Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

СРЕДЕН (3) е годишният успех на институциите по ангажиментите им към децата

СРЕДЕН (3) е годишният успех на институциите по ангажиментите им към децата

Годишна оценка СРЕДЕН (3) за 2011 г. получиха институциите по изпълнението на ангажиментите си към децата и семействата у нас. Това стана ясно по време на представянето доклада на Национална мрежа за децата „БЕЛЕЖНИК 2011: Оценки на изпълнението на държавните ангажименти към децата на България” (пълния текст на Бележника можете да свалите от тук).

Изпълнението на 44 обещания на институциите в 5 ключови области е анализирал екипът от експерти, застанал зад първия по рода си доклад у нас. В него, по подобие на ученически бележник държавните структури получават оценки на работата си по поетите ангажименти в сферите „Детски права”, „Семейна среда и алтернативни грижи”, „Детско здравеопазване”, „Образование” и „Детско правосъдие”.

„В ежедневието на ученика бележникът е мерило за представяне в училище, както и начин за запознаване на родителите с това, дали децата им се справят с учебния материал. Такава е и целта на нашия БЕЛЕЖНИК – да даде ясна и реалистична представа накъде вървят политиките за децата и дали ние, възрастните, спазваме собствените си обещания, поместени в редица стратегически документи”, обясни Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. „Подобна цялостна оценка на развитието на политиките за децата се прави за пръв път в България, като нашата амбиция е да представяме подобен доклад всяка година”.

 

Най-ниски оценки (3) институциите са получили за изпълнението на обещанията по правата на децата, образованието и детското здравеопазване. Това се дължи на липсата на развитие по основни проблеми като липсата на независим орган, който да гарантира правата на децата у нас, отпадането на децата от училище и високата детска смъртност в някои райони от страна.

Минимално по-висока (3+) е оценката в сфера „Семейна среда и алтернативни грижи”. Това се дължи основно на усилията на правителството по деинституционализацията, които обаче не са достатъчни да увеличат оценката на фона на задълбочаващата се детска бедност (46% от децата у нас, според последното проучване на Eurostat) и липсата на реални услуги в подкрепа на семействата.

Най-добро развитие е отчетено в сферата на детското правосъдие (4) заради приемането на „Концепция за реформа на детското правосъдие” и ратифицирането на „Конвенцията от Лазароте”. Въпреки това по оценката на експертите съдебната ни система все още не защитава достатъчно добре правата на най-малките, органите на съда нямат нужната квалификация за работа с деца и на децата в конфликт със закона продължава да се гледа като на престъпници, а не като на нуждаещи се от подкрепа и закрила.

Авторският екип, работил по БЕЛЕЖНИКА, включва някои от най-изтъкнатите български експерти в сферите на семейната, здравната и образователната политика, както и в областта на правосъдието и правата на децата. За да се гарантира пълна независимост и прозрачност при оценяването обаче, на авторите на текстовете в доклада не е дадено право да пишат оценки. Те са поставени от външна оценяваща комисия, съставена от различна група уважавани специалисти в различни области.

Авторски състав:

• Ваня Стоянова-Трайкова

• Вяра Иванова, Национална мрежа за децата

• Георги Богданов, Национална мрежа за децата

• Ива Бонева, Център за приобщаващо образование

• Иванка Шалапатова и екипът на фондация „За нашите деца”

• Калоян Дамянов, Национална асоциация на ресурсните учители

• Мариана Банчева, Национална мрежа за децата

• Мариана Писарска, сдружение „Деца и юноши”

• Мария Донкова, Фондация „Пайдея”

• Доц. д-р Нели Петрова-Димитрова, Институт по социални дейности и практики

• Д-р Цвета Тимчева

Външна оценяваща комисия (по азбучен ред):

• Боян Захариев, Институт „Отворено общество” – София

• Проф. д-р Ивайло Търнев, Фондация „Здравни проблеми на малцинствата”

• Капка Панайотова, Център за независим живот

• Красимира Величкова, Български дарителски форум

• Проф. Кръстьо Петков

• Славка Кукова, Български хелзинкски комитет

• Събина Събева, Международна социална служба – България

• Таня Кметова, Център за изследвания и политики за жените
 

Новини от офиса на НМД

Представител на френското външно министерство на обиколка из НМД

От 12 до 14 март Мариама Диало, аташе на френското външно министерство по правата на децата за България, Румъния и Молдова, ще посети организации, членове на Национална мрежа за децата, в Североизточна България. Успоредно с това ще проведе срещи и с кметовете на общините, в които организациите работят. Обиколката се провежда по инициатива на НМД. програмата на посещението можете да видите тук.

Предизвикателства пред децата в България

На 1 март 2012 г. в Народното събрание се проведе среща-дискусия, чиято основна тема беше „Предизвикателства пред децата в България”. Срещата беше организирана от УНИЦЕФ съвместно с представители на парламентарните комисии по Образованието, науката и въпросите на децата, Здравеопазването и Труда и социалната политика.В дискусията взеха участие и представители на неправителствения сектор. В своето изказване Георги Богданов наблегна няколко основни проблема, които продължават да стоят остро в развитието и прилагането на политиките за децата и семействата в България:изключително високото равнище на детска бедност в България, ниската абсолютна стойност на семейните помощи за деца, липсата на независим орган за мониторинг и защита на правата на децата. Вижте повече тук.

Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията

Българска коалиция за Европейската година 2012

На 2 март Национална мрежа за децата се присъедини към официалното откриване на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012 в България.

За провеждането на 2012 Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията над 40 организации и мрежи се обединиха в Европейска коалиция Списък на членовете на коалиция 2012 . Цялата новина можете да видите тук.

Институции и деца в България

Родители търсят непосилни суми … докато децата им гаснат

Родители търсят непосилни суми … докато децата им гаснат

16 000 евро – такава оказва се е цената на един детски живот у нас!
6-месечното бебе страдаше от тежък комбиниран имунен дефицит. Само за пет дни Фондът е свършил своята част от работата – уредено е командироването на педиатър, подсигурена е линейка, както и самолет със специална апаратура, необходима за пътуването до Италия. Но на родителите са необходими 22 дни, за да наберат останалите средства с кампания. Точно това време се оказва фатално за малката Мерве Джебир. Защо има лимит и спестява ли действително държавата? Отговорът на този и още въпроси можете да намерите тук.

Майките, осиновили дете след 2-годишната му възраст, без майчинство

На 01.03.2012г. депутатите отхвърлиха предложение осиновителите на дете до 5-годишна възраст да имат право на платен отпуск.С предложението за промяна в Кодекса на труда се даваше една година на родителя, за да може по-лесно и безболезнено за детето да се премине през процеса на адаптация и ресоциализация.
Вижте цялата статия тук.

Над 15 хиляди деца остават извън детските градини в София

15 106 деца остават извън общинските детски ясли и градини в София. Това съобщиха на пресконференция общинският съветник от БСП Борис Цветков и Николай Белалов, председател на Дискусионния клуб за социална местна политика. Не са освободени сградите и дворове на детски ясли и градини от външни наематели и фирми..Вижте цялата новина тук.

Децата и семействата в медиите

Деца правят биоградинки в детските градини

Деца правят биоградинки в детските градини

Децата от десет детски градини в София ще отглеждат сами в двора биозеленчуци по проект на фондация „Заедно“. Всичко необходимо – сглобяеми сандъчета, пръст, семена, хумус, материали и инструменти, се осигурява от фондацията, каза за БТА нейният представител Мария Димитрова. Биоградинките са изключително популярна по света като практика за екологично образование. Вижте цялата статия тук.

Училища записват несъществуващи ученици

В някои от средищни училища, поемащи деца от закрити или преструктурирани училища, са били записвани несъществуващи ученици, за да могат да се ползват повече средства. Това гласи част от доклада на Сметната палата за изпълнението на Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“, пише Новинар.

Според анализите най-сериозна част от средствата по програмата са отивали за обезщетения на учители и персонал. Одитът посочва, че не е развита ефективна и оптимална мрежа от училища, отговаряща на интересите и способностите на учениците и на социално икономическия профил на съответния регион от страната.

Вижте цялата статия тук.

В Лом реализираха проект в подкрепа на лица с увреждания

40 безработни са се грижели за 10 деца и 90 възрасти
В продължение на една година 40 безработни са се грижели за 10 деца и 90 възрастни хора с увреждания като домашни помощници в Лом. Кметът на общината Иво Иванов съобщи, че социалнят проект е реализиран успешно, предаде БТА.

Общата му стойност е 189 925 лева, осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез Европейския социален фонд. Вижте тук.

Политики за деца в Европа

Нов факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето е отворен за подпис от страните

Нов факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето е отворен за подпис от страните

Нов факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето е открит за подписване. Той ще осигури процедура по подаване на жалби от страна на децата. По този начин непълнолетните лица ще имат възможност да потърсят правна защита при нарушаване на правата им на международно ниво, ако национални механизми са били изчерпани.

Официалната церемония, с която протоколът бе обявен за отворен за подписване, се състоя на 28 февруари 2012 г. по време на сесията на Съвета по правата на човека към ООН в Женева. Eurochild приветства ангажимента към правата на децата, демонстриран от 20 страни, които подписаха протокола още на церемонията. Вижте повече тук.
 

Великобритания: Допълнителни инвестиции в програма за психическото здраве на децата

Зам. министър-председателят обяви нова програма за £ 22 милиона, която ще осигури на децата с проблемно психично здраве достъп до повече услуги в по-широк спектър от възможности. Средствата по проекта ще бъдат изразходвани през следващите три години за разпространяване на услугата психиотерапия, както и на обучения за хора, работещи с младежи със здравни проблеми. Вижте повече тук.

Поколенията@училище

Училищата са предизвикани да организират Учебен ден на поколенията на 29 април - Европейският ден на солидарността между поколенията. Идеята на празника е да накара по-възрастните хора да се върнат на училище за един ден, така че заедно с учениците да изградят план за по-добро общество за млади и стари. Това ще позволи на учениците да чуят мъдрите разкази на възрастните и обратното. Учебният ден на поколенията е един от многото начини да разрушим бариерите между поколенията. Вижте повече тук или пишете на generationsatschool@paueducation.com

Новини от членовете и от други организации

Форум "Гражданско участие"

Форум "Гражданско участие"

През март месец в рамките на четири срещи се се проведе форум "Гражданско участие". Основната цел на форума е повишаване на информираността на българските граждански организации и формиране на знания и умения за участие в процеса на вземане на решения на местно, национално и европейско ниво. Всички членове на НМД, които желаят да участват, моля да се свържат с Петя Колева на pkoleva@wcif-bg.org

Хранене и преглъщане в педиатрията

На 19 март Фондация "Карин дом" организира безплатно обучение на темата "Хранене и преглъщане в педиатрията – как да подхождаме?" със специалното участие на д-р Гилсън Капилуто. Участниците ще се запознаят с актуална информация за честотата на нарушенията в храненето... Вижте повече тук.
 

Положението на децата по света 2012 г – децата в урбанизирания свят

УНИЦЕФ представи годишния си доклад „Положението на децата по света 2012 г – децата в урбанизирания свят“. Урбанизацията оставя стотици милиони деца в големите и малки градове без достъп до основни услуги, предупреждава УНИЦЕФ. Растящата урбанизация е неизбежна. Според доклада, до няколко години повечето деца ще растат в градове и по-малко - в селски региони. Децата, родени в градовете, вече съставляват 60 на сто от ръста на градското население. Вижте повече тук.

Изтеглете резюме на доклада на български език от ТУК >>
Пълната версияна доклада на английски език е достъпна ТУК>>
Видео материал по темата, можете да видите ТУК>>

МИКЦ ЛОВЕЧ ПРОВЕДЕ ПЪРВОТО СИ ОБУЧЕНИЕ

На 28 февруари в Младежки информационно-консултантски център Ловеч, към сдружение “Екомисия 21 век”, се проведе обучение за младежки работници на тема “Иновативни подходи в младежката работа”. Лектор на обучението беше г-жа Рени Керезова, секретар на Местна комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Цялата новина вижте тук.

Покана за доброволци в Италия

Организация Темпо Либеро от Италия, търси доброволци за няколко проекта. Всеки един проект е различно насочен и търси младежи на възраст от 18 до 30 години. Информация за проектите може да намерите тук. За повече подробности пишете на Assosiation focus info@foccen.org

Стартира мартенската дарителска кампания на SOS Детски селища България

На 1-ви март SOS Детски селища България стартира кампания под надслов„Да сбъднем детските мечти“, целта на която е набиране на средства , които да се вложатв отглеждането,възпитаниетои развитиетона деца, лишени от родителска грижа, или в риск да загубят подкрепата на своите родители. „Отдели миг, за да помогнеш”, дари на www.sosbg.org/donate ! Вужте повече информация тук.
 

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Грантове за сътрудничество

Краен срок: 2 май 2012 г. Грантовете за сътрудничество на ECF подкрепят транснационални и междусекторнидейности от независими културни и артистични организации, работещи заедно или с организации от други сектори. Вижте тук.
 

Обучение за набиране на средства за НПО

Краен срок: 9 март 2012 г. Българският център за нестопанско право и Програмен и аналитичен център за европейско право обявяват процедура за набиране на участници в двудневно обучение по набиране на средства за нестопански организации (fundraising). Вижте повече тук.

Кандидатствайте за фонд „Хората решават” и „Толерантност”!

Краен срок: 20 март 2012 г.; 23 март 2012 г. Както много от вас вероятно знаят, идеята на фонд „Хората решават” е да финансира инициативи, които решават конкретни проблеми на хората от дадена общност с активното участие на самите хора. Приоритетно ще бъдат подкрепени решения и иновативни методи за отговор на нуждите на определена общност, местното развитие..Вижте повече тук.