Изтегли като PDF

Тема на броя

Новини

ПОКАНА

ПОКАНА

Скъпи колеги от Мрежата,

За екипа на НМД е истинско удоволствие да ви покани на представянето на проект от изключителна важност за нас – плод на усърдна 9-месечна работа:

БЕЛЕЖНИК 2011: Оценки на изпълнението на държавните ангажименти към децата на България

Това е първият български доклад, в който се прави независима оценка на степента на изпълнение на ключови ангажименти на държавните институции, свързани с политиките за децата и семействата. За нас той е е от изключително значение, защото представя гледната точка и оценката на гражданския сектор за изпълнението на политиките и обещанията във всички ключови за децата и семействата области:


• Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето
• Семейна среда и алтернативни грижи
• Здравеопазване
• Образование
• Специални мерки за закрила

Амбицията ни е докладът да бъде представян всяка година и да бъде разпознат от правителството като ключов документ по отношение на развитието на детските политики. По тази причина ще сме изключително щастливи, ако ни подкрепите като дойдете и вземете дейно участие в представянето:

6 март, вторник, от 9:30 ч. в залата на Информационен център на Европейския съюз, ул. „Московска” 9, София

За въпроси относно самия доклад, моля обръщайте се към Вяра Иванова - vyara.ivanova@nmd.bg

Моля да потвърдите участието си до 17:00 ч. на 2 март на електронната поща на НМД office@nmd.bg или на телефон 02/988 82 07.

Дневен ред

9.30 – 10.00: Регистрация и кафе.

10.00 – 10.10: Какви оценки писахме и защо? Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

10.10 – 10.20: Предмет: Детски права и благосъстояние. Вяра Иванова, координатор „Детски политики”, Национална мрежа за децата

10.20 – 10.30: Предмет: Семейна среда и алтернативни грижи.

10.30 – 10.40: Предмет: Здравеопазване. Д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на „Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве”

10.40 – 10.50: Предмет: Образование. Мария Донкова, изпълнителен директор на фондация „Пайдея”

10.50 – 11.00: Предмет: Детско правосъдие. Доц. Нели Петрова - Димитрова, председател на „Институт по социални дейности и практики”

11.00 – 11.30: Дискусия.
 

Новини от офиса на НМД

Как да създадем мрежа за социално изкуство

Как да създадем мрежа за социално изкуство

Чрез магията на детските приказки, чрез променящата сила на изкуството Фондация „Артист” е намерила своя уникален начин да променя света на българските деца. В рамките на проекта „Посланици за социално солидарни общности”* фондацията оказва помощ на младежите, напускащи институции; подкрепя ги в нелекия процес на тяхната социализация със средствата на иновативни артистични методи. Вижте повече тук.

Подкрепа при напускане на грижа и кампанията "Аз съм от значение"

Национална мрежа за децата присъства на представянето на резултатите от проект Подкрепа при напускане на грижа и кампанията „Аз съм от значение” на SOS детски селища България. Събитието се състоя на 21 февруари в МТСП. Освен постигнатото у нас и в международен план, участниците представиха различни практики от опита си в подкрепата на младежи напускащи грижа, както и препоръки за промени в законодателството. Последните са разработени с активно участие на младежи и са групирани в мерки преди и след напускането на грижа. Повече информация за събитието можете да намерите тук.

Институции и деца в България

Очаква се детските ваканционни селища да бъдат сертифицирани

Детските ваканционни селища се очаква да бъдат сертифицирани и включени в специален публичен регистър. В него ще можем да проверяваме дали базите отговарят на критериите за предоставяне на услугата – организирана почивка за деца. Това съобщи за БТА председателят на Националната асоциация за детски и младежки туризъм Гина Шоева. Вижте повече тук.

Международна акция срещу детското порно

Девет мъже са задържани при международна операция срещу разпространяването на видеоматериали със сексуално насилие над деца, съобщават от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден от Интерпол – Баден-Вюртемберг. Според информацията в децентрализирана система са били установени и засечени IP адреси от общо 95 държави от цял свят, включително България. Вижте повече тук.
 

Центрове от семеен тип ще изгражда Община Хасково

На 16 февруари Община Хасково подписа договор за изпълнение на проект „Център за настаняване от семеен тип". Проектът е на стойност 1 507 169,16 лв. и се финансира по ОП „Регионално развитие“. Продължителността на проекта е 2 години. Вижте цялата новина. Подобни новини.

Децата и семействата в медиите

Бонусите на Нели Нешева – при 100 деца от улицата

Бонусите на Нели Нешева – при 100 деца от улицата

Допълнителните 12 000 лева, които Нели Нешева дари на сдружение „Деца и юноши“, ще стигнат за грижата на около 100 деца в риск. „Това са деца, които водят уличен начин на живот, това са деца от махалите, но не говорим само за роми, има и много българчета“, обясни Николай Миланов, социален работник в дневен младежки център. Вижте повече тук.

30 деца с нарушено зрение получават помощ в образованието

Трийсет деца с нарушено зрение от цялата страна ще бъдат подпомагани в следващите две години за тяхното образование и избор на професия. Те ще получат учебници и помагала, а за родителите им ще има безплатни консултации по интернет. Проектът е на стойност над 340 хиляди лева и е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Цялата новина.

Деца се учат да правят мартеници

Работилница за мартеници ще отвори врати за децата в училище „Иван Вазов“ в Плевен. Това съобщиха от общината. Инициативата е на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество към общината. Вижте повече тук.
 

Политики за деца в Европа

Франция: Да ограничим използването на детски снимки в медиите

Франция: Да ограничим използването на детски снимки в медиите

На 21 февруари Министерството на солидарността и социалното единство представи официалната харта, свързана с използването на детски снимки в медиите. Подчертавайки правата на децата и задължението на медиите да защитават тези права, хартата посочва и действията, необходими за въвеждането и прилагането на документа.

Европейската комисия организира конкурс за участие в Младежки Екип Европа

Търсят се студенти, които да участват като доброволци в кампанията "Отново на училище" през 2012 година – да се срещнат с ученици и учители в училището, което са завършили, в града, където са израснали, да говорят пред и с най-различни хора в България за Европейския съюз, за европейските политики, за гражданството в ЕС и за европейските теми, които вълнуват всички. Повече за целите, процедурата и наградите вижте тук. Срок за изпращане на заявление за участие:17:30 часа на 21 март 2012 г. 

Детски награди за мир 2012

Номинирайте дете за Международните детски награди за мир 2012. Крайният срок за изпращане на номинациите е 1 март 2012. Изпратет своята номинация на info@childrenspeaceprize.org За повече нфоемация вижте тук.
 

Новини от членовете и от други организации

Превенция на насилието над деца

На 24.02.2012г. в гр. Пазарджик се проведе кръгла маса на тема „Превенция на насилието над деца – услуги, практики, стандарти”. Събитието бе организирано от Института за социални дейности и практики в гр. София и Комплекса за социални услуги за деца и семейства – гр. Пазарджик. Домакин на събитието бе Община Пазарджик. Вижте цялата новина тук.

Да подкрепим Стилиан!

Стилиан е студент по Социални дейности към СУ. Израснал е по домовете за сираци от малък. Не познава родителите си. В София е от 10 години . През 2006г. завършва Художествена гимназия. Така с картините си се опитва да си помага в Университета.

"Бих се радвал да разгледате картините ми. Ако харесате някоя, можете да си я закупите", апелира Стилиан. За връзка със Стилиан тел. 0885 732 000. Картините можете да видите тук.
 

Среща по проблемите на грижата за децата ще се състои в Търговище

Второ събитие от инициативата Клуб „Кафе Сосиете”, организирано с подкрепата на Фондация Америка за България и в партньорство с Клуба на нестопанските организации в Търговище ще се проведе миналата седмица в хотел „Терра Европа” в Търговище. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Невена Маджарова, председател на клуба на нестопанските организации в града. Срещата се реализира по един партньорски проект на Карин Дом, Варна и Нестопанските организации в Търговище. Вижте повече тук.

Стартира нова инициатива "Дом за стари хора - Верният Настойник"

Стартира нова инициатива на СНЦ "Верният настойник"-"Дом за стари хора-Верният Настойник" в град Черноморец. В инициативата се включиха и 12 доброволци от Корпуса на мира за ремонтиране на триетажна къща, която ще бъде пригодена в дом за стари хора. Тази съвместна инициатива беше подкрепена от доброволци от Корпуса на мира начело с главен доброволец Катлийн Джеймс, която организира други 11 доброволци. Вижте тук. 
 

ПОКАНА

Община Сливен и УНИЦЕФ България Ви канят присъствате на подписване на Меморандум между Община Сливен и УНИЦЕФ България за сътрудничество на общинско ниво за изпълнение на съвместни дейности за подкрепа н адеца и семейства в риск. Събитието ще се състои на 28 февруари 2012 г. (вторник), 11:15 - 12:15ч., община Сливен.

Възможности за финансиране и младежки конкурси

Програма „Европа за гражданите“ (2007-2013 г.)

Вижте повече тук.

Конкурс по програма “Мобилност”

Краен срок: 20 март 2012 г.
НАЦИОНАЛЕН ФОНД “КУЛТУРА” обяви І сесия на конкурса за финансиране на: участия в международни културни форуми в чужбина на представители на българската култура и изкуство; посещения на чуждестранни мениджъри и продуценти в областта на културата и изкуствата. Вижте повече тук.
 

Подкрепа за малки проекти за борба с бедността и социалното изключване

Краен срок: текущ
Белгийската асоциация GIVE EUR-HOPE (GEH) има за цел да предостави специфична подкрепа за асоциации и неправителствени организации в ЕС, които се борят с бедността и социалното изключване в държавите-членки на ЕС. Искания за подкрепа могат да се подават по всяко време от отделни лица или неправителствени организации, работещи на място. Вижте повече тук.