерски съвет. На представянето присъстваха водещи експерти от министерствата на труда и социалната политика, здравеопазването, образованието, както и от кабинета на президента и политическия кабинет на Бойко Борисов. Вижте повече тук.

СТАНОВИЩЕ на Национална мрежа за децата по повод на Закон за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца

Като сдружение на 103 неправителствени организации, работещи за създаване и прилагане на качествени политики и услуги за децата и семействата, ние винаги сме подчертавали необходимостта да бъде осигурена по-добра и целенасочена подкрепа за най-уязвимите, като се оптимизират семейните помощи за деца. Нашата принципна позиция е, че резултатът от доходния тест не може сам по себе си да бъде критерий за потребността на едно семейство от подкрепа. Цялото становище можете да видите тук.

НМД участва в дискусията за новия програмен период на ЕС

Представители на Националната мрежа за децата участваха в откриването на публичната дискусия по разработването на Новия програмен период за Кохезионната политика на ЕС 2014-2020 в Аулата на Софийския Университет на 3 април 2012.Вижте повече тук.

Приключи първи модул на програма УРОК

В края на месец март приключи първата част от програмата за укрепване и развитие на организационния капацитет, която Национална мрежа за децата развива в подкрепа на членовете си. Двадесет и две организации-членове на Мрежата участваха в обучения „Стратегическо и административно управление”, по време на които бяха разгледани теми като стратегическо планиране, застъпничество, външни комуникации, разработване и управление на проекти и др.

След обучението, през които преминаха участниците, предстои самостоятелна работа. Всяка една организация трябва да определи свой организационен проблем, по който иска да работи, и да разработи план за стъпките на разрешаването му. По време на този процес организациите ще бъдат подкрепени от обучителите на програмата и Секретариата. Участниците ще имат възможност при желание да посетят друга организация, която има добра практика в областта на избрания проблем, и да се запознаят с нея.

Програма УРОК ще завърши със заключителна среща, която ще се проведе през септември.

Институции и деца в България

Отпадна лимитът за лечение на деца в чужбина

Отпадна лимитът за лечение на деца в чужбина

Министерски съвет реши на днешното си редовно заседание да отпадне максималният лимит за отпускане на средства за лечение на деца в чужбина.
Министър-председателят разпореди на здравния министър Десислава Атанасова допълнителните средства, необходими за дейността на център „Фонд за лечение на деца” до края на тази година, да бъдат осигурени чрез вътрешно преструктуриране и оптимизиране на финансовите ресурси в системата на здравеопазването, съобщиха от правителствената пресслужба. Цялата новина можете да видите тук.

1727 сигнала за насилие над дете в семейството са получени през 2011 г. в ОЗД

През 2011 г. са намалели случаите на насилие над деца в семейна среда. От получените през годината 2773 сигнала в отделите за закрила на детето /ОЗД/ 1727 са били за такъв вид насилие. През 2010 г. броят им е бил 1752. Вижте повече тук.

Михаил Стефанов: Трябват много усилия, за да помогнем на изоставените деца

„Според проучвания за всеки три месеца, прекарани в институция, развитието на детето се забавя с един месец, т.е. за една година детето изостава с 4 месеца в развитието си.И така на 18 г., дори деца без физически проблеми, се оказват неподготвени, неадекватни за самостоятелен живот – не могат да си намерят работа, стигат до проституция и престъпления... Цялото интервю вижте тук.

Децата и семействата в медиите

Фотоконкурс за детска фотография „Моето първо наблюдение”

Фотоконкурс за детска фотография „Моето първо наблюдение”

На 1 април в рамките на кампанията „Пролет на живо” стартира конкурсът за детска фотография „Моето първо наблюдение”, съобщават от Българско дружество за защита на птиците. В него могат да участват деца до 16-годишна възраст, които са регистрирали своите първи наблюдения на един от петте вида мигриращи птици – бял щъркел, селска лястовица, черен бързолет, кукувица и пчелояд. Цялата новина вижте тук.

8 години от трагедията при река Лим

Днес (4 април) се навършват 8 години от трагичната смърт на 12-те деца, които загинаха във водите на река Лим. На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник, Хърватска. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище „Николай Катранов“ в Свищов. Повече можете да прочетете тук.

Деца с аутизъм показват таланти

Своите разностранни таланти ще покажат деца с аутизъм от Пловдив. Инициативата „ЕДНО ДЕТЕ – МНОГО ДЕЦА – ЕДНА СЪДБА – АУТИЗМА!“ е по повод днешния Световен ден на информираност за това състояние. Талантливите деца са от сдружения „С мама за ръчичка“, „Паралелен свят“ и „Шарен клас“. Вижте повече тук.

Политики за деца в Европа

Международен ден на децата на улицата 2012

Международен ден на децата на улицата 2012

Международният ден на децата на улицата се отбелязва всяка година на 12 април. По този начин се дава гласност на милионите деца по света, които живеят на улицата. Нека правата на тези деца не бъдат игнорирани! Вижте повече тук.

Национална кампания Европейски ден на солидарност между поколенията 2012

За четвърта поредна година Фондация Лале Ви кани да се включите в национална кампания за Европейския ден на солидарност между поколенията 29 април – ден на общуване, споделяне и зачитане.Целта на кампанията, както всяка пролет, е да насърчи разнообразни съвместни дейности на хора от всички възрасти и привлечем вниманието на обществото към човешката солидарност и връзките между поколенията.Вижте цялата новина тук.

Закрила на децата: неформален протокол за сътрудничество, разглеждан от гръцките и българските власти

В рамките на проекта Марио се състоя втората срещата между българските и гръцките власти за закрила на детето, правоприлагащите органи, прокурори, както и неправителствени организации. Събитието е продължение на срещата им от 20 - 21 септември в Гърция, Солун. Целта на срещите бе да се намерят конкретни и постижими решения, които биха довели до значително подобрение в живота на децата емигранти в Гърция... Повече информация можете да намерите тук,

Новини от членовете и от други организации

“ПОДАРИ ЧАС ПО ГУШКАНЕ”

“ПОДАРИ ЧАС ПО ГУШКАНЕ”

Сдружение “Надежда за нас–2008”   стартира кампания за набиране на средства за втората фаза на проекта „Час по гушкане”, който се реализира в Дома за деца без родителска грижа „Асен Златаров” – Враца. Вижте повече тук.

Новини от "За нашите деца"

Започва конкурсът ”Семейството в моите очи”

Център за обществена подкрепа ”За деца и родители” към фондация „За Нашите Деца” организира конкурс за детска рисунка и фотография на тема ”Семейството в моите очи”. Конкурсът се организира по повод международния ден на семейството – 15 май и има за цел да насърчи детското творчество. Вижте повече тук.

Поли вече гледа света не само от прозореца на социалния дом

Двегодишната Поли се раздели с приятелчетата си и екипа от дома за медико-социални грижи, защото вече ще живее с новото си семейство. От този момент нататък за нея ще се грижат приемните родители Петя и Иван Иванови. Макар и плаха и объркана в началото, малката Поли с готовност последва приемната майка, след като тя й обясни, че ще я отведе в новия им дом. Цялата история вижте тук.

Да помогнем на Тимшел!

Обявявена е кампания за набиране на 15 000 евро (12 814.60 за операции и около 2 000 евро за път и 3-седмичен престой) за лечение на Тимшел Костадинова в Ортопедична болница Виена, Австрия.Тимшел Костадинова е на 3 години и половина, от Варна.
Момиченцето се ражда с най-тежката форма на спина бифида – миеломенингоцеле, която води и до най-тежки последици. Въпреки всички тези диагнози, Тимшел, чието име на иврит означава „Ти можеш”, напълно потвърждава името си... Вижте повече тук.

Обучение по “Основни социални умения и работа в екип”

На 3 април 2012 в Младежки информационно-консултантски център Ловеч, към сдружение “Екомисия 21 век”, се проведе обучение на 16 младежи от ловешките училища на тема “ Основни социални умения и работа в екип”. Обучител беше Сергей Цандев, педагогически съветник в ПМГ-Ловеч. Целта на обучението бе участниците да научат повече за ролите в екипната дейност, моделите за вземане на решения и начините за изграждане на екипи.Вижте тук.

Специализирано изслушване на деца

На 29 и 30 март 2012 в град Варна и Велико Търново бяха проведени поредицата от кръгли маси на тема „Специализирано изслушване на деца. Опит и перспективи.” Организирани от Институт по социални дейности и практики в рамките на проект „Чуй детето II .  На двете срещи се включиха над 80 предствители на съдебната власт, представители на общини, полицаи, социални работници и психолози. Вижте повече тук.

Американският специален педагог Ан Балсър отново в Казанлък

Бившата доброволка на Корпуса на мира и фондация „Сийдър” Ан Балсър се върна в страната ни за едноседмично обучение, което проведе с нейните колеги и приятели от Дневен център за деца с увреждания – Казанлък и социални терапевти от ЦНСТ „Сияние” – Кюстендил. Заедно с американската си колежка Хана Ембри тя представи няколко лекции и практически сесии на теми като Приложен поведенчески анализ, Структурирано обучение чрез опити, Принципи на поведението и др.Вижте повече тук.

Новини от Заедно в час

Със сериозен успех приключи втората и последна за тази година кампания за набиране на кандидати за учители на Заедно в час. Близо 730 кандидата заявиха своя интерес за участие в програмата по време на първата и втората кампании, близо два пъти повече в сравнение с миналата година. В следващите 2 седмици екипът на фондацията ще работи усилено върху техния подбор, за да гарантираме отново високото качество на бъдещите лидери, които ще станат част от учителите на Заедно в час. Вижте тук.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Фондация "Анна Линд": Покана за проектни предложения 2012

Краен срок: 16 април 2012 г.
Членовете на националните мрежи на фондация "Анна Линд" са поканени да представят предложения за проекти. Настоящата покана е насочена към подпомагане на проекти, които насърчават мобилизиране и овластяване на гражданското общество за приобщаване и гражданство в съответствие със стратегията на фондация "Анна Линд" '4 D '. Тази стратегия схваща междукултурния диалог като фактор за мобилизиране на гражданското общество. Вижте повече тук.

Програма „Европа за гражданите“ (2007-2013 г.)

Информация можете да намерите тук.

Предварително обявление за публикуване на предстояща Покана за представяне на предложения

В периода май - юли 2012 г. ще бъде публикувана нова покана за представяне на предложения за подбор на приемни структури на третото поколение от информационни центрове "Европа директно". Вижте повече тук.